ΑΡΧΙΚΗ LIFE ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Εύκολη τούρτα με πραλίνα φουντουκιού και σιρόπι καραμέλας!

Λαχταριστό γλυκό!

Μια λαχταριστή συνταγή για εύκολη τούρτα με πραλίνα φουντουκιού, σιρόπι καραμέλας και γλάσο σοκολάτας.

AD: mytest

Δοκίμασε την δροσερή τούρτα ροδάκινο!

Αρχικά θα χρειαστείτε 2 δόσεις παντεσπάνι (μπορείτε να αγοράσετε έτοιμο)

Για την κρέμα πραλίνας φουντουκιού:

  • 500 γρ τυρί μασκαρπόνε
  • 1 κουτί γάλα ζαχαρούχο
  • 200 γρ πραλίνα φουντουκιού

Για το σιρόπι καραμέλας:

  • 40 γρ βούτυρο
  • 60 ml κρέμα γάλακτος
  • 60 γρ καστανή ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι

Για την γκανάζ:

  • 100 ml κρέμα γάλακτος
  • 100 γρ κουβερτούρα σε κομματάκια

Για την διακόσμηση:

Εγώ χρησιμοποίησα ίνες καραμέλας (δες συνταγή μου), κομμάτια καραμέλας, κομμάτια σοκολάτας, χωνάκι παγωτό και διακοσμητική σοκολάτα

Οδηγίες

Ετοιμάζουμε το παντεσπάνι: Ψήνουμε, ξεφορμάρουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Κόβουμε σε 3 στρώσεις. Στη συνέχεια ετοιμάζουμε το σιρόπι καραμέλας. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το βούτυρο, το αλάτι, την κρέμα γάλακτος και την καστανή ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά να λιώσουν τα υλικά. Αφαιρούμε από την εστία και αφήνουμε να κρυώσει. Βάζουμε στο ψυγείο να πήξει. Ετοιμάζουμε την κρέμα πραλίνας για την γέμιση. Σε ένα βαθύ μπολ, ρίχνουμε το τυρί μασκαρπόνε, την κρέμα πραλίνας και το ζαχαρούχο γάλα. Χτυπάμε με το μίξερ χειρός σε δυνατή ταχύτητα έως ότου ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά μας. Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να φτιάξουμε την γκανάς (γλάσο σοκολάτας). Ετοιμάζουμε την γκανάζ. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος. (Προσοχή δε θέλουμε να βράσει). Αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα κομμάτια κουβερτούρας. Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά τα δύο υλικά. Αφήνουμε να κρυώσει και να πήξει.

Για την συναρμολόγηση: Βγάζουμε την κρέμα πραλίνας από το ψυγείο. Τοποθετούμε το πρώτο παντεσπάνι σε μια πιατέλα με την λεία επιφάνεια προς τα κάτω. Με ένα κουτάλι της σούπας, καταβρέχουμε ελαφρώς το παντεσπάνι με το σιρόπι καραμέλας. Στην συνέχεια ρίχνουμε την μισή ποσότητα κρέμα πραλίνα και στρώνουμε με ένα μαχαίρι ζαχαροπλαστικής. Σκεπάζουμε με το δεύτερο παντεσπάνι. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία. Με το κουτάλι της σούπας ποτίζουμε με σιρόπι καραμέλας το παντεσπάνι. Από πάνω στρώνουμε την υπόλοιπη κρέμας πραλίνας. Σκεπάζουμε με το τελευταίο παντεσπάνι, προσέχοντας η λεία επιφάνεια να είναι προς το πάνω. Στην ουσία επιλέγουμε το καλύτερο και ποιο λείο παντεσπάνι για το τέλος. Με την γκανάζ γλασάρουμε την τούρτα μας ομοιόμορφα φροντίζοντας να καλυφθούν καλά όλα τα σημεία.

Για την διακόσμηση: Εγώ χρησιμοποίησα κομμάτια σοκολάτας γάλακτος αφού τα έκοψα σε τετραγωνάκια. ίνες καραμέλας και κομμάτια καραμέλας, χωνάκι βάφλας για παγωτό και διακοσμητική δίχρωμη σοκολάτα. Μπορείτε επιπλέον να προσθέσετε φρέσκα φρούτα ή ξηρούς καρπούς.

Φανταστική τούρτα μερέντα έτοιμη σε 5 λεπτά!

Διαβάστε την φανταστική συνταγή για τούρτα μερέντα που είναι έτοιμη μέσα σε πέντε λεπτά! 

Αν και εντυπωσιακή είναι απλή και θα την φτιάξετε χωρίς ιδιαίτερο κόπο, ενώ σίγουρα θα εισπράξετε τα εύσημα μικρών και μεγάλων. Δείτε ακόμα: Μπισκοτογλυκό ψυγείου: Κοστίζει λιγότερο από 7 ευρώ, έχει μόνο 5 υλικά και είναι έτοιμο σε 10 λεπτά!

Τα υλικά που θα χρειαστείτε για να φτιάξετε την τούρτα μερέντας είναι:

Για το παντεσπάνι βανίλιας

4 μεγάλα αυγά
220 γραμ. ζάχαρη
220 γραμ. μαλακό βούτυρο
220 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 κ.γλ. μπέικινγκ πάουντερ
1κ.γλ. υγρή βανίλια
1 πρέζα αλάτι

Για την κρέμα πραλίνα
250 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
250 γραμ. άχνη ζάχαρη
125 γραμ. κακάο
400 γραμ. πραλίνα
1 κ.γλ. υγρή βανίλια
1 πρέζα αλάτι
150-200 γρ. κρέμα γάλακτος 35%

Επί το έργον:

Για την εύκολη τούρτα μερέντα, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C στον αέρα ή στους 170°C στις αντιστάσεις.

Βουτυρώνουμε 2 φόρμες 20 εκατοστά και στρώνουμε λαδόκολλα στη βάση. Βάζουμε όλα τα υλικά για το παντεσπάνι στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά. Από την ώρα που θα ενωθούν τα υλικά σταματάμε το χτύπημα. Δεν πρέπει να παιδέψουμε πολύ το μείγμα.

Το μείγμα πρέπει να πέφτει εύκολα από το κουτάλι. Ισομοιράζουμε το μείγμα στα δύο έτοιμα ταψάκια και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 25′ χωρίς να ανοιγοκλείνουμε το φούρνο.

Όταν ροδίσουν και ξεκολλήσουν γύρω-γύρω από τη φόρμα είναι έτοιμα. Τα βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε για 5-10′ στη φόρμα τους.

Με μαχαίρι ξεκολλάμε γύρω-γύρω από τα τοιχώματα. Αναποδογυρίζουμε σε σχάρα να κρυώσουν τελείως.

Τα κόβουμε στη μέση οριζόντια, δημιουργώντας 4 φέτες παντεσπάνι. Αλείφουμε στρώση κρέμα – πραλίνα κάθε παντεσπάνι και αλείφουμε γύρω γύρω την τούρτα.

Για την κρέμα πραλίνα
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το μαλακό βούτυρο με την άχνη και το κακάο σε χαμηλή ταχύτητα. Προσθέτουμε το αλάτι και τη βανίλια. Ανακατεύουμε. Προσθέτουμε την πραλίνα και δυναμώνουμε το μίξερ.

Χτυπάμε για 2′, προσθέτουμε την κρέμα από 150 -200 γρ. (ανάλογα πόσο αραιή ή σφιχτή τη θέλουμε) και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1′ μέχρι να γίνει λεία η κρέμα και να είναι αφράτη.