ΑΡΧΙΚΗ LIFE ΟΜΟΡΦΙΑ & ΥΓΕΙΑ

6 υγιεινές τροφές που δεν πιστεύετε ότι βλάπτουν το περιβάλλον

Κι όμως, ισχύει

Η υγιεινή διατροφή και η προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να φαίνεται ότι συμβαδίζουν, αλλά συχνά δεν είναι τόσο ευθυγραμμισμένοι όροι όσο νομίζουμε. Πολλά από τα τρόφιμα που μας κάνουν καλό παράγονται ή συλλέγονται με τρόπους που είναι επιβλαβείς για τον πλανήτη Γη.

AD: mytest

Ψάξαμε, λοιπόν, τα πιο αξιόπιστα ερευνητικά έγγραφα για να βοηθήσουμε όσους σκέφτονται να κάνουν υγιεινή διατροφή και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο ζωής.

Τι να προσέξετε

  • Ρύζι

Ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρύζι για να καλύψει την ημερήσια θερμιδική του πρόσληψη. Ωστόσο, η καλλιέργεια του ρυζιού, σύμφωνα με την Oxfam, καταλαμβάνει το ένα τρίτο του γλυκού νερού στον κόσμο. Επιπλέον, το Ταμείο Περιβαλλοντικής Άμυνας (EDF) αναφέρει ότι η παγκόσμια παραγωγή ρυζιού εκπέμπει αέρια του θερμοκηπίου που ισοδυναμούν με την ποσότητα ενέργειας που παράγεται από 1.200 σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα.

  • Κρέας

Το κρέας, ειδικά το «βιομηχανικό κρέας», είναι επιβλαβές για το περιβάλλον. Η παραγωγή κρέατος και βοείου κρέατος συμβάλλει στην αποψίλωση των δασών και στην εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου, καθιστώντας το βιομηχανικό κρέας ιδιαίτερα επιβλαβές για το περιβάλλον. Αυτό καθιστά το βόειο και το αρνίσιο κρέας τα πιο επιβλαβή κρέατα από περιβαλλοντική άποψη.

  • Γάλα αμυγδάλου

Ως ένα υποκατάστατο γάλακτος χωρίς σόγια, γαλακτοκομικά, φιλικό προς τους vegan, το γάλα αμυγδάλου έχει κερδίσει δημοτικότητα και έχει γίνει το ποτό που προτιμούν πολλοί άνθρωποι, ειδικά οι vegans και οι καταναλωτές καφέ με δυσανεξία στη λακτόζη. Ωστόσο, αυτό το νόστιμο ρόφημα επιβαρύνει το περιβάλλον λόγω της μεγάλης κατανάλωσης νερού και της χρήσης φυτοφαρμάκων.

  • Γαλακτοκομικά

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση, περίπου 270 εκατομμύρια αγελάδες γαλακτοπαραγωγής ζουν στον κόσμο και κάθε μία από αυτές συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή μέσω της κοπριάς τους που δημιουργεί εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Επιπλέον, η κακή επεξεργασία της κοπριάς και των λιπασμάτων μπορεί να βλάψει τις τοπικές υδάτινες οδούς. Η μη βιώσιμη γαλακτοπαραγωγική κτηνοτροφία και η παραγωγή ζωοτροφών μπορεί επίσης να οδηγήσει στην απώλεια οικολογικά πολύτιμων τόπων, όπως τα δάση, τα λιβάδια και οι βάλτοι.

Διαβάστε επίσης: «Διατηρήστε την ψυχική σας υγεία»: Ένα βίντεο όλο νόημα για να μεταμορφώσετε τη ζωή σας

  • Κινόα

Τα οφέλη της κινόα για την υγεία είναι αδιαμφισβήτητα. Η πίεση για την καλλιέργεια τεράστιων ποσοτήτων κινόα έχει οδηγήσει σε περιβαλλοντική υποβάθμιση. Οι αγρότες λένε ότι το έδαφος στη Βολιβία έχει υποβαθμιστεί από τότε που ξεκίνησε η έκρηξη της κινόα, με γη που δεν είχε ποτέ φυτευτεί να μπαίνει υπό καλλιέργεια, με αποτέλεσμα τη διάβρωση και την απώλεια θρεπτικών στοιχείων.

  • Λάχανο

Το λάχανο έχει γίνει τόσο βασικό συστατικό για όλους όσους αναζητούν την υγεία, ώστε ουσιαστικά αποτελεί σύμβολο της βιολογικής διατροφής και της λεγόμενης «καθαρής διατροφής». Σύμφωνα με μελέτη του 2015, οι βιολογικές φάρμες ενδέχεται να εκπέμπουν υψηλότερα επίπεδα αερίων του θερμοκηπίου από τις αντίστοιχες συμβατικές. Επιπλέον, τα βιολογικά φυτοφάρμακα που ψεκάζονται σε αυτές τις φάρμες έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν μεγάλες ζημιές στα ρέματα μας.