ΑΡΧΙΚΗ LIFE ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Φουντουκόπιτα με αποξηραμένα φρούτα: Ένα άψογο γευστικό… ντουέτο!

Τα αποξηραμένα σύκα κάνουν άψογο γευστικό… ντουέτο με τα φουντούκια και αυτή η γλυκιά πίτα αναπόφευκτα γίνεται ένας πειρασμός!

AD: mytest

 

Μερίδες: 16

Χρόνος προετοιμασίας: 15΄

Χρόνος ψησίματος: 40΄-60΄

Χρόνος αναμονής: 10΄

Κόστος: €7

Ευκολία: 4/5

Ταχύτητα: 4/5

Συντήρηση εκτός ψυγείου: 3 ημέρες

ΥΛΙΚΑ

230 γρ.φουντούκια

115 γρ. σύκα αποξηραμένα, ψιλοκομμένα

150 γρ. κόντιτα φρούτων ανάμεικτα

1 γρ. κανέλα σε σκόνη

1 γρ. τζίντζερ σε σκόνη

65 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 γρ. αλάτι

8 γρ. κακάο σε σκόνη

90 γρ. κουβερτούρα σοκολάτας (65% περιεκτικότητα σε κακαό), ψιλοκομμένη

135 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

160ml μέλι

90 γρ. κακάο σε σκόνη, για πασπάλισμα

30 γρ. μαργαρίνη, για επάλειψη

 

 

Διαδικασία

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 °C, στον αέρα. Με ένα πινέλο αλείψτε με λίγη μαργαρίνη μια στρογγυλή φόρμα ψησίματος διαμέτρου 23 εκ. και καλύψτε τη βάση της με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Φτιάξτε τη φουντουκόπιτα. Αραδιάστε τα φουντούκια σε ένα ταψάκι και καβουρντίστε τα στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 10΄-15΄ ή μέχρι να αποκτήσουν ένα καστανό χρώμα, να βγάλουν το άρωμά τους και να βγάλουν τη φλούδα τους. Αποσύρετε από το φούρνο και αφήστε τα φουντούκια να κρυώσουν σκεπασμένα με μια πετσέτα για 5΄. Στη συνέχεια καθαρίστε τα με τα χέρια σας τελείως από τη φλούδα τους. Αφήστε να κρυώσουν και τρίψτε τα στο μούλτι ώστε να θρυμματιστούν. Κατεβάστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 115 °C. Ρίξτε σε ένα μεγάλο μπολ τα φουντούκια, τα σύκα ψιλοκομμένα, τα κόντιτα, την κανέλα, το τζίντζερ, το αλεύρι, το αλάτι και το κακάο. Γεμίστε μια μεσαία κατσαρόλα με νερό μέχρι τη μέση. Εφαρμόστε στο χείλος της ένα μεταλλικό μπολ ίδιου μεγέθους (διαδικασία μπεν μαρί) και ρίξτε μέσα την ψιλοκομμένη σοκολάτα. Βάλτε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήστε μέχρι να ρευστοποιηθεί η σοκολάτα. Αποσύρετε από τη φωτιά και ανακατέψτε με τη σπάτουλα σιλικόνης να λιώσει τελείως. Ενσωματώστε τη σοκολάτα στο μείγμα του μπολ και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιήσετε. Στη συνέχεια, ρίξτε σε μια μικρή κατσαρόλα το μέλι με τη ζάχαρη και αφήστε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να λιώσει τελείως η ζάχαρη και να λιώσει το μέλι, ανακατεύοντας κατά διαστήματα με μια σπάτουλα σιλικόνης. Αφήστε το σιρόπι να φτάσει στους 115 °C (θα το διαπιστώσετε με θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής), αποσύρετε από τη φωτιά και ενσωματώστε το στο μείγμα του μπολ. Ανακατέψτε να ενωθούν μεταξύ τους, απλώστε το μείγμα ομοιόμορφα με τη σπάτουλα σιλικόνης μέσα στη φόρμα και ισιώστε την επιφάνειά του.

 

Ψήστε τη φουντουκόπιτα στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 30΄-35΄ ή μέχρι η επιφάνειά της να εμφανίσει φουσκαλίτσες. Αποσύρετε από το φούρνο και αφήστε να κρυώσει ελαφρώς. Ενώ είναι ακόμα λίγο ζεστή πασπαλίστε με το κακάο σε όλη την επιφάνειά της. Κατόπιν μπορείτε να κόψετε σε κομμάτια και να σερβίρετε.

 

 

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ