12 δημοφιλείς πεποιθήσεις για το φαγητό που πρέπει να σταματήσετε να ακολουθείτε

Μύθοι και αλήθειες για όσα τρώμε
Υπήρχαν πολλοί μύθοι και παρανοήσεις σχετικά με τα τρόφιμα και τη διατροφή που όλοι γνωρίζουμε από παιδιά. Ωστόσο, καθώς περνούν τα χρόνια, η επιστήμη καταρρίπτει όλο και περισσότερους από αυτούς. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλοι γνωρίζουν αυτούς τους μύθους – εκτός αν είναι επιστήμονες που παρακολουθούν όλες τις νέες μελέτες.
Δείτε επίσης: 15 συμβουλές για να διατηρήσετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας πιο φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα
Γι’ αυτό αποφασίσαμε να ρίξουμε μια ματιά και να δούμε ποιες από αυτές τις παρανοήσεις είναι ακόμα αρκετά δημοφιλείς.
12 δημοφιλείς πεποιθήσεις για το φαγητό που πρέπει να σταματήσετε να ακολουθείτε
- Πρέπει να πλένεις το κοτόπουλο
Πρόκειται για έναν πολύ παλιό μύθο που, δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να πιστεύουν και να εφαρμόζουν μέχρι σήμερα. Ωστόσο, το CDC υπενθυμίζει συνεχώς στους ανθρώπους ότι το πλύσιμο του ωμού κοτόπουλου το μόνο που θα καταφέρει είναι να μεταδώσει περισσότερα βακτήρια από το κοτόπουλο σε άλλα τρόφιμα ή σκεύη.
Απλώς με το καλό μαγείρεμα του κοτόπουλου, όλα τα μικρόβια και τα βακτήρια θα σκοτωθούν. Επίσης, είναι σημαντικό να πλένετε τα χέρια σας μετά την εργασία με πουλερικά και να χρησιμοποιείτε διαφορετική σανίδα κοπής για άλλα είδη τροφίμων για να αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση.
- Το σέλινο καίει θερμίδες
Για πολύ καιρό, οι άνθρωποι πίστευαν ότι ορισμένα τρόφιμα είναι αρνητικά σε θερμίδες, πράγμα που σημαίνει ότι όσο περισσότερο τρώτε, τόσο περισσότερες θερμίδες χάνετε. Ωστόσο, αυτή η έννοια από μόνη της είναι ένα ψέμα, πράγμα που σημαίνει ότι το σέλινο δεν καίει θερμίδες. Είναι, πράγματι, υγιεινό, καθώς περιέχει πολλή βιταμίνη C, κάλιο, φυτικές ίνες και, φυσικά, νερό.
- Η σοκολάτα προκαλεί ακμή
Ας ξεκινήσουμε λέγοντας ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως απόδειξη ή μελέτη σχετικά με το πώς η σοκολάτα προκαλεί ακμή. Φυσικά, δεν είναι μόνο οι κόκκοι κακάο που βρίσκονται μέσα στη σοκολάτα, αλλά και η ζάχαρη, και πάλι, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ούτε η ζάχαρη προκαλεί ακμή.
Ακόμα και αν εμφανιστεί σπυράκι μετά την κατανάλωση σοκολάτας, μάλλον πρόκειται για σύμπτωση και κάτι το προκάλεσε. Κάποιοι αποδεδειγμένα ένοχοι για την ακμή είναι τα τρόφιμα πλούσια σε νάτριο, τα ανθρακούχα αναψυκτικά και, από πρόσφατα, τα προϊόντα με χαμηλά λιπαρά και τα αποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά.
- Τα καφέ αυγά είναι καλύτερα από τα άσπρα
Ο λόγος που έχουμε διαφορετικού χρώματος αυγά οφείλεται στις διαφορετικές φυλές κοτόπουλων που τα γεννούν. Εκτός από τα λευκά και τα καφέ αυγά, ορισμένες φυλές κοτόπουλων, όπως η Araucana και η Lushi, γεννούν μπλε ή γαλαζοπράσινα αυγά.
Επίσης, το περιβάλλον μιας κότας, η διατροφή και το επίπεδο στρες μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο στο χρώμα του κελύφους των αυγών. Ανεξάρτητα από το μέγεθος και το χρώμα του αυγού, όλα έχουν σχεδόν το ίδιο επίπεδο διατροφής.
- Αν το παιδί σου πίνει καφέ τότε δε θα αναπτυχθούν τα κόκαλα
Πριν από πολλά χρόνια, ο κόσμος πίστευε ότι η κατανάλωση καφέ αποβάλλει το ασβέστιο από το σώμα σας και, ως εκ τούτου, οδηγεί σε οστεοπόρωση. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, αυτή η φήμη προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στους ανθρώπους, ειδικά όσον αφορά τα παιδιά τους που ακόμα μεγάλωναν.
Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι οι άνθρωποι δεν αρχίζουν να πίνουν τακτικά καφέ μέχρι την πρώιμη ενηλικίωση και τα τέλη της εφηβείας τους. Η ανάπτυξή τους πιθανότατα έχει φτάσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό μέχρι τότε, οπότε ο καφές δεν θα την σταματήσει σε καμία περίπτωση.
- Τα ψάρια και τα καρότα θα βελτιώσουν την όραση σας
Το γεγονός ότι τα ψάρια μπορούν να βελτιώσουν την όρασή σας είναι καθαρά ένας μύθος, αλλά αυτό που ισχύει είναι ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που περιέχουν μπορεί να βοηθήσουν στην τρίτη ηλικία.
Πιο συγκεκριμένα, μια μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν τουλάχιστον 2 μερίδες ψάρι την εβδομάδα είχαν 39% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με μυϊκό εκφυλισμό που σχετίζεται με την ηλικία. Είναι εύκολο να πάρετε αυτό το στοιχείο και να το μετατρέψετε σε κάτι άλλο. Η πραγματικότητα είναι ότι τα ψάρια είναι ευεργετικά για εσάς, αλλά δεν θα βελτιώσουν ως δια μαγείας την όρασή σας.
- Τα κράνμπερι θεραπεύουν τις ουρολοιμώξεις
Αν και τα κράνμπερι είναι νόστιμα για να τα φάτε ή να τα πιείτε ως χυμό, δεν μπορούν να θεραπεύσουν κάτι τόσο επώδυνο όσο μια ουρολοίμωξη. Απλώς δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά στοιχεία για να δείξουν αν πράγματι θεραπεύουν αυτή τη μόλυνση.
Υπάρχει μια πιθανή ικανότητα μείωσης της σοβαρότητας των συμπτωμάτων, αλλά δεν είναι σαφές αν μπορούν να τη θεραπεύσουν εντελώς. Επίσης, δεν υπάρχουν δεδομένα που να δείχνουν ούτε την ποσότητα των cranberries ούτε τη διάρκεια της θεραπείας που πρέπει να ακολουθηθεί.
- Η γαλοπούλα προκαλεί υπνηλία
Ναι, η γαλοπούλα περιέχει L-τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που συχνά συνδέεται με τον ύπνο. Αλλά αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό για να προκαλέσει την παραγωγή της σεροτονίνης που απαιτείται για να κοιμηθείτε. Έτσι, δεν είναι η γαλοπούλα που σας κάνει να νυστάζετε μετά από ένα πλούσιο γεύμα των Ευχαριστιών, αλλά μάλλον ο συνδυασμός όλων των υδατανθράκων που καταναλώνετε. Οι πατάτες, το ρύζι, το ψωμί και η πίτα είναι όλα γεμάτα υδατάνθρακες και οι μεγάλες ποσότητες που καταναλώνετε σας προκαλούν φυσικά να θέλετε να πάρετε έναν μεγάλο υπνάκο.
- Το γάλα γυναμώνει τα κόκαλα
Η κατανάλωση 1 ποτηριού γάλακτος την ημέρα μπορεί να είναι ευεργετική, καθώς σας προσφέρει το ασβέστιο που χρειάζεται ο οργανισμός σας. Ωστόσο, το περισσότερο δεν είναι καλύτερο με το γάλα, αφού έχει βρεθεί ότι η κατανάλωση 3-4 ποτηριών την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο καταγμάτων των οστών και του ισχίου. Όχι μόνο αυτό, αλλά η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έπιναν 3-4 ποτήρια καθημερινά είχαν διπλάσιο ποσοστό θνησιμότητας από τις γυναίκες που έπιναν μόνο λιγότερο από 1 ποτήρι την ημέρα. Μια επιπλέον μελέτη έδειξε επίσης ότι η κατανάλωση γάλακτος δεν μειώνει απαραίτητα τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.
- Οι κρόκοι αυγών αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η κατανάλωση του κρόκου στα αυγά θα αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης τους, αλλά δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο. Ναι, οι κρόκοι των αυγών έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, αλλά δεν είναι αρκετή για να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα σας. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε τρανς λιπαρά και κορεσμένα λιπαρά ευθύνονται περισσότερο για το πρόβλημα αυτό. Στην πραγματικότητα, ένα υγιές άτομο θα μπορούσε να τρώει 7 αυγά την εβδομάδα και να μην έχει κανένα πρόβλημα με τη χοληστερόλη ή την καρδιά του.
Ακόμη και αν τα επίπεδα χοληστερόλης σας είναι λίγο υψηλά, η κατανάλωση 1 αυγού την ημέρα, κατά προτίμηση βραστό, δεν θα σας βλάψει. Αν η ημερήσια πρόσληψη χοληστερόλης πρέπει να είναι στα 300 mg, ένα μεγάλο αυγό περιέχει 186 mg, ενώ το ασπράδι δεν έχει καθόλου.
- Όλα τα προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά είναι υγιεινά
Το γεγονός ότι κάτι διατίθεται στο εμπόριο ως χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά δεν σημαίνει ότι είναι πιο υγιεινό από το αντίστοιχο πλήρες σε λιπαρά προϊόν. Για παράδειγμα, τα δημητριακά με χαμηλά λιπαρά γλυκαντικά περιέχουν τόνους πρόσθετης ζάχαρης ή φρουκτόζης προκειμένου να επιτευχθεί το ίδιο επίπεδο γεύσης.
Επίσης, προϊόντα όπως το γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, η σάλτσα σαλάτας, το φυστικοβούτυρο και το παγωμένο γιαούρτι είναι επίσης φορτωμένα με ζάχαρη. Το συμπέρασμα είναι ότι τα περισσότερα προϊόντα που είναι χαμηλά σε λιπαρά είναι πολύ υψηλότερα σε πρόσθετη ζάχαρη και σε όλες τις μορφές της.
- Αν τρως ξηρούς καρπόυς θα παχύνεις
Είναι αλήθεια ότι οι ξηροί καρποί έχουν αρκετές θερμίδες, αλλά τα λιπαρά που περιέχουν είναι πολύ ευεργετικά για εσάς και σίγουρα δεν οδηγούν σε αύξηση του σωματικού βάρους, με περισσότερα από 20 χρόνια έρευνας να το επιβεβαιώνουν. Αντιθέτως, οι ξηροί καρποί σας βοηθούν να διατηρήσετε το βάρος σας υπό έλεγχο, αφού σας χορταίνουν πιο γρήγορα και σας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τόσο οι ωμοί όσο και οι ψημένοι ξηροί καρποί έχουν την ίδια θρεπτική αξία.
Αυτό που ίσως θα θέλατε να αποφύγετε είναι οι ξηροί καρποί που είναι αλατισμένοι ή καλυμμένοι με διάφορα ζαχαρούχα περιτυλίγματα. Η προτεινόμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 30 γραμμάρια, που αντιστοιχεί σε 20 αμύγδαλα, 15 κάσιους ή 30 φιστίκια.