Σαλάτα με μαυρομάτικα, βινιγκρέτ και τηγανιτά μπακαλιαράκια!

ΥΛΙΚΑ
Για τη σαλάτα
400 γρ. φασόλια μαυρομάτικα
3 αγγουράκια τουρσί μικρά, ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ξερό μέτριο, ψιλοκομμένο
100 γρ. ροδέλες από ελιές καλαμών
Αλάτι, πιπέρι
Για τη βινιγκρέτ δεντρολίβανο
1 κρεμμυδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
4 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο
1 κ.γ. δεντρολίβανο
Αλάτι, πιπέρι
Για τα τηγανιτά μπακαλιαράκια
8 μπακαλιαράκια
100 γρ. καλαμποκάλευρο
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
αλάτι
Για το γαρνίρισμα
Φρεσκοκομμένες φέτες λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Γεμίστε με νερό μια μεσαία κατσαρόλα και τοποθετήστε τη σε δυνατή φωτιά να πάρει βράση. Προσθέστε τα μαυρομάτικα φασόλια και βράστε τα μέχρι να μαλακώσουν. Σουρώστε τα και ξεπλύνετέ τα με κρύο νερό. Αδειάστε τα σε μια σαλατιέρα. Ψιλοκόψτε τα αγγουράκια τουρσί και το ξερό κρεμμύδι και προσθέστε τα στη σαλατιέρα, καθώς και τις ελιές. Καρυκεύστε με αλάτι και πιπέρι.
2. Βάλτε στον κάδο του μούλτι το φρέσκο κρεμμυδάκι, το ελαιόλαδο, το ξύδι μπαλσαμικό το δεντρολίβανο, αλάτι και πιπέρι και χτυπήστε τα μέχρι να έχετε μια ρευστή βινεγκρέτ. Περιχύστε τη σαλάτα με τη βινεγκρέτ, σκεπάστε τη σαλατιέρα με διάφανη μεμβράνη και διατηρήστε τη σαλάτα στο ψυγείο.
3. Πλύνετε και καθαρίστε τα μπακαλιαράκια. Βάλτε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και τοποθετήστε το σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά. Αλατίστε τα μπακαλιαράκια, αλευρώστε τα στο καλαμποκάλευρο και τηγανίστε τα για 5΄ από κάθε πλευρά. Βγάλτε τα με μια τρυπητή κουτάλα και τοποθετήστε τα σε μια πιατέλα. Γαρνίρετε γύρω γύρω με φέτες λεμονιού και σερβίρετέ τα ζεστά συνοδεύοντας με την κρύα σαλάτα.
Συμβουλή: Μη βάζετε λεμόνι στα ψάρια πριν τα σερβίρετε γιατί πανιάζουν. Αφήστε τους καλεσμένους σας να βάλουν όσο λεμόνι επιθυμούν.
Έξυπνη ιδέα: Αφήστε τη σαλάτα στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον πριν σερβίρετε, για να ενωθούν οι γεύσεις και τα αρώματα.
ΒΡΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΕΔΩ