ΑΡΧΙΚΗ LIFE ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γκοφρετάκια μαντολάτου & ρόφημα σοκολάτας!

ΥΛΙΚΑ

AD: mytest

2 φύλλα έτοιμης γκοφρέτας, διαστάσεων
30 χ 30 εκ.
200 γρ. ζάχαρη άχνη

ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΦΗΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
110 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (64% περιεκτικότητα σε κακάο), ψιλοκομμένη
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
250ml γάλα πλήρες αγελαδινό
250ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
20 γρ. ζάχαρη καστανή
1 φασόλι βανίλιας

ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΝΤΟΛΑΤΟ
600 γρ. αμύγδαλα λευκά
150 γρ. φιστίκια Αιγίνης, αποφλοιωμένα
500 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
150 γρ. γλυκόζη
200ml νερό
100 γρ. μέλι
80 γρ. ασπράδια
50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Φτιάξτε το ρόφηµα σοκολάτας. Βάλτε σε ένα µπολ την ψιλοκοµµένη σοκολάτα κουβερτούρα και προσθέστε το ξύσµα πορτοκαλιού. Με ένα µαχαιράκι χαράξτε το φασόλι της βανίλιας και ξύστε το µισό από το εσωτερικό του µέσα στο µπολ. Σε µια µικρή κατσαρόλα βάλτε το γάλα, την κρέµα γάλακτος και την καστανή ζάχαρη, και αφήστε το µείγµα να πάρει µια βράση. Ρίξτε λίγο από το ζεστό µείγµα στη σοκολάτα, ανακατέψτε µε έναν αυγοδάρτη και στη συνέχεια προσθέστε και το υπόλοιπο. Περάστε το µείγµα από σινουά (λεπτή σήτα) και φυλάξτε το ρόφηµα στο ψυγείο. Τη στιγµή που θέλετε να σερβίρετε, ζεστάνετέ το ελαφρώς στο φούρνο µικροκυµάτων.

Φτιάξτε το µαντολάτο. Βάλτε τα αµύγδαλα και τα φιστίκια Αιγίνης σε ταψί στο οποίο που έχετε στρώσει λαδόκολα. Ψήστε τα σε προθερµασµένο φούρνο στους 160 °C, στον αέρα για 10΄-12΄, µέχρι να καβουρντιστούν. Αφήστε τα να κρυώσουν, βάλτε τα στο µούλτι και σπάστε τα σε χοντρά κοµµάτια, πατώντας διαδοχικά το Οn/Οff. Βάλτε σε µια κατσαρόλα την κρυσταλλική ζάχαρη µε τη γλυκόζη, το νερό και το µέλι. Βάλτε το σκεύος σε µέτρια φωτιά – πρέπει να φτάσει στους 137 °C (θα το διαπιστώσετε µε θερµόµετρο ζαχαροπλαστικής). Όταν η θερµοκρασία της καραµέλας φτάσει στους 110 °C, ρίξτε στον κάδο του µίξερ τα ασπράδια µαζί µε τη ζάχαρη και αρχίστε να χτυπάτε µε το σύρµα (εξάρτηµα του µίξερ), σε µεσαία ταχύτητα. Χτυπήστε τη µαρέγκα, µέχρι η καραµέλα σας να φτάσει την επιθυµητή θερµοκρασία (137 °C). Αποσύρετε τον κάδο από το µίξερ και ενσωµατώστε σιγά σιγά την καραµέλα µέσα στη µαρέγκα. Αφήστε για 1′ να σταθεί η µαρέγκα και προσθέστε τους καβουρντισµένους ξηρούς καρπούς. Ανακατέψτε το µείγµα απαλά µε µια σπάτουλα σιλικόνης, µέχρι να οµογενοποιηθούν τα υλικά.

Μοντάρετε τα γκοφρετάκια. Τοποθετήστε ένα φύλλο γκοφρέτας σε ένα ορθογώνιο τσέρκι διαστάσεων 40 χ 60 εκ., πασπαλίστε µε ζάχαρη άχνη και αδειάστε από πάνω το µείγµα του µαντολάτου. Πασπαλίστε ξανά µε ζάχαρη άχνη και σκεπάστε µε το δεύτερο φύλλο γκοφρέτας. Πιέστε λίγο µε τα χέρια σας και αφήστε 1-2 ηµέρες σε εξωτερικό περιβάλλον να σφίξει. Κόψτε τη γκοφρέτα µε πριονωτό µαχαίρι σε κοµµάτια της αρεσκείας σας, πασπαλίστε τα µε ζάχαρη άχνη και σερβίρετέ τα µε χλιαρό το ρόφηµα σοκολάτας.

 

ΒΡΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΛΥΚΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΕΔΩ