ΑΡΧΙΚΗ LIFE ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ξεσκέπαστη κυκλαδίτικη τυρόπιτα με ανθότυρο, άνηθο και κανέλα

Μια ξεχωριστή γευστική εμπειρία

Αυτά τα ξεσκέπαστα πιτάκια που γεμίζονται με ανθότυρο, άνηθο και κανέλα και μοιάζουν σαν ζυμαρένια στεφάνια, αξίζει να τα δοκιμάσετε. Μια παραδοσιακή συνταγή για τυρόπιτα από την Κύθνο που θα την αγαπήσετε. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για τυρόπιτα στο τηγάνι.

AD: mytest

Υλικά

  • 300 γρ. (2 κούπες) αλεύρι γ.ο.χ.
  • 50 ml (1/4 κούπας) γάλα
  • 50 ml (1/4 κούπας) ελαιόλαδο
  • 1 δάκρυ μαστίχας (κοπανισμένο στο γουδί με λίγη ζάχαρη, για να μην κολλήσει)
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 100 ml (1/2 κούπα) χλιαρό νερό
  • 1 κρόκος αυγού, για το άλειμμα

Για τη γέμιση

  • 500 γρ. ανθότυρο (ή ξινομυζήθρα)
  • 3 αυγά
  • 1/4 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος

Εκτέλεση

  • Για να φτιάξουμε τις ανοιχτές τυρόπιτες Κύθνου ξεκινάμε με τη γέμιση και σε μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά.
  • Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε τα υλικά για το φύλλο και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ένα εύπλαστο ζυμάρι.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 15 κομμάτια και πλάθουμε σε μπαλάκια. Ανοίγουμε το καθένα σε δισκάκι διαμέτρου 10 εκ.
  • Βάζουμε 1 κουτ. γλυκού από τη γέμιση στο κέντρο και την απλώνουμε ελαφρώς με τη ράχη του κουταλιού.
  • Γυρίζουμε τις άκρες του φύλλου προς τα μέσα φτιάχνοντας ένα στεφάνι περιφερειακά, αφήνοντας όμως το κέντρο της γέμισης ξεσκέπαστο. Τσιμπάμε με τα δάχτυλά μας γύρω γύρω τη ζύμη.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και λαδώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου.
  • Αραδιάζουμε τα τυροπιτάκια στο ταψί, αλείφουμε με τον κρόκο και ψήνουμε για 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.

Πηγή: gastronomos.gr

«Κόλπο γκρόσο» στην κουζίνα: Επτάφυλλη τυρόπιτα με κασέρι και φέτα

Η τυρόπιτα είναι το σνακ που αγαπούν μικροί και μεγάλοι και μπορεί να καταναλωθεί όλες τις ώρες. Τρώγεται είτε για πρωινό με τον καφέ σας, είτε για σνακ μέσα στην ημέρα ή ακόμη και για γεύμα με τη συνοδεία μιας σαλάτας.

Δεν θα ήταν υπέροχο λοιπόν αν μπορούσατε να φτιάξετε μόνοι σας την αγαπημένη σας τυρόπιτα σε χρόνο… μηδέν;

Το Athensmagazine.gr έψαξε και βρήκε για εσάς την καλύτερη συνταγή για την πιο νόστιμη και τραγανή τυρόπιτα που σίγουρα θα γλείφετε τα δάχτυλά σας. Αν πάλι είστε λάτρεις των γλυκών, δείτε εδώ πώς θα φτιάξετε το τέλειο εκμέκ με κρουασάν και κρέμα μαστίχας. 

Υλικά

  • 7 φύλλα κρούστας
  • 2 κ.σ φρέσκο βούτυρο
  • 2 κ.σ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 ποτήρια του νερού ζεστό γάλα
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 3 αυγά
  • 250 γρ. τυρί φέτα σπασμένη
  • 250 γρ. κασέρι Μυτιλήνης τριμμένο

Για τα φύλλα

  • Ελαιόλαδο

Τρόπος Παρασκευής

  • Βάζουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα να λιώσει και ρίχνουμε το αλεύρι μέχρι να δέσει και να σφίξει ανακατεύοντας γρήγορα.
  • Ρίχνουμε το γάλα όπως είναι ζεστό και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να σφίξει, προσθέτουμε το πιπέρι και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και ρίχνουμε μέσα τα αυγά και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια ωραία και λεία κρέμα.
  • Στο τέλος προσθέτουμε και τα δύο τυριά.
  • Χωρίζουμε τη γέμιση σε τέσσερα μέρη.
  • Λαδώνουμε το ταψί μας με ένα πινέλο και βάζουμε το πρώτο φύλλο. Ξαναλαδώνουμε το φύλλο καλά και βάζουμε το δεύτερο φύλλο και από πάνω βάζουμε ένα τέταρτο της γέμισης.
  • Απλώνουμε πολύ καλά τη γέμιση να πάει σε όλη την επιφάνεια του φύλλου. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο για άλλα 3 φύλλα.
  • Τα δυο τελευταία φύλλα τα βάζουμε από πάνω με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως τα πρώτα.
  • Λαδώνουμε πολύ καλά το τελευταίο φύλλο και πριν το βάλουμε στο φούρνο βρέχουμε με λίγο νερό την πίτα μας.
  • Προσοχή δεν πατάμε τα φύλλα, τα αφήνουμε αεράτα όπως στρωθούν στο ταψί.
  • Τις άκρες από τα φύλλα που έχει στο ταψί τις σπρώχνουμε με το πινέλο μας γύρω γύρω να μπουν μέσα στο ταψί.
  • Χαράζουμε την πίτα μας σε τετράγωνα κομμάτια και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 50 – 60 λεπτά.

Πηγή: emvolos.gr