Σκέτο ποίημα: Το μυστικό για θεσπέσιες πατάτες φούρνου που θα συνοδεύσουν το ψητό του Πάσχα

Λουκούμι
Πατάτες με μουστάρδα, μέλι και ρίγανη, ένα κλασικό και τέλειο συνοδευτικό για το ψητό κρέας του Πάσχα που θα αρέσει σε όλους. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για το απόλυτο επιδόρπιο του πασχαλινού τραπεζιού.
Υλικά
- 1½ κιλό πατάτες (με τη φλούδα), κατά προτίμηση βιολογικές,
- 100 ml ελαιόλαδο
- 30 ml χυμό λεμονιού
- 2 κουτ. σούπας μέλι
- 1 κουτ. σούπας ταχίνι ή φιστικοβούτυρο
- 2 κουτ. σούπας μουστάρδα (προτιμότερο πικάντικη)
- 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
- 1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν ή καυτερή πάπρικα
- 1 κουτ. σούπας ξερό κόλιανδρο, σε κόκκους
- 3 κουτ. σούπας φυλλαράκια ρίγανης (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ), ψιλοκομμένα (αν δεν βρούμε, βάζουμε 1 κουτ. σούπας ξερή)
- αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
- Για τις πατάτες με μουστάρδα, μέλι και ρίγανη, πλένουμε καλά τις πατάτες (με τη φλούδα), τις σκουπίζουμε και τις κόβουμε κυδωνάτες.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το μέλι, το ταχίνι ή φιστικοβούτυρο, τη μουστάρδα, τις σκελίδες σκόρδου, το πιπέρι καγιέν ή την καυτερή πάπρικα, τον ξερό κόλιανδρο, το αλάτι και το πιπέρι.
- Ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να μαριναριστούν για 1 ώρα.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.
- Διαλέγουμε ένα ταψί που να χωράει τις πατάτες σε μία στρώση, το λαδώνουμε καλά και αραδιάζουμε τις πατάτες.
- Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με τα φυλλαράκια ρίγανης.
- Ψήνουμε περίπου 45 – 50 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν οι πατάτες, φροντίζοντας να τις ανακατεύουμε κατά τη διάρκεια του ψησίματος, ώστε να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
Πηγή: gastronomos.gr
Ανακάτεψε μέλι με πορτοκάλι και το έχυσε πάνω από ένα κομμάτι κρέας – Με το αποτέλεσμα θα γλείφετε τα δάχτυλά σας
Το κρέας είναι ένα τρόφιμο που καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες από τον περισσότερο κόσμο. Είναι πηγή πρωτεΐνης και διαφόρων θρεπτικών συστατικών γεγονός που δίνει στον οργανισμό μας την ενέργεια που χρειάζεται. Η κατανάλωσή του όμως θέλει μέτρο και φυσικά προσοχή κι ακόμη μεγαλύτερη προσοχή στους συνδυασμούς που θα κάνουμε. Ένα από τα μεγαλύτερη λάθη που κάνουμε είναι κατά το μαρινάρισμα, δείτε εδώ ποιο είναι.
Ποιος δεν θέλει να τον αποθεώνουν οι καλεσμένοι για τις μαγειρικές του ικανότητες; Δείτε την απόλυτη συνταγή με μέλι και πορτοκάλι που θα σας κάνει να γλείφετε τα δάχτυλά σας.
Υλικά
- 1 χοιρινό μπούτι περί τα 3 κιλά, χωρίς το κόκαλο του
- 4-5 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες ή ολόκληρες
- αλάτι και πιπέρι
- 100 γρ. βούτυρο
- 1/2 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
- 1/2 ποτήρι χυμός πορτοκαλιού
- ξύσμα 1/2 πορτοκαλιού
- 3 κ. σ. μέλι (ή ανθόμελο)
- 40 γρ. μαύρη ζάχαρη
- από 1 κ. κ. σπασμένους κόκκους από πιπέρι, μπαχάρι και κεδρόμηλα (άρκευθος)
- 1/2 κ. κ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
Παρασκευή
- Βάζουμε το χυμό του πορτοκαλιού να ζεσταθεί μαζί με το μέλι και τη ζάχαρη και ρίχνουμε στο μείγμα τους τα μπαχαρικά.
- Πλένουμε το μπούτι και το σκουπίζουμε καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
- Κρατάμε 1-2 κουταλιές βούτυρο για το σκεύος και με το υπόλοιπο αλείφουμε το κρέας και το αλατοπιπερώνουμε.
- Το βάζουμε σε μια γάστρα που να το παίρνει καλά και το περιχύνουμε με το σχεδόν καραμελωμένο μείγμα ζάχαρης-μελιού-μπαχαρικών.
- Πιέζουμε την επιφάνεια του κρέατος για να κολλήσουν τα μπαχαρικά. Ρίχνουμε και τα σκόρδα στο σκεύος και βάζουμε το μπούτι να ψηθεί για 4 ώρες σε προθερμασμένο, στους 120ο το φούρνο, φροντίζοντας να ανεβάζουμε τη θερμοκρασία, 30ο ?, ανά ώρα, ώστε να ψηθεί αργά και σταδιακά.
- Κάθε που ανεβάζουμε τη θερμοκρασία το περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο του και τους χυμούς του ταψιού και μετά την πρώτη ώρα προσθέτουμε και το κρασί.
- Αν τυχόν ροδίσει παραπάνω από το επιθυμητό, πριν την ώρα του, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο το οποίο θα αφαιρέσουμε τα τελευταία 10-12 λεπτά.
- Πέρα από την παράδοση: Αντί για πατάτες ή εκτός από τις πατάτες, μπορούμε να το συνοδέψουμε με κομπόστα γλυκόξινων κρεμμυδιών.
- Για αυτό το σκοπό θα σιγοβράσουμε σε ένα βαθύ τηγάνι 500 γρ λευκά κρεμμυδάκια σε ένα ίδιο μείγμα ζάχαρης-μελιού-μπαχαρικών, μαζί με λίγο ξίδι ώστε να «κομποσταριστούν», σιγά-σιγά.