ΑΡΧΙΚΗ LIFE ΟΜΟΡΦΙΑ & ΥΓΕΙΑ

13 τρόφιμα που μειώνουν τη χοληστερίνη και πρέπει να προστεθούν στη διατροφή σας

Εσύ το γνώριζες;

Ορισμένες τροφές μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερίνη σας. Σε αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα όσπρια, τα φασόλια, οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο και τα λιπαρά ψάρια.

AD: mytest

Η χοληστερίνη είναι μια λιπαρή ουσία που παράγεται από το συκώτι και μεταφέρεται μέσω της κυκλοφορίας του αίματός σας από τις λιποπρωτεΐνες.

Δείτε επίσης: 7 οφέλη των σπόρων αβοκάντο που μπορούν να ενισχύσουν την υγεία και την ομορφιά σας

Η υψηλή χοληστερίνη έχει συσχετιστεί με διάφορες παθήσεις της υγείας, όπως η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η διατροφή σας μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στο να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα επίπεδα χοληστερόλης σας.

Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε για 13 τροφές που μπορείτε να φάτε για να βοηθήσετε στη μείωση της χοληστερίνη σας.

Όσπρια: Τα όσπρια, γνωστά και ως όσπρια, είναι μια ομάδα φυτικών τροφίμων που περιλαμβάνει τα φασόλια, τον αρακά και τις φακές.

Μια μελέτη του 2021 συνέκρινε τις επιπτώσεις της κατανάλωσης φασολιών ή λευκού ρυζιού στα επίπεδα της χοληστερίνης. Μετά από 29 ημέρες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ομάδα που κατανάλωνε 1 φλιτζάνι φασόλια κάθε μέρα είχε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα χοληστερίνης σε σχέση με την 1η ημέρα.

Αβοκάντο: Τα αβοκάντο είναι πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών και φυτικών ινών, δύο θρεπτικών συστατικών που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερίνης και στην αύξηση της HDL χοληστερόλης.

Μια μελέτη σε 45 ενήλικες με παχυσαρκία μέτρησε τις επιδράσεις του αβοκάντο στην LDL χοληστερόλη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν ένα αβοκάντο ημερησίως μείωσαν τα επίπεδα της LDL περισσότερο από εκείνους που δεν έτρωγαν αβοκάντο.

Ομοίως, μια ανασκόπηση 10 μελετών του 2016 διαπίστωσε ότι η αντικατάσταση άλλων λιπαρών με αβοκάντο συνδέεται με χαμηλότερη ολική χοληστερόλη, LDL και τριγλυκερίδια.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φάτε αβοκάντο, όπως σε σαλάτες, γουακαμόλε και σε τοστ.

Ξηροί καρποί: Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2016, μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μιας καθημερινής μερίδας ξηρών καρπών συνδέεται με 30% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Λιπαρά ψάρια: Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και το σκουμπρί, είναι εξαιρετικές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μακράς αλυσίδας.

Δημητριακά ολικής αλέσεως: Εκτεταμένες έρευνες συνδέουν τα δημητριακά ολικής άλεσης με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Για παράδειγμα, μια ανασκόπηση 45 μελετών του 2016 συνέδεσε την κατανάλωση τριών μερίδων δημητριακών ολικής αλέσεως ημερησίως με 19% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και 12% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Τα οφέλη ήταν ακόμη μεγαλύτερα όταν οι άνθρωποι έτρωγαν έως και επτά μερίδες δημητριακών ολικής αλέσεως την ημέρα.

Φρούτα και μούρα: Τα φρούτα είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε μια υγιεινή για την καρδιά διατροφή για διάφορους λόγους.

Πολλά είδη φρούτων είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες. Αυτό βοηθά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόληςTrusted Source ενθαρρύνοντας το σώμα σας να απαλλαγεί από τη χοληστερόλη και σταματώντας το συκώτι σας από την παραγωγή αυτής της ένωσης.

Μαύρη σοκολάτα και κακάο: Μπορεί να φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, αλλά οι έρευνες δείχνουνΕμπιστευμένη Πηγή ότι η μαύρη σοκολάτα και το κακάο μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη LDL.

Σκόρδο: Το σκόρδο περιέχει διάφορες ισχυρές φυτικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένης της αλλικίνης.

Τρόφιμα σόγιας: Η σόγια είναι ένα είδος οσπρίων που μπορεί να είναι ευεργετικό για την υγεία της καρδιάς. Ωστόσο, η έρευνα σχετικά με τον τρόπο που επηρεάζουν τη χοληστερόλη είναι μικτή.

 Λαχανικά: Τα λαχανικά αποτελούν ζωτικό μέρος μιας υγιεινής για την καρδιά διατροφής, επειδή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά. Έχουν επίσης συσχετιστεί καλύτερα επίπεδα LDL, HDL και ολικής χοληστερίνης.

Τσάι: Το τσάι περιέχει πολλές φυτικές ενώσεις που βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς σας.

Σκούρα φυλλώδη χόρτα: Τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά, όπως το λάχανο, το σπανάκι και το σέσκουλο, περιέχουν λουτεΐνη και άλλα καροτενοειδή, τα οποία συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο: Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι ένα από τα πιο σημαντικά τρόφιμα της μεσογειακής διατροφής που συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς.