ΑΡΧΙΚΗ LIFE ΣΠΙΤΙ

Υγρασία στο ψυγείο: Κίνδυνος «θάνατος» – Μην τολμήσετε να καταναλώσετε αυτές τις τροφές αν…

Μεγάλη προσοχή!

Πόσες φορές έχει τύχει να «χαλάσουν» τα λαχανικά σας και να σαπίσουν τα φρούτα σας ενώ βρίσκονται εντός ψυγείου για λίγες ημέρες; Αναρωτιέστε μήπως η θερμοκρασία είναι λάθος, τη ρυθμίζετε ξανά και… πάλι τα ίδια! Αποτέλεσμα, πολλά χαμένα τρόφιμα που καταλήγουν στα σκουπίδια και φυσικά βλάπτουν την φύση και την τσέπη σας! Με την ευκαιρία, δείτε 7 τρόφιμα που δεν πρέπει να ξαναζεσταίνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων.

AD: mytest

Η αιτία του κακού δεν είναι άγνωστη, απλώς σας διαφεύγει… και είναι η υγρασία! Η υγρασία εντός ψυγείου είναι πιοσημαντική και από τη θερμοκρασία του θαλάμου του, καθώς μπορεί να είναι καταστρεπτική για συγκεκριμένα είδη τροφίμων. Όταν κάποια φρούτα και λαχανικά, όπως π.χ. τα πορτοκάλια ή τα μήλα, βρίσκονται σε χώρο συντήρησης με μεγάλη υγρασία ταύτοχρονα, σαπίζουν. Αντίθετα, τα περισσότερα «πράσινα», φυλλώδη λαχανικά, δεν αντέχουν χωρίς την απαραίτητη υγρασία και ξεραίνονται, χάνοντας τη γεύση και τα θρεπτικά συστατικά τους.

Δυστυχώς, το πρόβλημα δεν περιορίζεται εκεί. Ορισμένα λαχανικά και κυρίως φρούτα, καθώς συνεχίζουν να ωριμάζουν μετά τη συλλογή τους, εκπέμπουν σε μορφή αερίου μια οργανική ουσία, το αιθυλένιο. Αυτό είναι υπεύθυνο για την ωρίμανσή τους, αλλά το πρόβλημα είναι πως όταν βρίσκονται στον ίδιο χώρο του ψυγείου με άλλα λαχανικά, όπως το μαρούλι και το λάχανο, το αιθυλένιο προκαλεί την πρόοωρη ωρίμανση και έτσι «χαλάνε» πολύ ταχύτερα απ’ότι θα έπρεπε.

Προφανώς, λοιπόν, αυτά τα είδη που εκπέμπουν αιθυλένιο πρέπει να διαχωρίζονται από τα υπόλοιπα, ώστε να διατηρούνται τα τρόφιμά σας σε άριστη κατάσταση, ακόμα και μετά από πολλές μέρες συντήρησης! Ενδεικτικά αναφέρουμε τα παρακάτω φρούτα και λαχανικά των δύο κατηγοριών:

Υψηλής υγρασίας, ευαίσθητα στο αιθυλένιο

  • Μπανάνες (άγουρες)
  • Μπρόκολο
  • Λαχανάκια Βρυξελλών
  • Κουνουπίδι
  • Καρότα
  • Αγγούρια
  • Φασόλια
  • Σπανάκι
  • Λάχανο
  • Μπιζέλια
  • Πιπεριές
  • Φράουλες
  • Καρπούζια

Χαμηλής υγρασίας, εκπέμπουν αιθυλένιο 

  • Μήλα
  • Αβοκάντο
  • Μπανάνες (ώριμες)
  • Σύκα
  • Μάνγκο
  • Παπάγια
  • Αχλάδια
  • Ροδάκινα
  • Νεκταρίνια
  • Βερίκοκα
  • Δαμάσκηνα

Οι παραπάνω κατηγορίες, λοιπόν, δεν πρέπει να συνδυάζονται και πρέπει να τοποθετούνται στο κατάλληλο συρτάρι. Η λύση είναι διπλή και περιλαμβάνει: Πρώτον, το διαχωρισμό των τροφίμων αυτών, ώστε να μην «επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω του αέρα», και δεύτερον, τη διατήρηση της υγρασίας στα ιδανικά, γι’αυτά, επίπεδα. Έτσι, τα ευπαθή στην υγρασία τρόφιμα διατηρούνται πιο ζουμερά και νόστιμα.