Μακαρόνια με παραδοσιακή κόκκινη σάλτσα

Νοστιμότατο!
Αυτό το πανεύκολο πιάτο ζυμαρικών με σπαγγετίνη και κόκκινη σάλτσα φτιάχνεται μέσα σε μία ώρα και θα είναι για πάντα το αγαπημένο φαγητό μικρών και μεγάλων.
Ωστόσο το Athensmagazine.gr σου προτείνει να δοκιμάσεις πεντανόστιμα μακαρόνια με γιαούρτι και πάπρικα.
Υλικά
- 500 γρ. Σπαγγετίνη Νο10
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 800 γρ. τριμμένες ντομάτες
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 ξύλο κανέλας
- ½ κ.γ. τριμμένο μπαχάρι
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 100 ml ελαιόλαδο
- 100 γρ. τριμμένη πικάντικη γραβιέρα
αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, τον πελτέ, την δάφνη, την κανέλα, το μπαχάρι, την ζάχαρη και αλατοπίπερο και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Στο τέλος αφαιρούμε τη δάφνη και την κανέλα από την σάλτσα.
Παράλληλα ετοιμάζουμε τα ζυμαρικά. Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με 5 λίτρα νερό και την βάζουμε σε υψηλή φωτιά.
Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε 35 γρ. αλάτι και ρίχνουμε τη Σπαγγετίνη Νο10
Ανακατεύουμε με μια πιρούνα και αφήνουμε να βράσει για όσο χρόνο αναφέρει η συσκευασία.
Σουρώνουμε τα ζυμαρικά και τα ραντίζουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε απαλά.
Σερβίρουμε τα ζυμαρικά με την σάλτσα και πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί.
Λατρεμένο κοτόπουλο με μακαρόνια και σάλτσα ντομάτας
Κοτόπουλο με μακαρόνια, με μπόλικη σάλτσα ντομάτας ψημένο στο φούρνο. Το τέλειο, πεντανόστιμο, χορταστικό και υγιεινό γεύμα για όλη την οικογένεια. Μια εύκολη και απλή συνταγή, για απολαύσετε ένα λαχταριστό πιάτο.
Το κοκκινιστό κοτόπουλο με μακαρόνια είναι ένα φαγητό μέσα στα δέκα πιο κλασικά φαγητά που γίνονται σε κάθε σπίτι της Ελλάδας, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Ίσως είναι η μέρα σας να το δοκιμάσετε και εσείς. Ωστόσο το Athensmagazine.gr σου προτείνει να δοκιμάσεις εκπληκτικό νηστίσιμο μουσακά.
Υλικά
- 1 κοτόπουλο 1,5 κιλά περίπου, κομμένο σε 8 ή 10 μερίδες
- 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φετούλες
- 3-4 κόκκοι μπαχάρι
- 1 στικ κανέλας
- 1 φύλλο δάφνης
- 5 ώριμες ντομάτες κομμένες σε μικρά κυβάκια ή 2 κουτιά ντοματάκια κονκασέ, το ένα πολτοποιημένο στο μούλτι
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας (διαλυμένο σε λίγο βραστό ζωμό κότας)
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1 σπιτικό ζωμό κοτόπουλου διαλυμένο σε 1 λίτρο βραστό νερό
- 1 πακέτο μακαρόνια σπαγγέτι Νο 6 ή 10
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι - 1/2-3/4 φλ. τσαγιού τριμμένο τυρί πεκορίνο + για επιπλέον πασπάλισμα
- μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Αν είναι ολόκληρο, το κόβετε το σε 8-10 κομμάτια και το αφήνετε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 30 λ πριν τα βάλετε στο φούρνο. Στη συνέχεια το αλατοπιπερώνετε καλά απ” όλες τις πλευρές, προαιρετικά το πασπαλίζετε τα με λίγο μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο (για έξτρα γεύση) και τα αφήνετε στην άκρη.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα μεγάλο ταψί ή μεγάλη γάστρα ρίχνετε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα βάζετε στο προθερμασμένο φούρνο για 6-8 λ περίπου ή μέχρι να σοταριστούν ελαφρώς. Προσθέτετε το μπαχάρι, τη κανέλα, τη δάφνη, τις ντομάτες ή τα κονκασέ το πελτέ, τη ζάχαρη και το βραστό ζωμό κότας και ανακατεύετε.
Τοποθετείτε μέσα στη σάλτσα τα κομμάτια κοτόπουλου, σκεπάζετε τη γάστρα με το καπάκι της, ή αν έχετε ταψί το σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε το κοτόπουλο στο προθερμασμένο φούρνο για 40 λ. Το ξεσκεπάζετε και συνεχίζετε το ψήσιμο για 15-20 λ ακόμα ή μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο και πάρει χρώμα.
Στη συνέχεια βγάζετε το ταψί από το φούρνο, αφαιρείτε και πετάτε τους κόκκους μπαχάρι, το στικ κανέλας και το φύλλο δάφνης και αλατοπιπερώνετε λίγο επιπλέον τη σάλτσα μετά από δοκιμή. Τοποθετείτε τα μακαρόνια ανάμεσα στα κομμάτια κοτόπουλου και λίγο ακόμα βραστό νερό αν απαιτείται.
Ξαναβάζετε το σκεύος στο φούρνο, ξεσκέπαστο και συνεχίζετε το ψήσιμο για 18-20 λ περίπου ή μέχρι να γίνουν τα μακαρόνια ανάλογα πόσο “αλ τέντε” τα θέλετε.
Κατά τη διάρκεια ψησίματος ανακατεύετε, ανά διαστήματα, απαλά τα μακαρόνια με μια πιρούνα για να μη κολλήσουν. Αν απαιτηθεί επιπλέον βραστό νερό, θα το προσθέτετε σταδιακά, φροντίζοντας να αφήσετε λίγα υγρά στο τέλος γιατί το ζυμαρικό θα τα συνεχίσει να τα απορροφά ακόμα και όταν θα τα βγάλετε από το φούρνο μέχρι να τα σερβίρετε.
Κατά τη διάρκεια του ψησίματος μπορείτε να γυρίσετε τα κομμάτια κοτόπουλου και από την άλλη πλευρά να πάρουν χρώμα. Πέντε λεπτά περίπου πριν βγάλετε το φαγητό σας από το φούρνο πασπαλίζετε τα κομμάτια κοτόπουλο με το τριμμένο πεκορίνο. Το σερβίρετε ζεστό πασπαλισμένο, προαιρετικά με επιπλέον τριμμένο πεκορίνο.