Το μυστικό για την πιο απολαυστική καρυδόπιτα: Αφράτη και πεντανόστιμη

θα γλείφετε και τα δάχτυλά σας!
Η καρυδόπιτα είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό σιροπιαστό γλυκό ταψιού, το οποίο αγαπούν μικρού και μεγάλη. Αν και τα γλυκά ταψιού φαίνονται πιο δύσκολα στην εκτέλεση τους, η συγκεκριμένη συνταγή σίγουρα αξίζει να τη δοκιμάσετε, για να σας αποδείξει ότι είναι εύκολο να τη φτιάξετε και για να τους ταξιδέψετε όλους με την υπέροχη γεύση της.
AD: mytest
Με την ευκαιρία ανακάλυψε εδώ πως θα φτιάξεις καρυδόπιτα με σοκολάτα.
Υλικά
- 10 αβγά, χωριστά τους κρόκους από τα ασπράδια
- 10 κουτ. σούπας γεμάτες ζάχαρη
- 10 κουτ. σούπας γεμάτες σιμιγδάλι χοντρό
- 10 κουτ. σούπας γεμάτες τριμμένη φρυγανιά
- 200γρ. καρύδια χοντροτριμμένα
- 6 κουτ. σούπας μπράντι
- 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα και ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο
- 1 κουτ. σούπας ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού
- τριμμένη φρυγανιά για το πασπάλισμα του ταψιού
Για το σιρόπι
- 1 κιλό ζάχαρη
- 1 λίτρο νερό
- χυμό και φλούδα από ½ λεμόνι
Εκτέλεση
- Χτυπάτε στο μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη για 6 λεπτά σε μεγάλη ταχύτητα, μέχρι να γίνουν ένα μίγμα άσπρο και αφράτο. Προσθέτετε το μπράντι και χτυπάτε λίγο ακόμα.
- Αναμιγνύετε το σιμιγδάλι με τη φρυγανιά, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το γαρίφαλο και το ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού και προσθέτετε το μίγμα στο μπολ με τους κρόκους ανακατεύοντας καλά. Τέλος, προσθέτετε και τα καρύδια και ανακατεύετε για να ενσωματωθούν.
- Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάτε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και με μια σπάτουλα την ενσωματώνετε στο πρώτο μίγμα με μεγάλες κινήσεις για να μη χαθεί ο αέρας της και να γίνει αφράτο.
- Βουτυρώνετε ένα μέτριο μακρόστενο ταψί και το πασπαλίζετε με τριμμένη φρυγανιά. Στρώνετε το μίγμα στο ταψί ομοιόμορφα και ψήνετε την καρυδόπιτα στους 180°C στον αέρα ή στους 200°C σε φούρνο πάνω κάτω για 45-50 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα και να στεγνώσει καλά. Τη βγάζετε από το φούρνο και, όταν κρυώσει, την κόβετε σε ρόμβους.
- Όσο ψήνεται η πίτα φτιάχνετε και το σιρόπι: βάζετε τη ζάχαρη με το νερό σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Όταν πάρουν βράση, προσθέτετε το λεμόνι και βράζετε για 7 λεπτά. Περιχύνετε την κρύα καρυδόπιτα με καυτό σιρόπι και αφήνετε να απορροφηθεί καλά.
- Γαρνίρετε την καρυδόπιτα με ψιλοκομμένα καρύδια ή κομματάκια από γλυκό κουταλιού της αρεσκείας σας. Σερβίρεται θαυμάσια με παγωτό καϊμάκι.
Πηγή: olivemagazine.gr