Υγεία: Οι καλύτερες και οι χειρότερες τροφές για την καρδιά σας

Δώστε προσοχή!
Το ρητό «Είσαι ό,τι τρως» είναι κατά κάποιο τρόπο αληθινό. Η τροφή που χρησιμοποιείτε ως καύσιμο μπορεί να κρατήσει το σώμα σας δυνατό και υγιές ή να το διαλύσει. Είναι μια αργή διαδικασία, αλλά η επιλογή υγιεινών τροφών τις περισσότερες φορές θα οδηγήσει τελικά σε καλύτερη συνολική υγεία.
Η σημασία της διατροφής για την υγεία της καρδιάς, συγκεκριμένα, δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί. Ορισμένες τροφές μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την υγεία της καρδιάς σας, ενώ άλλες μπορούν να τη βλάψουν. Γνωρίστε τη διαφορά και δείξτε στην καρδιά σας λίγη αγάπη τρώγοντας τις σωστές τροφές.
Τι πρέπει να προσέξετε
Οι ξηροί καρποί είναι οι καλύτεροι για την υγεία της καρδιάς, όπως τα αμύγδαλα, τα κάσιους, τα πεκάν, τα κουκουνάρια και τα καρύδια. Είναι γεμάτοι με πρωτεΐνες και αποτελούνται από ακόρεστα λιπαρά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της κακής LDL χοληστερόλης και να ενισχύσουν την καλή HDL χοληστερόλη σας. Αλλά να θυμάστε, τα ακόρεστα λιπαρά εξακολουθούν να είναι λιπαρά, οπότε καταναλώνετε ξηρούς καρπούς με μέτρο – όχι περισσότερο από μια χούφτα ή περίπου ¼ του φλιτζανιού την ημέρα.
Δροσερά φασόλια. Οι φακές και τα μαύρα φασόλια, τα φασόλια pinto και τα garbanzo είναι γεμάτα διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης. Είναι επίσης πλούσια σε φυλλικό οξύ, μια βιταμίνη που είναι υγιής για την καρδιά. Επιπλέον, είναι το τέλειο υποκατάστατο για τις ζωικές πρωτεΐνες που συχνά είναι πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά.
Προτιμήστε τη βρώμη. Ιδανική για τον κρύο καιρό και υγιεινή για την καρδιά, η βρώμη περιέχει πολλά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, φυλλικό οξύ, κάλιο και φυτικές ίνες, τα οποία μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της κακής LDL χοληστερόλης και να βοηθήσουν στην πρόληψη της απόφραξης των αρτηριών. Επιλέξτε τη βρώμη σας με σύνεση – η χοντροκομμένη/κομμένη από χάλυβα βρώμη είναι η καλύτερη.
Ψαροτροφή. Τα φρούτα και τα λαχανικά θα πρέπει να αποτελούν τη βάση μιας υγιεινής διατροφής, αλλά η προσθήκη λίγων καρδιακά υγιεινών ψαριών μπορεί να κάνει θαύματα για το παλιό καρδιοχτύπι. Ο σολομός κολυμπά σε υγιή ωμέγα-3 και αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να διατηρήσουν την αρτηριακή πίεση υπό έλεγχο και ενδεχομένως να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή προσβολή. Μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών αρρυθμιών. Αν η διατήρηση άγριου σολομού στο χέρι είναι δύσκολη για το πορτοφόλι σας, αντικαταστήστε το σκουμπρί, τη ρέγκα και τις σαρδέλες, επειδή παρέχουν τα ίδια οφέλη για την υγεία.
Ελέγξτε το λάδι σας. Είναι τα μονοακόρεστα λιπαρά που καθιστούν το ελαιόλαδο μια υπερτροφή για την καρδιά. Τα μονοακόρεστα λιπαρά μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και μπορούν να μειώσουν τον συνολικό κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Αν προσέχετε το βάρος σας, εξακολουθεί να είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε το ελαιόλαδο με μέτρο (2 κουταλιές της σούπας την ημέρα), επειδή έχει πολλές θερμίδες.
Επεξεργασμένο «κρέας». Γεμάτα νάτριο, συντηρητικά, νιτρικά και νιτρώδη, τα επεξεργασμένα κρέατα – μπέικον, λουκάνικα, χοτ ντογκ, ακόμη και αλλαντικά – είναι ακριβώς η χειρότερη πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης που μπορείτε να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας. Στην πραγματικότητα, ακόμη και το κόκκινο κρέας είναι χαμηλότερο σε κορεσμένα λίπη και υψηλότερο σε πρωτεΐνες.
Βλέποντας κόκκινο. Το κόκκινο κρέας μπορεί να είναι καλύτερο από το επεξεργασμένο κρέας, αλλά δεν πρέπει να αποτελεί τη βάση της διατροφής σας. Το μέτρο είναι το κλειδί όταν πρόκειται για το κόκκινο κρέας. Δεν χρειάζεται να το στερηθείτε, αλλά σκεφτείτε να προτιμήσετε το άπαχο (λιγότερα από 10 γραμμάρια λίπους και 4,5 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών ανά μερίδα), το οποίο μειώνει σημαντικά τα κορεσμένα λιπαρά.
Τηγανητά. Τα τεχνητά τρανς λιπαρά, ή μερικώς υδρογονωμένα έλαια, είναι φθηνά στην παραγωγή και έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, γι’ αυτό και τα συναντάμε συχνά σε επεξεργασμένα τρόφιμα και σε εστιατόρια που ειδικεύονται στη χρήση της φριτέζας. Να θυμάστε: Τα τηγανητά φαγητά τηγανίζονται συχνά σε λιπαρά, τα οποία είναι τρανς λιπαρά. Τα τρανς λιπαρά έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Μειώνουν την καλή χοληστερόλη (HDL) και αυξάνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης (LDL). Τα τηγανητά φαγητά είναι επίσης πολύ πλούσια σε λιπαρά. Προσπαθήστε να τα παραλείπετε εντελώς, αλλά αν κάτι πρέπει να τηγανιστεί, επιλέξτε ένα υγιεινό για την καρδιά λάδι, όπως το ελαιόλαδο.
Διαβάστε επίσης: 6 υγιεινές τροφές που δεν πιστεύετε ότι βλάπτουν το περιβάλλον
Κόψτε το αλάτι. Οι Αμερικανοί καταναλώνουν κατά μέσο όρο 3.400 χιλιοστόγραμμα νατρίου την ημέρα, ποσότητα υπερδιπλάσια της συνιστώμενης από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία. Αυτή είναι μια μεγάλη διαφορά. Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, οδηγώντας σε υπέρταση, η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Γι’ αυτό κόψτε το! Αφήστε στην άκρη την αλατιέρα και αρχίστε να ελέγχετε τα επίπεδα νατρίου στα τρόφιμα που τρώτε.