Maltagliati

Χωμένο ανάμεσα στα στενά δρομάκια των Αμπελοκήπων, για να το ανακαλύψεις πρέπει σίγουρα να είσαι από τους λάτρεις των ιταλικών ζυμαρικών ή να σε πάει κάποιος από τους πιστούς θαμώνες του -που τελικά φαίνεται ότι είναι πολλοί.
Το λιλιπούτειο αυτό εστιατόριο έχει άποψη -όπως άλλωστε και οι ιδιοκτήτες του- κάτι το οποίο διαπιστώνεις από την πρώτη στιγμή που θα καθίσεις στο καλοστρωμένο και απέριττο τραπέζι με το καρό τραπεζομάντιλο. Δίπλα μας, αν και στην καρδιά της Αθήνας, μοσχοβολούσαν οι πλατύφυλλοι γενοβέζικοι βασιλικοί, αριστοτεχνικά φυτεμένοι σε ζαρντινιέρες. Ο κατάλογος αποθεώνει, εκτός από κάποια ορεκτικούλια και σαλάτες, τα ζυμαρικά , τα οποία φτιάχνονται επιτόπου από αλεύρι που ταξιδεύει ειδικά από την Ιταλία για τις ανάγκες του εστιατορίου.
Ψιλοτσιμπίσαμε μια εξαιρετικά ώριμη παρμεζάνα, μια αληθινή βουβαλίσια μοτσαρέλα που ήρθε ολόκληρη στο πιάτο στεφανωμένη με ώριμες ντομάτες, κάτι απλά αλλά πεντανόστιμα μανιτάρια σε ελαιόλαδο αρτυμένα με σκόρδο και μαϊντανό.
Όλοι φυλάξαμε την όρεξή μας για τα πολυδιαφημισμένα ζυμαρικά. Το Pesto Genovese είναι το must taste του εστιατορίου, φτιαγμένο εκείνη τη στιγμή ώστε να δένει και να αρωματίζει σε μια τέλεια συμφωνία τα φετουτσίνι. Η «τίμια» καρμπονάρα, δηλαδή με τσιγαρισμένη, χοντροκομμένη πανσέτα, αυγό και παρμεζάνα, ούτε καν συγγενεύει με αυτό το κατασκεύασμα, στο οποίο τα ζυμαρικά πλέουν σε μια θάλασσα από κρέμα γάλακτος.
Αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε και το πιάτο ημέρας, τα καζαρέτε με την ωμή σάλτσα ντομάτας, το βασιλικό και τη μοτσαρέλα, που μας άφησε μια δροσερή και ευχάριστη αίσθηση στο στόμα. Τα λιγκουίνι με γαλλικό χαβιάρι και μπρικ ήταν πλούσια και χορταστικά, αν και θα επιθυμούσα λίγο πιο αισθητή την παρουσία του λεμονιού στο πιάτο.
Όλες οι μερίδες σερβίρονται σε κάτι «ήσυχα», βαθιά πιατάκια που σε κάνουν να αισθάνεσαι ότι να τρως σε τρατορία ιταλικού χωριού.
Όσο για το τιραμισού, ήρθε κι αυτό σεμνό και απλό, χωρίς φανφάρες και υπερβολές να μας κλέψει την καρδιά και να επαληθεύσει το σλόγκαν του καταλόγου: «φρέσκα ζυμαρικά, φρέσκα υλικά, γλυκά φτιαγμένα από μας». Θα ξαναπάμε, γιατί ο Γιάρικ μάς υποσχέθηκε φρέσκα ζυμαρικά με μαύρη τρούφα!
Τιμή: €18 το άτομο με κρασί
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 18:00-02:00
(Βαρνακιώτη 6, Αμπελόκηποι, τηλ. 210 6916676)