ΑΡΧΙΚΗ LIFE ΣΠΙΤΙ

10+ τρόφιμα που μπορούν να διαρκέσουν για χρόνια αν τα αποθηκεύσετε με τον σωστό τρόπο

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η σπατάλη τροφίμων είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της εποχής μας. Η σωστή αποθήκευση, όμως, μπορεί να μειώσει το πρόβλημα και ταυτόχρονα να βοηθήσει στη διατήρηση της ποιότητάς τους, της γεύσης, της υφής και των θρεπτικών τους συστατικών. Μερικές φορές, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να γνωρίζετε πώς να τα αποθηκεύετε σωστά.

AD: mytest

Αγαπάμε όλα τα τρόφιμα, γι’ αυτό μοιραζόμαστε συμβουλές σχετικά με το ποια τρόφιμα μπορούν να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής αν ξέρετε πώς να τα αποθηκεύετε σωστά.

10+ τρόφιμα που μπορούν να διαρκέσουν για χρόνια αν τα αποθηκεύσετε σωστά

  • Μούρα: Πλύντε τα και καταψύξτε τα

Τα μούρα μπορούν να προσθέσουν γεύση σε πολλά πιάτα και ταυτόχρονα να χρησιμοποιηθούν για να φτιάξετε ένα υπέροχο smoothie, αλλά δεν διαρκούν πολύ. Εξαίρεση αποτελούν τα κατεψυγμένα μούρα, τα οποία μπορούν να διαρκέσουν περίπου ένα χρόνο. Όταν καταψύχετε τα μούρα, θα πρέπει να τα καθαρίζετε καλά και να τα στεγνώνετε για να αποφύγετε την αλλοίωση. Τοποθετήστε τα σε πλαστικές σακούλες πριν τα βάλετε στην κατάψυξη.

Δείτε επίσης: 7 κόλπα για να διατηρήσετε τα τρόφιμά σας φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της επόμενης διακοπής ρεύματος

  • Λαχανικά: Μαρινάρετέ τα

Η κατάψυξη δεν είναι ο μόνος τρόπος για τη συντήρηση των λαχανικών– το τουρσί είναι επίσης ένας κλασικός τρόπος για να διατηρήσετε τα τρόφιμά σας περισσότερο από ό,τι θα διαρκούσαν φυσικά. Όλα τα είδη λαχανικών μπορούν να παστωθούν, με πιο γνωστά τα αγγούρια, τα οποία είναι απλά γνωστά ως «πίκλες» που διαρκούν γενικά περίπου 2 χρόνια. Ωστόσο, κανένα λαχανικό δεν παραμένει ίδιο- οι ντομάτες τουρσί μπορούν να διαρκέσουν μόλις ένα μήνα στη συντήρηση. Απλά κρατήστε τα λαχανικά σε ένα μείγμα από ξύδι, νερό και αλάτι (και μερικές φορές ζάχαρη για γεύση).

  • Καρότα: Μετατρέψτε τα σε τσιπς

Τα καρότα είναι από εκείνα τα λαχανικά που χρησιμοποιούνται σε πολλά φαγητά. Ωστόσο, για να διατηρηθούν περισσότερο κόψτε τα, στεγνώστε τα και μετατρέψτε τα σε τσιπς. Μόλις αφυδατωθούν, μπορούν να διαρκέσουν έως και 25 χρόνια.

  • Μήλα: Αποθηκεύστε τα συσκευασμένα σε δροσερό, ξηρό μέρος

Όταν πρόκειται για φρούτα, τα μήλα μπορούν να αντέξουν ιδιαίτερα πολύ αφού γίνουν τσιπς – πάνω από 20 χρόνια, για την ακρίβεια. Κόψτε τα μήλα σε φέτες και μαγειρέψτε τα σε ατμομάγειρα. Διατηρήστε τα σε σφραγισμένες πλαστικές σακούλες ή αεροστεγή βάζα και κονσέρβες.

  • Ξηροί καρποί: Βάλτε τους σε σακούλα και καταψύξτε τους

Οι ξηροί καρποί αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών και μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να αλλοιωθούν. Ωστόσο, είναι σημαντικό να τους διατηρείτε κλειστούς και σε καταψύκτη. Ορισμένοι μπορούν να διατηρηθούν έως και 2 χρόνια. Ορισμένοι ξηροί καρποί διατηρούνται καλύτερα από άλλους. Για παράδειγμα, τα αμύγδαλα είναι γνωστά για τη μεγάλη τους διάρκεια.

  • Φασόλια: Διατηρήστε τα σε κονσέρβα

Τα φασόλια είναι ευπροσάρμοστα- μπορούν να αποτελέσουν κύριο πιάτο ή συνοδευτικό. Η διατήρησή τους σε κονσέρβα θα τα βοηθήσει να διατηρηθούν για 3 έως 5 χρόνια. Για να βάλετε τα φασόλια σε κονσέρβα, βράστε τα για 2 λεπτά, αφαιρέστε τα από τη φωτιά και, στη συνέχεια, μουλιάστε τα για μία ώρα πριν τα στραγγίξετε. Καλύψτε τα με φρέσκο νερό και βράστε τα για 30 λεπτά. Προσθέστε αλάτι και τοποθετήστε τα σε ένα βάζο με το νερό που τα έβρασε, αφήνοντας περίπου 1 ίντσα κενό στο κεφάλι.

  • Σιρόπι σφενδάμου: Καταψύξτε το

Εφόσον το διατηρείτε κατεψυγμένο, το σιρόπι σφενδάμου μπορεί να αποθηκευτεί επ’ αόριστον. Και ενώ η πρώτη σας σκέψη είναι να το βάλετε πάνω σε τηγανίτες, υπάρχουν πολλές χρήσεις για αυτό το υλικό. Μερικοί άνθρωποι φτιάχνουν ακόμη και γλυκά από το σιρόπι σφενδάμου!

  • Ψάρι: Αγοράστε το σε κονσέρβα

Τα καλής ποιότητας κονσερβοποιημένα ψάρια, όπως ο τόνος, έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής με ορισμένα από αυτά να διαρκούν έως και 3 χρόνια. Να θυμάστε, μόλις ανοίξετε την κονσέρβα, πρέπει να καταναλωθεί. Μετά το άνοιγμα, το ψάρι αντέχει μόνο λίγες ημέρες στο ψυγείο.

  • Μέλι: Αποθηκεύστε το μακριά από τον ήλιο

Το μέλι μπορεί να καταναλωθεί ως έχει, είτε ως υποκατάστατο της ζάχαρης είτε ως φάρμακο για να σας ηρεμήσει από έναν πονόλαιμο. Να ξέρετε ότι μπορεί να κρυσταλλωθεί και το μέλι του εμπορίου έχει συνήθως ημερομηνία λήξης, αλλά το πράγμα στο ράφι διαρκεί σχεδόν για πάντα – το μέλι έχει βρεθεί ακόμη και άθικτο μέσα σε αρχαίους αιγυπτιακούς τάφους. Απλά κρατήστε το σε ένα δροσερό δοχείο μακριά από το φως του ήλιου, κατά προτίμηση σε αυτό που το αγοράσατε.

  • Γάλα: Βάλτε το σε σκόνη

Το γάλα συνήθως δεν διαρκεί πολύ, ακόμη και όταν διατηρείται κρύο, αλλά υπάρχει ένας απλός τρόπος για να έχετε πάντα γαλακτοκομικά σε ετοιμότητα: χρησιμοποιήστε γάλα σε σκόνη, το οποίο μπορεί να διαρκέσει έως και 25 χρόνια. Μπορείτε είτε να αγοράσετε γάλα σε σκόνη, είτε να το φτιάξετε μόνοι σας από κανονικό γάλα. 

  • Ξύδι: Αποθηκεύστε το ερμητικά κλειστό

Μπορεί το ξύδι και το μέλι να είναι αντίθετα, όπως λέει και η παροιμία, αλλά έχουν ένα κοινό: μπορούν να διαρκέσουν επ’ άπειρον. Ενώ το ξύδι δεν θα σταματήσει να είναι ασφαλές για κατανάλωση, αν θέλετε την καλύτερη ποιότητα, διατηρήστε το σε ένα καλά σφραγισμένο δοχείο μακριά από θερμότητα ή φως και χρησιμοποιήστε το μέσα σε 2 χρόνια από το άνοιγμά του.