ΑΡΧΙΚΗ LIFE RETROMANIA

Η ιστορία της ημέρας: Το πρώτο ζαχαροπλαστείο της Αθήνας και το μεγάλο φιάσκο με το παγωτό του!

Ένα μεγάλο ταξίδι στον χρόνο, σε μια πρωτεύουσα που δε θύμιζε σε τίποτα το σήμερα

Το πρώτο ζαχαροπλαστείο της Αθήνας ξεκίνησε το 1834 όταν η πόλη ακόμη δεν θύμιζε σε τίποτα τη μεγαλούπολη και πρωτεύουσα που είναι σήμερα.

AD: mytest

Όπως είναι φυσικό, η παλιά Αθήνα δεν έμοιαζε σε τίποτα με τη σημερινή και από εκείνη τη χρονιά και έπειτα ήταν που άρχισε σταδιακά να μεταμορφώνεται σε μια μεγάλη πόλη της Ευρώπης.

Δείτε επίσης: Από το 1540 μέχρι σήμερα: 4 ζαχαροπλαστεία που θα δοκιμάσεις το καλύτερο προφιτερόλ της Αθήνας

Το πρώτο ζαχαροπλαστείο της Αθήνας

Όταν η Αθήνα έγινε πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους το 1834, η πόλη άρχισε να μεταμορφώνεται σταδιακά σε μια ευρωπαϊκή σύγχρονη πόλη. Νέες συνήθειες, ήθη και τάσεις ήρθαν από το εξωτερικό, μαζί με τον Όθωνα και την αυλή του. Έτσι άνοιξε και το πρώτο ζαχαροπλαστείο της Αθήνας, δίπλα στην Χρυσοσπηλιώτισσα στην οδό Αιόλου.

Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1835 και ήταν το πρώτο ευρωπαϊκό ζαχαροπλαστείο της Αθήνας, το ιστορικό ζαχαροπλαστείο Λερίου. Εκτός από την ποικιλία των αγνώστων για τους Αθηναίους νεόφερτων γλυκισμάτων είχε πολύ εντυπωσιάσει το καινοφανές της περιτύλιξης τους με χρυσόχαρτο.

Και ενώ όλα πήγαιναν καλά για αυτό, η φήμη του δέχθηκε ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα όταν ανέλαβε την παραγωγή παγωτών για το χορό του αντιβασιλέα Άρμανσπεργκ. Η κατάχρηση χρωστικών ουσιών στα παγωτά αυτά είχε ως αποτέλεσμα οι καλεσμένοι να καταληφθούν από έντονους στομαχικούς πόνους και διαταραχές και η εκδήλωση να λήξει άδοξα με την αποχώρηση όλων.

Το πρώτο ζαχαροπλαστείο της Αθήνας

Από το 1961: Ουρές καθημερινά για ένα και μόνο κομμάτι γαλακτομπούρεκο – Το ζαχαροπλαστείο που έχει «γονατίσει» τη μισή Αθήνα

Γαλακτομπούρεκο: Η γεύση του είναι μοναδική, βελούδινη και απολαυστική, με πλούσιες στρώσεις τραγανής κρούστας.

Απλά, με την πρώτη μπουκιά, η Αθήνα σιγοντάρει. Η αρωματική νότα του φρέσκου βουτύρου και το γλυκό σιρόπι συνθέτουν ένα παραδοσιακό και αξέχαστο γλυκό, που κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί. Πώς όμως μπορεί κανείς να καταλάβει αν το τραγανό φύλλο έχει την κατάλληλη υφή, από την ρευστή κρέμα και το τέλειο σιρόπι;

Απαιτείται μόνο ένα πείραμα μεγαλακτομπούρεκα για να συνειδητοποιήσει κανείς ότι, παρά την απλότητα που φαίνεται, η παρασκευή μιας συνταγής γαλακτομπούρεκου είναι αρκετά δύσκολη. Απαιτεί μαεστρία και αγάπη για να επιτευχθούν αυτά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Πρόκειται για μια αξιόπιστη αξία. Οι λάτρεις των γλυκών με σιρόπι λατρεύουν το γαλακτομπούρεκο του ζαχαροπλαστείου Κοσμικόν. Αυτή η αγάπη έχει διαρκέσει αναλλοίωτη μέσα στον χρόνο, ξεκινώντας από το 1961. Το γαλακτομπούρεκο ξεχωρίζει για πολλούς λόγους. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να παρασκευαστεί από τα πιο αγνά υλικά.

Αυτό το φύλλο είναι κατασκευασμένο με χειροποίητη αγάπη. Το βούτυρο γάλακτος που χρησιμοποιείται προέρχεται από τη Θεσσαλία και τη Μυτιλήνη. Αυτή είναι μια συνταγή που παραμένει άγνωστη σε πολλούς. Πράγματι, είναι κάτι εκπληκτικό που σε προκαλεί να το δοκιμάσεις.