Από τηγανητές μέχρι του φούρνου: Το κόλπο για να κόβεις τις πατάτες στο σχήμα που θες ανάλογα με τον τρόπο μαγειρέματος

Θα σας λύσει τα χέρια!
Οι πατάτες είναι αγαπημένο υλικό στην κουζίνα σου. Τις ετοιμάζεις για ορεκτικό, για συνοδευτικό στα κυρίως σου πιάτα, ακόμη και σαν κυρίως, με τη συνοδεία ενδεχομένως κάποιου τυριού ή σάλτσας. Οι συνταγές που κυκλοφορούν στο Internet για τις πατάτες και το πώς να τις χρησιμοποιήσεις είναι πραγματικά αναρίθμητες, αφού μπορείς να τις βράσεις, να τις τηγανίσεις, να τις ψήσεις στον φούρνο ή στα κάρβουνα, κι έτσι να έχεις κάθε φορά κι ένα άλλο πιάτο. Με την ευκαιρία, δείτε το κόλπο για να κάνετε τις πατάτες σας extra τραγανές.
Το να τις κόβεις, όμως, είναι μία διαδικασία που καταλήγει να είναι κουραστική τόσες φορές που γίνεται, και είναι λογικό να αρχίσεις να τις βαριέσαι από ένα σημείο και μετά. Αυτό που θα βοηθήσει στο να δώσεις μία διαφορετική πινελιά στη μαγειρική σου καθημερινότητά είναι να αρχίσεις να χρησιμοποιείς διαφορετικούς τρόπους στη διαδικασία, με την οποία τις κόβεις και να πειραματιστείς με σχέδια. Έτσι, θα σου φτιάξει η διάθεση και μπορείς να έχεις και κάτι πιο δημιουργικό και εμπνευσμένο την επόμενη φορά που θα έχεις καλεσμένους στο σπίτι. Όλοι θα απορούν με το εντυπωσιακό αποτέλεσμα και θα σε ρωτούν πώς το έκανες.
Τηγανητές πατάτες με τυριά και τσένταρ σως – Θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους
Πεντανόστιμες πατάτες με τρια τυριά. Φτιάξτε αυτή τη γευστική συνταγή για τηγανητές πατάτες με τυριά και τσένταρ σως και θα ξετρελαθούν μικροί και μεγάλοι. Με την ευκαιρία, δείτε εδώ το μυστικό για να πετύχετε τις τέλειες τηγανητές πατάτες
Υλικά
Για τη σως τσένταρ:
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 1 κ.σ. αλεύρι
- 1 & 1/2 φλιτζ. γάλα
- 1 φλιτζ. τσένταρ τριμμένο
Για τις πατάτες:
- 7 πατάτες
- 1/2 φλιτζ. καλαμποκέλαιο
- 1/4 φλιτζ. τριμμένη παρμεζάνα
- 1/4 φλιτζ. τριμμένη γραβιέρα
- 4 φέτες μπέικον
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη σως τσένταρ:
Ζεσταίνουμε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συχνά. Διατηρούμε το γάλα ζεστό μέχρι να φτιάξουμε το μείγμα από αλεύρι – βούτυρο.
Σε ξεχωριστό κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά. Κατόπιν προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας ταυτόχρονα με το σύρμα. Αφήνουμε για 2 λεπτά στην φωτιά.
Προσθέτουμε το ζεστό το γάλα στο μείγμα βούτυρο – αλεύρι και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά μέχρι να δέσει το μείγμα.
Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και προσθέτουμε μικρή δόση τσένταρ. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει και προσθέτουμε την επόμενη δόση τσένταρ. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να προσθέσουμε όλο το τσένταρ.
Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση.
Τηγανίζουμε τις πατάτες:
Σε μεγάλο και βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το καλαμποκέλαιο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Όταν κάψει καλά τηγανίζουμε τις πατάτες σε δόσεις, προσέχοντας να μη γεμίσουμε υπερβολικά το τηγάνι με πατάτες. Με τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε τις τηγανητές πατάτες, όταν είναι τραγανές και χρυσαφένιες, σε πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας. Αλατοπιπερώνουμε όσο είναι καυτές.
Σε ξεχωριστό τηγάνι σε δυνατή φωτιά, σοτάρουμε το μπέικον χωρίς λιπαρή ουσία, μέχρι να γίνει τραγανό και από τις δυπ πλευρές, για περίπου 6-7 λεπτά.
Βγάζουμε τις πατάτες από τον φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν για 5 λεπτά. Κατόπιν τις γαρνίρουμε με της σως τσένταρ, την παρμεζάνα και τη γραβιέρα. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο τραγανό μπέικον. Σερβίρουμε αμέσως.