ΑΡΧΙΚΗ LIFE ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Φτιάξτε την απόλυτη συνταγή για μπακαλιάρο! Με κουρκούτι μπίρας και σκορδάτη μαγιονέζα ελαιόλαδου

Η αυριάνη μέρα το απαιτεί!

Ήρθε επιτέλούς η μέρα που ο μπακαλιάρος έχει την τιμητική του στα περισσότερα σπίτια λόγω της 25ης Μαρτίου. Οι περισσότεροι χρειαζόματε νέες ιδέες και προπάντων νόστιμες συνταγές για να τις εκτελέσουμε! Επίσης δείτε μια ακόμα ιδιαίτερη συνταγή για μπακαλιάρο!

AD: mytest

Υλικά
1 κιλό μπακαλιάρο ξαρμυρισμένο
1 κιλό μικρές πατάτες λεπτόφλουδες, καλά πλυμένες
Για το κουρκούτι μπίρας
350ml μπίρα
150γρ. αλεύρι φαρίνα
50γρ. κορνφλάουρ
αλάτι, πιπέρι
Για τη σκορδάτη μαγιονέζα ελαιόλαδου
1 αβγό
1 κουτ. σούπας μουστάρδα
1 κουτ. γλυκού ξίδι λευκό
1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
2 σκελίδες σκόρδο ελαφρά σοταρισμένη με λίγο λάδι
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι αραβοσιτέλαιο
αλάτι, πιπέρι λευκό

Για τη μαγιονέζα: Βάζετε στο μπλέντερ τους κρόκους των αβγών με το αλάτι, σκόρδο, το ξίδι, τον χυμό και το ξύσμα του λεμονιού και λίγο ελαιόλαδο, χτυπάτε να πήξει το μίγμα και στη συνέχεια προσθέτετε το μπούκοβο και λίγο λίγο το ελαιόλαδο εναλλάξ με το αραβοσιτέλαιο. Θα σταματάτε τη λειτουργία του μπλέντερ, θα προσθέτετε λίγο από το ένα λάδι λίγο από το άλλο, θα χτυπάτε και θα συνεχίζετε μέχρι να τελειώσουν. Αφήνετε τη μαγιονέζα στο ψυγείο.

Για το κουρκούτι: Ρίχνετε την μπίρα μέσα σε ένα μπολ και ξεκινάτε να ρίχνετε τη φαρίνα και το κορνφλάουρ από σουρωτήρι ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί με σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γίνουν ένα σφιχτό σχετικά κουρκούτι. Το αφήνετε στο ψυγείο.
Στο μεταξύ, αφαιρείτε κόκαλα και πέτσα από τον ξαρμυρισμένο μπακαλιάρο και τον κόβετε σε τετράγωνα ή μακρόστενα κομμάτια.
Γεμίζετε μια ρηχή κατσαρόλα με μπόλικο λάδι και το βάζετε στη φωτιά να κάψει καλά. Βουτάτε ένα ένα τα κομμάτια του μπακαλιάρου πρώτα σε λίγο αλεύρι και μετά στο χυλό και τα ρίχνετε στο καυτό λάδι να τηγανιστούν, να φουσκώσουν και να ροδοκοκκινίσουν και από τις δύο πλευρές. Τότε βγάζετε τους λουκουμάδες του μπακαλιάρου σε πιατέλα στρωμένη με διπλό χαρτί κουζίνας να στραγγίξει από το περιττό λάδι.
Βράζετε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό με τη φλούδα τους και τις αφήνετε να κρυώσουν. Τις κόβετε στη μέση και τις τηγανίζετε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Σερβίρετε τον μπακαλιάρο σε πιατέλα προσθέτετε και τις βραστοτηγανητές πατάτες, τις πασπαλίζετε με φρέσκο θυμάρι και συνοδεύετε με τη μαγιονέζα και βραστά παντζάρια ή άλλη σαλάτα της επιλογής σας.

Πως να ξαλμυρίσετε εύκολα τον μπακαλιάρο με 3 απλά βήματα!

Εθνική επέτειος 25ης Μαρτίου δίχως μπακαλιάρο σκορδαλιά δε γίνεται!
Καλό ξέπλυμα, σωστή προετοιμασία κι αλλαγές νερού είναι τρία από τα μυστικά για το σωστό ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου.
Εθνική επέτειος 25ης Μαρτίου δίχως μπακαλιάρο σκορδαλιά δε γίνεται. Μάθε πώς θα ξαλμυριάνεις σωστά τον παστό μπακαλιάρο και… καλή όρεξη!

Να σας θυμήσουμε βέβαια για ποιο λόγο τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου! – Πως καθιερώθηκε το έθιμο!

Βήμα 1ο:
Καλό ξέπλυμα

Ξεπλένουμε το μπακαλιάρο καλά και απομακρύνουμε τρίβοντάς τον με τα χέρια το αλάτι με το οποίο είναι καλυμμένος. Στη συνέχεια τον κόβουμε σε κομμάτια. 
Βήμα 2ο:
Η σωστή προετοιμασία για το ξαλμύρισμα

Βάζουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου μέσα σε ένα μπολ γεμάτο με κρύο νερό, με την πέτσα να είναι προς τα πάνω. Προσέχουμε έτσι ώστε το ένα κομμάτι να μην είναι πάνω στο άλλο και συμπληρώνουμε με νερό αν χρειάζεται, έτσι ώστε τα κομμάτια του μπακαλιάρου να καλύπτονται πλήρως. Στη συνέχεια καλύπτουμε το μπολ με μια μεμβράνη και τοποθετούμε το μπολ στο ψυγείο.

Βήμα 3ο:
Οι αλλαγές του νερού

Ανά 4 ή 6 ώρες φρόντιζε να αλλάζεις το νερό με φρέσκο. Σε γενικές γραμμές για να ξαλμυριαστεί σωστά ο μπακαλιάρος πρέπει να αλλάξεις νερό 3 φορές την ημέρα και να τον αφήσεις στο νερό για ένα 24ωρο τουλάχιστον. Το μυστικό για να ξαλμυριαστεί σωστά ο μπακαλιάρος είναι η αλλαγή του νερού, μη το ξεχνάς.

Tip:
Αν θέλεις το ψάρι να μαλακώσει, στην τελευταία αλλαγή νερού βάλε νεράκι χλιαρό.
Και μη ξεχνάς:
Το απαραίτητο συνοδευτικό του μπακαλιάρου είναι η σκορδαλιά!

Διαβάστε περισσότερες συνταγές απο την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο Athensmagazine.gr