Μαρινάρισμα μπριζόλας: Η απάντηση στο «γιατί» πρέπει να βάζουμε μέλι στην μαρινάδα του κρέατος

Όλα όσα θέλετε να μάθετε
Όταν θέλετε να αλλάξετε τη γεύση των κρεάτων που έχετε σκοπό να μαγειρέψετε, η χρήση μιας νόστιμης μαρινάδας είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να το πετύχετε. Αφήνοντας τα κρέατά σας να «κολυμπήσουν» σε ένα πλούσιο μείγμα γεύσεων θα προσθέσετε ένα νέο βάθος για τους γευστικούς σας κάλυκες. Με την ευκαιρία, δείτε την μαρινάδα για ψητό κρέας με μέλι και πορτοκάλι.
Τι είναι η μαρινάδα
Η δομή μιας μαρινάδας είναι πολύ απλή και αποτελείται από ένα τρίο συστατικών: ένα λάδι, ένα οξύ και καρυκεύματα που μπορεί να κυμαίνονται από μπαχαρικά και άλατα μέχρι γλυκά συστατικά. Αλλά μια καλή μαρινάδα δεν θα αλλάξει μόνο τη γεύση ενός φαγητού, αλλά θα μεταβάλει και την υφή του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για πρωτεΐνες όπως η μπριζόλα.
Μια μαρινάδα, λοιπόν, θα εμφυσήσει αλμυρά, γλυκά και πικάντικα στοιχεία, ενώ παράλληλα θα μαλακώσει το κρέας. Το πόσο καιρό θα αφήσετε τις μπριζόλες σας στη μαρινάδα, μάλιστα, μπορεί να επηρεάσει το πόσο νόστιμο και ζουμερό είναι το κρέας σας μόλις ψηθεί. Αλλά την επόμενη φορά που θα ετοιμάσετε μια τέτοια μπριζόλα, ίσως θελήσετε να σκεφτείτε να προσθέσετε μέλι. Το μέλι είναι ένα εντυπωσιακό προϊόν για το κρέας και οι «υπερδυνάμεις» του υπερβαίνουν την απλή προσθήκη γλυκύτητας.
Το μέλι βοηθάει να κλειδώσουν οι χυμοί
Το μέλι σε μια μαρινάδα μπορεί να βοηθήσει να κρατήσει όλους αυτούς τους νόστιμους χυμούς της μπριζόλας εκεί που ανήκουν -μέσα στη μπριζόλα. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι το μέλι είναι υγροσκοπικό, πράγμα που σημαίνει ότι προσελκύει την υγρασία και τη συγκρατεί όσο περισσότερο μπορεί.
Το μέλι είναι, επίσης, η τέλεια γλυκιά προσθήκη σε μια μαρινάδα όπου δεν υπάρχουν πολλά πικάντικα συστατικά που σας κάνουν να ψάχνετε για ένα ποτήρι νερό. Αυτό οφείλεται στις κολλώδεις ιδιότητες του μελιού που μοιάζουν με σούπερ κόλλα, οι οποίες βοηθούν τα άλλα καρυκεύματα και μπαχαρικά να κολλήσουν στο κρέας. Αυτό το χρυσό σιρόπι καραμελώνει, επίσης, όταν μαγειρεύεται, βοηθώντας να ροδίσουν οι αγαπημένες σας μπριζόλες και δημιουργώντας μια όμορφη κρούστα, ενώ προσθέτει μια διακριτική γλυκύτητα.
Η προσθήκη μελιού σε μια μαρινάδα για μπριζόλες, όμως, έχει και άλλα πλεονεκτήματα. Επειδή το μέλι δρα ως φυσικό συντηρητικό, μπορείτε να αναμείξετε μια παρτίδα αυτού του υγρού και να το αποθηκεύσετε στο ψυγείο για έως και μια εβδομάδα σε αεροστεγές δοχείο ή ακόμη και να το καταψύξετε για μελλοντική χρήση.
Κοντοσούβλι του μερακλή: Καλοψημένο στη λαδόκολλα, μαριναρισμένο και έτοιμο για να λιώσει στο στόμα
Κοντοσούβλι του μερακλή: Το ελάχιστο πάχος των κομματιών που προορίζονται για κοντοσούβλι είναι 3 εκ. Τα λεπτότερα κομμάτια, ιδιαίτερα σε άπαχα κρεατικά όπως το μοσχάρι, θα στεγνώσουν και θα γίνουν δυσάρεστα σκληρά.
Το ιδανικό μέγεθος για το κοντοσούβλι του μερακλή
Ιδανικό μέγεθος για κοντοσούβλι είναι κομμάτια σχετικά τετραγωνισμένα (όσο γίνεται), με διαστάσεις περίπου 8 x 8 εκ. Το μοσχάρι μπορεί να κοπεί και σε μεγαλύτερα κομμάτια.
Υλικά του κοντοσουβλιού του μερακλή
- 1 κιλό χοιρινό κρέας (μπριζόλα λαιμού για να έχει και λίγο πάχος) κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
Για τη μαρινάδα
- 1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
- 1/2 φλ. τσ. ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
- 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε ροδέλες
- 2 κλωνάρια μαϊντανό
- 1 κ.γλ. πιπέρι σε κόκκους
- 1 κ.γλ. ρίγανη
- 1/2 κ.γλ. θυμάρι
Κοντοσούβλι του μερακλή: Καλοψημένο για να λιώνει στο στόμα
Εκτέλεση συνταγής κοντοσουβλιού του μερακλή
- Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας.
- Βάζουμε τα κομμάτια του κρέατος μέσα και το αφήνουμε για όλη τη νύχτα.
- Την επομένη, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
- Βγάζουμε το κρέας από τη μαρινάδα, βάζουμε το ένα κομμάτι “κολλητά” στο άλλο (ή το περνούμε σε ξυλάκια για σουβλάκια), το τυλίγουμε σε λαδόκολλα και το βάζουμε σε ένα ταψί να ψηθεί, για 1 1/2 ώρα περίπου (προσοχή: αυτό εξαρτάται και από την ποιότητα του κρέατος).
- Το σερβίρουμε με τη λαδόκολλα μέσα σε πιατέλα κι αν θέλουμε το συνοδεύουμε με τηγανιτές πατάτες φούρνου ή ρύζι.
- Σε όσους επιλέξετε να φτιάξετε αυτή τη συνταγή να ευχηθούμε καλή όρεξη και καλή απόλαυση να έχετε.