Γαλακτομπούρεκο με καραμελωμένα μήλα

ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΜΗΛΑ
400 γρ. μηλα σκληρα golden, ξεφλουδισμενα και κομμενα σε μικρα κομματακια
100 γρ. ζαχαρη
1 κ.γ. κανελα σε σκονη
5 ml χυμο λεμονιου
30 γρ. βουτυρο αναλατο αγελαδινο
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
1lt και 100ml γαλα φρεσκο
250 γρ. ζαχαρη
230 γρ. σιμιγδαλι ψιλο
5 αυγα μεσαιου μεγεθους (250 γρ.)
2 βανιλιες σε σκονη
5 γρ. ξυσμα πορτοκαλιου
60 γρ. βουτυρο αναλατο αγελαδινο
ΓΙΑ ΤΑ ΤΣΙΠΣ ΑΠΟ ΦΥΛΛΟ ΚΡΟΥΣΤΑΣ
2 φυλλα κρουστας
50 γρ. βουτυρο αναλατο αγελαδινο, λιωμενο
50 γρ. ζαχαρη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Φτιάξτε τα καραμελωμένα μήλα. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι βάλτε το βούτυρο να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά για 3΄. Προσθέτετε τα μήλα και τη ζάχαρη. Ανακατέψτε με μια ξύλινη κουτάλα σταδιακά και αφήστε τα μήλα να ψηθούν και να καραμελώσουν σε μέτρια φωτιά για 15΄-20΄. Ρίξτε στο τηγάνι το χυμό λεμονιού και προσθέστε την κανέλα. Συνεχίστε το ανακάτεμα με την ξύλινη κουτάλα για 1΄. Κατεβάστε το τηγάνι από τη φωτιά και αδειάστε τα μήλα σε μια μεγάλη πιατέλα.
Φτιάξτε τα τσιπς από φύλλο κρούστας. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 οC στις αντιστάσεις πάνω κάτω. Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίξτε το βούτυρο και βάλτε τη σε χαμηλή φωτιά για 2΄ μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Βουτήξτε ένα πινέλο στο λιωμένο βούτυρο και αλείψτε το ένα φύλλο. Πασπαλίστε το φύλλο με τη ζάχαρη. Σκεπάστε με το άλλο φύλλο κρούστας, αλείψτε το με βούτυρο και κόψτε με μυτερό μαχαίρι τα φύλλα στο σχήμα που θέλετε να έχουν τα τσιπς. Βάλτε τα φύλλα σε ένα ταψί διαστάσεων 43 x 33 εκ. καλυμμένο με λαδόκολλα και ψήστε τα για 10΄-12΄ μέχρι να γίνουν τραγανά. Βγάλτε τα από το φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν για 20΄.
Φτιάξτε την κρέμα. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίξτε το γάλα, τη ζάχαρη και βάλτε τη σε μέτρια φωτιά για 4΄ μέχρι το μείγμα να ζεσταθεί. Σε ένα μεγάλο μεταλλικό μπολ ρίξτε τα αυγά, τις βανίλιες, το ψιλό σιμιγδάλι, το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατέψτε µε αυγοδάρτη για 2΄ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Βάλτε το μείγμα αυγών στην κατσαρόλα με το ζεστό γάλα και ανακατέψτε με αυγοδάρτη συνέχεια για 7΄ μέχρι να πήξει η κρέμα. Κατεβάστε την κρέμα από τη φωτιά και προσθέστε το βούτυρο. Ανακατέψτε για 2΄ μέχρι να ομογενοποιηθεί με τα υπόλοιπα υλικά. Αδειάστε την κρέμα σε ένα άλλο μεγάλο μεταλλικό μπολ. Καλύψτε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και βάλτε την στο ψυγείο για 1 ώρα.
Μοντάρετε το γλυκό. Βάλτε με κουτάλι μία στρώση από καραμελωμένα μήλα σε ένα ποτήρι ουίσκι ή μαρτίνι και μετά μία στρώση κρέμα. Συνεχίστε την ίδια διαδικασία με στρώσεις εναλλάξ μήλων και κρέμας και διακοσμήστε με τα τσιπς φύλλου στην κορυφή της κρέμας.
ΒΡΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΛΥΚΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΕΔΩ