Το κόλπο του Γιάννη Λουκάκου: Πεντανόστιμα μπιφτέκια στο φούρνο – Το μυστικό με τις πατάτες

Δείτε το βίντεο με τα απαραίτητα βήματα
Ο Γιάννης Λουκάκος μοιράστηκε μια συνταγή για πεντανόστιμα μπιφτέκια με πατάτες στο φούρνο και αποκάλυψε το μυστικό κόλπο του κατά τη διαδικασία.
Αν ωστόσο δε θέλετε μοσχαρίσιο κρέας, μπορείτε να δείτε τη συνταγή για μπιφτέκια με κιμά από ζυγούρι.
ΥΛΙΚΑ
Για τα μπιφτέκια με τις πατάτες
- 800 γρ. μπιφτέκια πλασμένα
- 600 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες λεπτές
- 60 γρ. ελαιόλαδο
- 5 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 50 γρ. χυμός λεμονιού
- αλάτι
Για τα μπιφτέκια
- 300 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
- 300 γρ. χοιρινό κιμά
- 150 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 100 γρ. ψωμί για τοστ, χωρίς κόρα, τριμμένο
- 45 γρ. γάλα
- 10 γρ. ελαιόλαδο
- 15 γρ. μαϊντανός
- 3 γρ. ρίγανη
- 3γρ. λουίζα
- 5 γρ. αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τα μπιφτέκια με τις πατάτες
Αναμειγνύουμε τις πατάτες με όλα τα υλικά εκτός από τα μπιφτέκια. Τις τοποθετούμε σε ένα ταψί και από πάνω βάζουμε τα μπιφτέκια. Λαδώνουμε ελαφρώς την επιφάνεια των μπιφτεκιών και ψήνουμε στον φούρνο στους 200οC μέχρι να μαγειρευτούν τα μπιφτέκια και να ροδίσουν οι πατάτες και να μαλακώσουν, 40 λεπτά περίπου.
TIP: Οι πατάτες πρέπει να είναι σχετικά λεπτές σε πάχος ώστε να μαγειρευτούν μαζί με τα μπιφτέκια και έτσι αυτά να μην παραμαγειρευτούν.
Για τα μπιφτέκια
Σε ένα μπλέντερ τοποθετούμε το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, το λάδι και το γάλα και χτυπάμε μέχρι να δημιουργηθεί ένας υγρός χυλός. Τοποθετούμε το μείγμα στο μπολ με τον κιμά. Προσθέτουμε τη ρίγανη, το τριμμένο ψωμί και φτιάχνουμε τη γεύση με αλάτι. Ζυμώνουμε πολύ καλά και πλάθουμε σε μπιφτέκια των 200 γρ.
Βάζετε κύμινο στα μπιφτέκια σας; Σταματήστε το!
Τα μπιφτέκια μπορεί θεωρητικά να είναι από τα πιο απλά γεύματα που μπορεί να φτιάξει ακόμη και ένας… ερασιτέχνης. Έχουν όμως κι αυτά τα μικρά τους μυστικά και κάποια λάθη που θα πρέπει να αποφύγουμε. Δείτε εδώ το λάθος που κάνετε και “στεγνώνουν” τα μπιφτέκια σας.
Πολλοί είναι εκείνοι που συνηθίζουν εκτός από τα συνηθισμένα μπαχαρικά όπως αλάτι, πιπέρι ή ρίγανη να προσθέτουν και κύμινο. Αυτό όμως είναι ένα μέγιστο λάθος που μπορείτε να κάνετε! Ο λόγος;
Αν θέλετε να διατηρήσετε την κουζίνα και τη μαγειρική σας παραδοσιακή τότε θα πρέπει να γνωρίζετε πως τέτοιου είδους μπαχαρικά κανονικά χρησιμοποιούνται στα σουτζουκάκια, μια “παραλλαγή” των μπιφτεκιών σε μια πιο… βαριά εκδοχή τους με περισσότερα μπαχαρικά και κυρίως περισσότερο… λάδι!
Ένας ακόμη λόγος είναι πως το κύμινο μπορεί να δώσει μια πικρή γεύση στα μπιφτέκια σας εάν προστεθεί σε μεγάλη ποσότητα κάτι το οποίο σίγουρα δεν θέλετε.