ΑΡΧΙΚΗ LIFE ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ψωμί & Αλάτι, ποιοτική κουζίνα στο Χαλάνδρι

Κριτική από τη Μυρσίνη Λαμπράκη

AD: mytest

Τη  φράση «φάγαμε ψωμί και αλάτι», νομίζω ότι την έχετε όλοι ακούσει, μιας και ερμηνεύει  τους στενούς δεσμούς που μπορούν να αναπτυχθούν ανάμεσα σε δύο ανθρώπους, όταν έχουν αντιμετωπίσει κοινές δύσκολες καταστάσεις….

Στην προκειμένη περίπτωση βέβαια, η ερμηνεία που θέλω να δώσω, μετά από την επίσκεψη μου στο ομώνυμο εστιατόριο, είναι διαφορετική. Διότι ακόμα και σκέτο ψωμί να σου σερβίρει ένας καλός και ευφάνταστος σεφ, όπως ο Γιάννης Λουκάτος, συνοδευμένο με μερικούς κρυστάλλους θαλασσινού αλατιού και ελάχιστες σταγόνες εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου, μπορεί να σε ενθουσιάσει χωρίς περίτεχνες φιοριτούρες, με απλό πρωταγωνιστή την καλή και ψαγμένη πρώτη ύλη.

Αποτέλεσμα; Ποιοτικό, γευστικό φαγητό σε λογικές τιμές!

Φτάσαμε σχετικά νωρίς μια βροχερή νύχτα του Γενάρη, παρ’ όλα αυτά το φωτεινό εσωτερικό του μαγαζιού, σε παλ αποχρώσεις του πράσινου, μας έφτιαξε τη διάθεση αμέσως, ενώ από την άλλη, μια απαλή και βελουτέ κολοκυθόσουπα, σερβιρισμένη στο μπακιρένιο μπρίκι, μας ζέστανε.

Οι ζαρωμένες υπόπικρες θρούμπες που συνόδευαν το φρυγανισμένο χωριάτικο λαδόψωμο καθώς και οι τραγανές λιλιπούτειες ψιλολιές μάς ξάφνιασαν με την αυτοτελή και τίμια γεύση τους.

Επιλέξαμε να πιούμε ένα χύμα κρασάκι Νεμέα, αλλά πρόλαβα και έριξα μια ματιά στα ούζα και στα τσίπουρα. Ο κατάλογος αρκετά ενημερωμένος και ψαγμένος μας έδινε τη δυνατότητα να παραγγείλουμε ακόμα και κρητική ρακή.

Στον κατάλογο είναι φανερό ότι παρελαύνουν «συνηθισμένα» πιάτα αλλά δουλεμένα τόσο έντεχνα και δημιουργικά, που σου κεντρίζουν αμέσως την περιέργεια, ώστε να θέλεις να τα δοκιμάσεις όλα! Μεζέδες που ξεχωρίζουν: πίτα-πίτσα με ψητή ντομάτα, φέτα «χτυπητή» με ψητή πιπεριά, λιαστές ντομάτες με κεφαλοτύρι και κουκουνάρι, ψητές πιπεριές ξιδάτες με βοτανοτύρι, παντζάρια γουλιά με φασολάκια και φρέσκο τυρί.

Η φάβα με τα καραμελωμένα κρεμμύδια και την τηγανητή κάπαρη ήταν τέλεια. Τόσο τέλεια και τόσο άρτια που η δυνατή επίγευση από τα καραμελωμένα κρεμμύδια και την αλμυρούτσικη κάπαρη, δεν κατάφεραν να επισκιάσουν τη γλυκύτητα και την  ντελικάτη υφή της πιο νόστιμης φάβας που έχω δοκιμάσει τα τελευταία χρόνια.

Το σπανάκι με το πράσο και τα μικροσκοπικά κυβάκια από το χοιρινό ήταν απαλό και ζεστό, αλλά μου θύμιζε λίγο μαμαδίστικο πειραματικό φαγητό.

Παρ’ όλο που μπήκα στον πειρασμό να δοκιμάσω τις ραβιόλες με το κουνελάκι, η φήμη του σεφ ότι τα βγάζει πέρα στα δύσκολα, με οδήγησε σε μια… επικίνδυνη επιλογή : στο τηγανητό μοσχαρίσιο συκώτι με τα καραμελωμένα κρεμμύδια. Αν δεν το πετύχει ο σεφ, δεν τρώγεται! Το δικό μου, πάντως, όχι μόνο το πέτυχε αλλά ήρθε τόσο ζουμερό όσο έπρεπε με μια πεντανόστιμη σκουρόχρωμη σάλτσα, που η υπόξινη γλυκύτητα του μπαλσάμικου ισορροπούσε και «έσβηνε» ευχάριστα από τους πικάντικους τόνους του κρεμμυδιού. Η πολυπλοκότητα του πιάτου ήταν, με λίγα λόγια, συναρπαστική.

Αντιθέτως, φαίνεται ότι η κουζίνα δεν τα κατάφερε στα απλά και αυτονόητα. Ο σολομός με τη λεμονάτη σάλτσα ήρθε παραψημένος και ξηρός, ενώ τσίμπησα μια γαλλική πατατούλα, ολοστρόγγυλη και τρυφερή, που έλιωνε στο στόμα χωρίς τίποτα περιττό και κραυγαλέο.

Όσο απολάμβανα το φαγητό μου, παρατηρούσα την κίνηση στην ανοιχτή κουζίνα. Όλα κυλούσαν ήρεμα και ο Γιάννης Λουκάτος ετοίμαζε ένα αρνάκι μαγειρευτό με άγρια χόρτα. Δίπλα του φαίνεται ότι έχει στήσει μια ομάδα που δουλεύει ρολόι, πράγμα που σε κάνει να αισθάνεσαι την ασφάλεια ότι το φαγάκι σου βρίσκεται σε καλά χέρια.

Για το τέλος, αφήσαμε τους τραγανούς λουκουμάδες, με αρωματισμένο μέλι και παγωτό, καθώς και το γλειφιτζούρι από σοκολάτα Valrhona -για τα δικά μου γούστα, όμως, ήταν υπερβολικά γλυκό.

Εστιατόριο «Ψωμί & Αλάτι»

Πλατεία Ελευθερωτών 8, Χαλάνδρι

Τηλ. 210  6848178

Τιμή/άτομο με κρασί: €27-30 ευρώ

Ώρες λειτουργίας: από τις 13:30 το μεσημέρι έως τις 17:00 το απόγευμα και από τις 20:00 μέχρι τις 24:00 το βράδυ, καθημερινά (εκτός Δευτέρας)

Πάρκιγκ: Δημοτικό πάρκιγκ στα 100 μ.