ΑΡΧΙΚΗ LIFE ΣΠΙΤΙ

Γιαγιαδίστικα λαχταριστά κεφτεδάκια που ξυπνούν αναμνήσεις – Έτοιμα σε χρόνο ντε τε

Θα γλείφετε τα δάχτυλά σας!

Ποιος δεν αναπολεί εκείνα τα κεφτεδάκια που έφτιαχνε η γιαγιά και τρώγαμε όταν ήμασταν πιτσιρίκια. Με την ευκαιρία, δείτε συνταγή για ουζάτα κεφτεδάκια από την Πάρο.

AD: mytest

Αυτά τα πεντανόστιμα κεφτεδάκια της γιαγιάς, που ήταν τραγανά απ έξω, αφράτα και ζουμερά μέσα, σκορδάτα με μπόλικο δυόσμο, που συνόδευαν κάθε κυριακάτικο και εορταστικό τραπέζι.

Αυτά τα αλησμόνητα κεφτεδάκια είναι εδώ για να ξυπνήσουν παλιές αναμνήσεις και νοσταλγία για τη παιδική μας ηλικία.

Υλικά

  • 500 γρ. κιμά σπάλα μοσχαρίσια 1 φορά κομμένος
  • 2 κριθαροκουλούρες ή 200 γρ. ψωμί μπαγιάτικο
  • 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο σκόρδο
  • 3 κουταλιές της σούπας φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • γλυκιά καπνιστή πάπρικα
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

  • Μουλιάζουμε τις κριθαροκουλούρες για μερικά λεπτά σε ένα μπολ με νερό μέχρι να μαλακώσουν καλά.
  • Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά. Κάνουμε μια λακκουβίτσα πιέζοντας τον κιμά προς τα τοιχώματα του σκεύους. Στύβουμε καλά με τα χέρια μας τις κριθαροκουλούρες και τις ρίχνουμε μαζί με τον κιμά. Ψιλοκόβουμε το δυόσμο (μόνο τα φύλλα- χωρίς τα κοτσάνια), το σκόρδο και το κρεμμύδι και τα προσθέτουμε στο μπολ.
  • Προσθέτουμε και τα τελευταία υλικά στο μείγμα (αυγό, αλάτι και λίγο πιπέρι) και ζυμώνουμε καλά. Όταν γίνει ένα ωραίο ομογενοποιημένο μείγμα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε ξανά. Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί στο ψυγείο τουλάχιστον μία ωρίτσα, ώστε να ανακατευτούν όλα τα αρώματα και να ενισχυθεί η έντασή τους.
  • Πλάθουμε τους κεφτέδες σε στρογγυλά ισομεγέθη μπαλάκια όσο μεγάλα ή μικρά θέλουμε. Προσοχή, ΔΕΝ αλευρώνουμε.
  • Γεμίζουμε, περίπου μέχρι τη μέση, ένα φαρδύ τηγάνι με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Προθερμαίνουμε σε εστία δυνατής έντασης. Ρίχνουμε έναν κεφτέ στο τηγάνι δοκιμαστικά να δούμε εάν έχει ανέβει η θερμοκρασία του λαδιού.
  • Όταν το λάδι αρχίσει να τσιτσιρίζει προσθέτουμε έναν έναν τους κεφτέδες στο τηγάνι. Αργά, χωρίς να βιαζόμαστε, ώστε να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού μέχρι να ρίξουμε και τον τελευταίο. Συνεχίζουμε το τηγάνισμα σε εστία μεσαίας έντασης.
  • Μόλις ο πρώτος κεφτές πάρει χρώμα ροδοκόκκινοκαφέ αρχίζουμε να τους γυρνάμε έναν έναν με τη σειρά που τους ρίξαμε στο τηγάνι για να τηγανιστούν ομοιόμορφα και από την άλλη πλευρά.
  • Εφόσον ολοκληρωθεί το ψήσιμο και από τις δύο πλευρές τους βγάζουμε από το τηγάνι με τρυπητή και τους σερβίρουμε απευθείας στο πιάτο.