ΑΡΧΙΚΗ LIFE ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τάρτα με πατάτα και καραμελωμένα κρεμμύδια

Υλικά

AD: mytest

Για τη ζύμη:

250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
1 αυγό
1 κ.σ. γάλα πλήρες αγελαδινό
1 πρέζα αλάτι

Για τη γέμιση:

3 πατάτες
3 μεγάλα κρεμμύδια
35 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
4 αυγά
1/2 φλ. τσαγ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
1/4 φλ. τσαγ. τριμμένη παρμεζάνα
1 1/2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
1/4 κ.γ. καστανή ζάχαρη
λίγη ρίγανη
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

1. Σε ένα μπολ κοσκινίστε το αλεύρι με το αλάτι. Προσθέστε το βούτυρο και τρίψτε με το χέρι μέχρι να σχηματιστούν μικρά ψίχουλα.
2. Σε άλλο μπολ χτυπήστε με το σύρμα το γάλα με τα αυγά και ρίξτε το μείγμα στο αλεύρι. Ανακατέψτε με το χέρι μέχρι να σχηματιστεί ένα ομογενοποιημένο μείγμα. Τυλίξτε το σε διαφανή μεμβράνη και φυλάξτε για 45΄ στο ψυγείο.
3. Βγάλτε τη ζύμη από το ψυγείο, απλώστε τη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας, ανοίξτε τη με ένα πλάστη σε φύλλο και στρώστε το στην ταρτιέρα. Με ένα πιρούνι κάντε τρύπες σε όλη την επιφάνειά της και ξαναβάλτε τη στο ψυγείο για άλλα 45΄. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
4. Κόψτε τις πατάτες και τα κρεμμύδια σε λεπτές ροδέλες. Βάλτε σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι το βούτυρο και τοποθετήστε το σε δυνατή φωτιά να λιώσει. Προσθέστε τα κρεμμύδια. Αφήστε τα στη φωτιά για περίπου 15΄ (ή λιγότερο, αν δείτε ότι αρπάζουν) μέχρι να καραμελώσουν. Στη συνέχεια προσθέστε τη ζάχαρη και τις πατάτες και αφήστε για άλλα 8΄- 10΄. Προσθέστε το μαϊντανό και τη ρίγανη και κατεβάστε από τη φωτιά.
5. Βγάλτε τη ζύμη από το ψυγείο και ψήστε τη σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για 15΄, σκεπασμένη με ένα αλουμινόχαρτο. Μετά τα 15΄ αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και ψήστε για άλλα 5΄. Βγάλτε την από το φούρνο.
6. Σε ένα μπολ χτυπήστε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος και την παρμεζάνα με ένα σύρμα. Τοποθετήστε τη γέμιση στην τάρτα και ρίξτε από πάνω το μείγμα. Ψήστε στη μεσαία σχάρα του φούρνου στους 180 °C για 20΄ ή και λίγο παραπάνω, μέχρι να πάρει ομοιόμορφα χρώμα. Αφήστε τη να κρυώσει ελαφρά και σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου.

Συμβουλή: Επειδή μερικές φορές η ζύμη κολλάει και είναι δύσκολο να τη σηκώσουμε από την επιφάνεια όπου είναι στρωμένη, μπορεί να δουλευτεί και μέσα σε ένα μεγάλο κομμάτι από διάφανη μεμβράνη. Έτσι μπορούμε να τη σηκώσουμε πιο εύκολα.

 

ΒΡΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΕΔΩ