ΑΡΧΙΚΗ LIFE ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Για αυτούς που δεν είναι του αρνιού: Λαχταριστά «μπαμπάτσικα» μπιφτέκια στον φούρνο με γέμιση super εκπληξη

Συνταγή που «ζαλίζει» τον ουρανίσκο

Τα πιο νόστιμα, ζουμερά μπιφτέκια, γεμιστά με ντομάτα και φέτα για να απογειώσετε το πασχαλινό τραπέζι. Με την ευκαιρία, δείτε το αλάνθαστο μυστικό της γιαγιάς για μπιφτέκια σαν αφρό.

AD: mytest

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
  • 500 γρ. χοιρινός κιμάς
  • 2 μέτριες ντομάτες, κομμένες σε λεπτές ροδέλες
  • 300 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 2 μέτρια αυγά
  • 1 κρόκο από μέτριο αυγό
  • 60 γρ. ελαιόλαδο
  • 40 γρ. μουστάρδα
  • 40 γρ. ketchup
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • ½ κ.γ. πάπρικα καπνιστή
  • ¼ κ.γ. πιπέρι

Εκτέλεση

  • Σε ένα μπολ, προσθέτουμε όλα τα υλικά για τα μπιφτέκια και ζυμώνουμε πολύ καλά με τα χέρια, φορώντας γάντια μίας χρήσης μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί, για τουλάχιστον 30 λεπτά.
  • Μόλις περάσει αυτός ο χρόνος, παίρνουμε 150 γρ. κιμά, το χωρίζουμε στη μέση και πλάθουμε δύο στρογγυλά μπιφτέκια, διαμέτρου 12 εκατοστών περίπου.
  • Επάνω στο πρώτο μπιφτέκι, προσθέτουμε 30 γρ. φέτα και λίγη ντομάτα. Το σκεπάζουμε με το δεύτερο μπιφτέκι και το πλάθουμε δημιουργώντας ένα σφιχτό, γεμιστό μπιφτέκι, πιέζοντας το στη μέση και στα πλάγια ώστε να ενωθούν οι άκρες.
  • Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για την υπόλοιπη ποσότητα κιμά.
  • Τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι ή σχαροτήγανο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και το αφήνουμε να κάψει. Προσθέτουμε τα γεμιστά μπιφτέκια σε δόσεις, και ψήνουμε για 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν χρώμα και να μαγειρευτούν εντελώς.

Κολλούν τα μπιφτέκια στην σχάρα; Δεν χρειάζεστε τίποτα άλλο παρα μόνο λάδι και 1 ακόμα υλικό για να σωθείτε

Τα μπιφτέκια είναι πραγματικά αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων. Μπορεί να μοιάζουν απλά σαν φαγητό αλλά θέλουν ταλέντο και στο φτιάξιμο και στο ψήσιμο. Με την ευκαιρία, δείτε το μυστικό της γιαγιάς για μπιφτέκια σαν «αφρός».

Στο παρελθόν έχουμε δει πολλές συνταγές για μπιφτέκια, κόλπα για να παραμένουν αφράτα και πολύ πρόσφατα μια εξαιρετική συνταγή για μπιφτέκια σαν της ταβέρνας που έκανε θραύση.

Τώρα ήρθε η ώρα να δούμε τα κόλπα για να μην μας κολλάνε τα μπιφτέκια στη σχάρα. Σημαντικό και κρίσιμο καθώς πολλοί ή μάλλον όλοι την έχουν πατήσει με το φαγητό τους, τα μπιφτέκια τους, να καταστρέφονται στο γύρισμα, σε μια προσπάθεια απλά να τα γυρίσουν στη σχάρα.

Αν λοιπόν αναζητάτε τρόπους τα μπιφτέκια σας να μην κολλάνε στη σχάρα και να μην διαλύονται όταν τα γυρίζετε τότε δείτε τα παρακάτω κόλπα που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε τέτοιες… κακοτοπιές στο μέλλον.

Ακολουθούν μερικά δοκιμασμένα κόλπα για να μην κολλήσουν τα μπιφτέκια στη σχάρα.

Ψεκάστε τη σχάρα με λάδι

Πωλούνται στο εμπόριο μπουκάλια με ειδικό στόμιο, στο οποίο μπορείτε να βάλετε το λάδι της επιλογή σας, για να ψεκάσετε με αυτό τη σχάρα.

Είναι κρίσιμο να ψεκάσετε τη σκάρα σας με το λάδι πριν ανάψετε το φούρνο, τη βάλετε στα κάρβουνα κ.ο.κ.

Αν δεν έχετε δοχείο σπρέι καταφύγετε στην πιο απλή λύση. Εμποτίστε ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας στο λάδι και με τη βοήθεια μιας λαβίδας περάστε όλη τη σχάρα. Προσοχή, δεν πρέπει να στάζει το λάδι.

Χρησιμοποιήστε ένα κρεμμύδι

Απλά κόψτε ένα κρεμμύδι στη μέση και τρίψτε την κομμένη πλευρά του στη σχάρα σας, αφού πρώτα την έχετε προθερμάνει. Συγκεκριμένα, ιδανικό είναι η σχάρα να καίει.

Μπόνους κόλπο: Μην γυρίζετε τα μπιφτέκια πολύ νωρίς. Οταν έχουν ήδη καλοψηθεί και έχουν κάνει την κρούστα τους, είναι πιο δύσκολο να καταστραφούν καθώς τα γυρίζετε και πιο εύκολο να ξεκολλήσουν από τη σχάρα.

Να σημειώσουμε ακόμη ότι τα τα άπαχα κρέατα είναι πιο πιθανό να κολλήσουν στη σχάρα και επομένως τα μπιφτέκια γαλοπούλας (δείτε εδώ μια συνταγή για μπιφτέκια γαλοπούλας) ή κοτόπουλο θέλουν ιδιαίτερη προσοχή.

Μπιφτέκια για διατροφή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου – Μια ελαφριά συνταγή με ελάχιστες θερμίδες

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, μία από τις καλύτερες Ελληνίδες μαγείρισσες, αποκαλύπτει τα μυστικά της για τα πιο νόστιμα μοσχαρίσια μπιφτέκια με λίγες θερμίδες. Χωρίς ψωμί, με λίγα λιπαρά είναι η ιδανική συνταγή για όσους κάνουν δίαιτα ή διατροφή. Με την ευκαιρία, δείτε το κόλπο για να μη διαλύονται.

Υλικά

Για το μπιφτέκι για διατροφή

  • 1 kg μοσχαρίσιος άπαχος κιμάς
  • 2 κ.σ. βαλσαμικό ξίδι
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 μεγάλη σφιχτή ντομάτα τριμμένη
  • Λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό ή αποξηραμένη ρίγανη
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το σερβίρισμα

Βραστά ή ψητά λαχανικά ή χόρτα

Εκτέλεση

Για τα μπιφτέκια

Ξεκινάμε ζυμώνοντας τον κιμά

Βάζουμε όλα τα υλικά σε μπολ και τα ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς.

Για καλύτερο γευστικό αποτέλεσμα σκεπάζουμε τον κιμά και τον αφήνουμε στο ψυγείο για να ενωθούν καλά οι γεύσεις.

Πλάθουμε 6 μεγάλα μπιφτέκια.

Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε ένα-ένα σε σακούλες τροφίμων, καλά κλεισμένες, στην κατάψυξη.

Για το ψήσιμο

Ψήνουμε σε σχάρα (κάρβουνα) για 5′-6′ από κάθε πλευρά ή τα ψήνουμε σε σχάρα μέσα σε ταψάκι στους 200°C για 15′.

Ένας εύκολος τρόπος ψησίματος είναι σε αντικολλητικό τηγάνι 5′-6′, από κάθε πλευρά, χωρίς λιπαρή ουσία.