Τηγανητές πατάτες: Το «μαέστρικο» κόλπο για να πετύχετε το ιδανικό αποτέλεσμα σε ψήσιμο και γεύση

Θα γλείφετε τα δάχτυλά σας!
Οι τέλειες τηγανητές πατάτες δεν είναι μύθος. Γίνονται εύκολα αν ακολουθήσουμε τα σωστά βήματα. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για τυρόπιτα με σκόρδο και παρμεζάνα.
Τα βήματα για την σωστή τηγανητή πατάτα
Ποια ποικιλία;
Επιλέγουμε πατάτες από ποικιλία με χαμηλή περιεκτικότητα σε άμυλο, κατάλληλες για τηγάνι. Φρέσκες σφιχτές πατάτες, με φλούδα χωρίς ζάρες.
Το πάχος μετράει!
Τις κόβουμε μακρόστενες και όσο μπορούμε σε πάχος 1,5 εκατ. (υπάρχουν και ειδικά εργαλεία κοπής). Ετσι θα αποκτήσουν ένα λεπτό τραγανό εξωτερικό και μαλακό, ελαφρύ εσωτερικό.
Εν αρχή ην το ζεμάτισμα! Βουτάμε τις κομμένες πατάτες σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που κοχλάζει μέχρι να μαλακώσουν οι άκρες τους. Αυτή η διαδικασία αλλάζει τη δομή των υδατανθράκων και εξασφαλίζει ότι τα σάκχαρα που περιέχουν θα καραμελώσουν με διαφορετικό τρόπο – δηλαδή θα γίνουν τραγανές!
Θερμοκρασία Λαδιού
Μόλις κάψει το λάδι, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και τις ρίχνουμε σε δόσεις, στεγνές. Έτσι θα ψηθεί εξωτερικά χωρίς να πάρει χρώμα, θα κάνει τραγανή κρούστα και μέσα θα είναι μαλακή. Μετά τις τηγανίζουμε σε υψηλή θερμοκρασία για να πάρουν ένα ωραίο βαθύ χρυσό χρώμα.
Περιμένοντας: Αφήνοντας τις πατάτες να κρυώσουν μετά από κάθε στάδιο σημαίνει ότι έχουμε πλήρη έλεγχο της όλης διαδικασίας. Ταυτόχρονα διατηρούνται όσο γίνεται πιο στεγνές – απαραίτητο βήμα για την καλύτερη εσωτερική υφή.
Αλεύρι πατάτας
Τις πασπαλίζουμε με πατατάλευρο για να απορροφηθεί όλη η υγρασία από το πλύσιμο και το καθάρισμα ή το ελλιπές στέγνωμα σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ακόμα πιο τραγανό.
Νηστίσιμη πατατοσαλάτα με γαρίδες – Δε θα μπορείτε να αντισταθείτε
Ήρθε η περίοδος της Σαρακοστής και θες να νηστέψεις αλλά δεν έχεις ιδέες για το τι να μαγειρέψεις; Έχουμε για σένα μια εύκολη και πεντανόστιμη συνταγή που θα λατρέψεις.
Διαβάστε περισσότερα: Μπιφτέκια λαχανικών- Ιδανική συνταγή για τη Σαρακοστή
Υλικά
- 500 γρ πατάτες
- 500 γρ. γαρίδες, καθαρισμένες
- 6 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 ντομάτα
- ½ πιπεριά Φλωρίνης
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 10 γρ. άνηθο, φρέσκο
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε νερό και αλάτι, και αφήνουμε να πάρει βράση.
- Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις βράζουμε στο αλατισμένο νερό για 15-20 λεπτά.
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει.
- Στραγγίζουμε και στεγνώνουμε καλά με απορροφητικό χαρτί ή πετσέτα τις γαρίδες, και τις ρίχνουμε σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με τα χέρια μας να πάει παντού.
- Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, και τις ρίχνουμε στο τηγάνι.
- Τηγανίζουμε για 2 λεπτά ανακατεύοντας τις γαρίδες μόνο μια φορά.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα με τις πατάτες από τη φωτιά, τις σουρώνουμε και τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
- Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και μεταφέρουμε τις γαρίδες στο μπολ με τις πατάτες.
- Ψιλοκόβουμε το πράσινο μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο , την πιπεριά και την ντομάτα, και τα ρίχνουμε στο μπολ.
- Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το λεμόνι και το πιπέρι και ανακατεύουμε.
Έτοιμο για σερβίρισμα.