Π Box

Καθώς παρατηρούσα το χώρο, αντιλήφθηκα ότι πρόθεση των ιδιοκτητών ήταν να δημιουργήσουν ένα ζεστό, μικρό μαγαζί που θα σου δίνει την αίσθηση ότι, ενώ τρως, μπορείς να σηκωθείς και να διαλέξεις από τα διπλανά ράφια, που θυμίζουν μπακάλικο, διάφορα καλούδια για το σπίτι σου. Παρήγγειλα σολομό της σύγχρονης Κρήτης, που ήρθε ωμός, λεπτεπίλεπτος και φιλεταρισμένος με ένα πικάντικο τρίμμα από παξιμάδι (το οποίο «παίζει» πολύ στον κατάλογο). Λιτός, φίνος και ντελικάτος, άφηνε στο στόμα μια ωραία παιχνιδιάρικη αίσθηση, χάρη στο γήινο κρίθινο παξιμάδι. Τα δίχρωμα τσιγαριστά χόρτα δεν μου άρεσαν «στο μάτι»· τα μισά ήταν καταπράσινα και τα άλλα μισά λίγο ξεθωριασμένα. Ρώτησα και μου εξήγησαν ότι η ποικιλία των χόρτων απαιτεί ξεχωριστό ψήσιμο για να σερβιριστούν σωστά και να παραμείνουν κρουστά. Η γεύση τους πάντως ήταν εξαιρετική και το πάντρεμά τους με την κρέμα γραβιέρας απολύτως επιτυχημένο. Το λαδοτύρι Μυτιλήνης έφτασε στο τραπέζι μέσα σ’ ένα ωραίο σαγανάκι, περιχυμένο με μαρμελάδα λεμόνι, συνθέτοντας ένα ωραίο, προκλητικό αλμυρογλυκόξινο σκηνικό το οποίο ισορροπούσε τέλεια τη λιπαρότητα των πρωτεϊνών. Απόλαυσα μπουκιά μπουκιά την καταπληκτική τραγανή πανσέτα με Virtual μπέικον, γλάσο κόκκινο κρασιού και κάτι απίστευτα «μωρουδίστικα» κολοκυθάκια… μόνο που το πιάτο ήταν του συνοδού μου. Στο δικό μου, αν και πολλά υποσχόμενο, είχαμε μια ατυχία (και δυο μην σας πω)… Έφτασε μπροστά μου ο πολυπόθητος τόνος (σε ένα παχουλό φιλέτο), λαχταριστός πάνω σε ένα στρώμα από καπνιστή μελιτζάνα και σάλτσα teriyaki με ωραία κριτσανιστά καταπράσινα φύκια! Με την πρώτη μπουκιά κατάλαβα ότι τους ξέφυγε στο ψήσιμο και η απαλή υφή του είχε γίνει ινώδης και άγρια. Επιχείρησαν και δεύτερη φορά, αλλά τότε άγγιξαν το άλλο άκρο… αυτό της παγερής ωμότητας. Φαίνεται εκείνο το βράδυ το συγκεκριμένο πιάτο δεν ήταν το τυχερό του σεφ! Σκέφτηκα ότι έπρεπε να είχα παραγγείλει τις πένες με γκοργκονζόλα, μοσχάτο Λήμνου και ξύσμα λεμονιού. Δεν είχα διάθεση για γλυκό, έτσι αρκέστηκα σε ένα υπόξινο sorbet μούρων, αν και η τάρτα με σοκολάτα gianduja ήταν απίστευτα δελεαστική.
Ένα πρωινό, κάτω από τις λαμπερές ακτίνες του χειμωνιάτικου ήλιου, μετά από δύο μέρες, επισκέφθηκα πάλι το χώρο με δύο φίλες μου. Απολαύσαμε το καφεδάκι μας μαζί με ένα ωραίο σάντουιτς με χειροποίητη λαγάνα, αληθινή βουβαλίσια μοτσαρέλα, πέστο βασιλικού, ντομάτα και σγουρό αντίδι. Αφού μελέτησα ξανά τον κατάλογο, αποφάσισα πως την επόμενη φορά θα έρθω ένα βράδυ νωρίς, για ένα γρήγορο κρασάκι στην μπάρα και δύο ποικιλίες από τα 26 τυριά και τα 31 αλλαντικά, αλλά και ένα «βρόμικο των βορείων προαστίων».
Τιμή: €45-50 με ποτήρι κρασί
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: Ανοιχτά Δευτ.-Σάβ. 10:00-24:00.
(Λεβίδου 11, Κηφισιά, τηλ. 210 8088818)