ΑΡΧΙΚΗ LIFE ΟΜΟΡΦΙΑ & ΥΓΕΙΑ

Βάλτε το στην διατροφή σας: Αυτό το ψάρι πρέπει να τρώτε 2 φορές την εβδομάδα

Κάνει θαύματα

Οι σαρδέλες, μέλη της οικογένειας των ρέγγων, πήραν το όνομά τους από το ιταλικό νησί της Σαρδηνίας και θεωρούνται από τα πιο θρεπτικά ψάρια. Παρόλα αυτά, πολλοί εξακολουθούν να αγνοούν τα πολλαπλά οφέλη τους. Γιατί αξίζει να τις προσθέσετε στη διατροφή σας; Σας εξηγούμε παρακάτω.

AD: mytest

Οι σαρδέλες είναι υγιεινές

Σύμφωνα με μελέτες και συστάσεις, όπως αυτές του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, η κατανάλωση ψαριών τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία. Ιδιαίτερα οι σαρδέλες, που ξεχωρίζουν για τα πολλαπλά οφέλη τους, αποτελούν μια προσιτή και ευρέως διαθέσιμη επιλογή. Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζουμε να τις υποτιμούμε, παρά την αξία τους στη διατροφή μας.

Πέρα από την υψηλή διατροφική τους αξία, οι σαρδέλες αποτελούν μια εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, όπως το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA). Αυτά τα πολύτιμα συστατικά συμβάλλουν στη βελτίωση της λειτουργίας της καρδιάς και του εγκεφάλου, ενώ υποστηρίζουν την overall υγεία. Παράλληλα, μειώνουν τους κινδύνους που σχετίζονται με την παχυσαρκία, τον καρκίνο και τον διαβήτη τύπου 2, προσφέροντας σημαντικά οφέλη στην καθημερινή ευεξία.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι ένα συχνό φαινόμενο στον πολωνικό πληθυσμό, καθιστώντας τις σαρδέλες έναν πολύτιμο σύμμαχο για την πρόσληψή της. Η βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και τη διατήρηση της πνευματικής διαύγειας, συμβάλλοντας παράλληλα στην επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης.

Ποιο ψάρι να τρώτε;

Οι σαρδέλες αποτελούν μια εξαιρετική τροφή, πλούσια σε πρωτεΐνες, που συμβάλλει τόσο στην υγιή ανάπτυξη όσο και στην αναγέννηση του οργανισμού. Επιπλέον, περιέχουν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα υδραργύρου συγκριτικά με άλλα ψάρια, όπως ο σολομός και ο τόνος, καθιστώντας τις μια ασφαλέστερη και πιο υγιεινή επιλογή.

Όταν επιλέγετε σαρδέλες, είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή στη σύνθεσή τους. Αναζητήστε την ετικέτα «Sardina pilchardus» και αποφύγετε το «Sprattus sprattus», που αναφέρεται στην παπαλίνα. Επιπλέον, προτιμήστε κονσερβοποιημένες σαρδέλες με πιστοποίηση MSC, η οποία διασφαλίζει την ποιότητα και τη βιωσιμότητά τους.