ΑΡΧΙΚΗ LIFE ΟΜΟΡΦΙΑ & ΥΓΕΙΑ

Σταματήστε τις αμέσως: 4 τροφές που δεν πρέπει να τρώτε αν έχετε υψηλή χοληστερίνη

Απομακρύνετε αυτές τις τροφές από τη διατροφή σας και δεν θα χάσετε

Οι ειδικοί υγείας συνεχίζουν να μειώνουν τους βέλτιστους αριθμούς χοληστερόλης για να προλάβουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Αν τα επίπεδα χοληστερόλης σας είναι υψηλότερα από ό,τι θα έπρεπε και είτε ήδη παίρνετε φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης είτε όχι, κάνοντας μερικές απλές διατροφικές αλλαγές μπορείτε να μειώσετε ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο καρδιοαγγειακής νόσου.

AD: mytest

Ποια τρόφιμα μειώνουν τη χοληστερόλη;

Ορισμένα τρόφιμα βοηθούν στο να διατηρηθούν τα επίπεδα χοληστερόλης σας υπό έλεγχο. Αυτά τα τρόφιμα μειώνουν τη χοληστερόλη με διάφορους τρόπους:

  • βρώμη
  • κριθάρι και άλλοι ολικοί σπόροι
  • μελιτζάνα και okra
  • ξηροί καρποί
  • φυτικά έλαια
  • μήλο, σταφύλια, φράουλες
  • τρόφιμα ενισχυμένα με στερόλες και στανόλες
  • σόγια
  • λιπαρά ψάρια
  • συμπληρώματα ινών

Να έχετε υπόψη ότι δεν είναι όλα τα τρόφιμα με υψηλή χοληστερόλη κακά για εσάς. Για παράδειγμα, τα αυγά είναι σχετικά υψηλά σε χοληστερόλη. Αλλά δεν αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης όσο τα κορεσμένα λιπαρά. Και είναι γεμάτα με πρωτεΐνη και άλλα θρεπτικά συστατικά.

Ποια τρόφιμα προκαλούν υψηλή χοληστερόλη;

Τα τρόφιμα που είναι υψηλά σε κορεσμένα λιπαρά είναι αυτά που πρέπει να ανησυχείτε, επειδή μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα χοληστερόλης σας ΚΑΙ να σας κάνουν να πάρετε βάρος.

Ποια είναι τα χειρότερα τρόφιμα για υψηλή χοληστερόλη; Το κόκκινο κρέας, τα τηγανητά φαγητά και τα αρτοποιήματα είναι γνωστά για το ότι αυξάνουν τα επίπεδα της χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL) χοληστερόλης, του “κολλητικού” τύπου που συσσωρεύεται στους τοίχους των αρτηριών.

Εδώ είναι 4 τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε αν έχετε υψηλή χοληστερόλη

Κόκκινο κρέας

Πηγή φωτογραφίας: Pixabay

Το μοσχάρι, το χοιρινό και το αρνί είναι γενικά υψηλά σε κορεσμένο λίπος. Κομμάτια κρέατος όπως το χάμπουργκερ, τα πλευρά, τα παϊδάκια και τα ψητά έχουν τα υψηλότερα επίπεδα λίπους. Δεν χρειάζεται να αποφεύγετε εντελώς το κρέας, απλώς καταναλώστε το μόνο περιστασιακά. Περιορίστε τον εαυτό σας στην προτεινόμενη ποσότητα των 85 γραμμαρίων (3 ουγγιές) και επιλέξτε πιο άπαχα κομμάτια όπως το σιρλόιν, το χοιρινό λαιμό ή το φιλέτο μινιόν.

Ακόμα καλύτερα, αντικαταστήστε το κρέας με πρωτεΐνες που είναι χαμηλότερες σε κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη, όπως το άπαχο κοτόπουλο ή γαλοπούλα, τα ψάρια και τα φασόλια.

Τηγανητά φαγητά

Πηγή φωτογραφίας: Pixabay

Τα τρόφιμα που έχουν περάσει από τη φριτέζα, όπως τα φτερά κοτόπουλου, τα μπαστουνάκια τυριού και οι τηγανητές κρεμμυδόπιτες, είναι από τα χειρότερα όταν πρόκειται για χοληστερόλη. Το τηγάνισμα αυξάνει την πυκνότητα ενέργειας, ή τις θερμίδες των τροφίμων.

Διαβάστε επίσης: Έχετε χοληστερίνη; 5 τρόποι να ρίξετε τις τιμές της!

Αν αγαπάτε την τραγανότητα των τηγανητών, χρησιμοποιήστε μια φριτέζα αέρος και ρίξτε τα φαγητά σας με λίγο ελαιόλαδο. Ή ψήστε τα φαγητά, όπως τις πατάτες ή το κοτόπουλο, σε υψηλή θερμοκρασία μέχρι να γίνουν χρυσά.

Επεξεργασμένα κρέατα

Πηγή φωτογραφίας: Pixabay

Τα λουκάνικα, τα λουκάνικα και το μπέικον χρησιμοποιούν τα πιο λιπαρά κομμάτια από το κόκκινο κρέας και επομένως τείνουν να είναι υψηλά σε χοληστερόλη και κορεσμένο λίπος. Το μπέικον και τα λουκάνικα φτιαγμένα με γαλοπούλα ή κοτόπουλο μπορεί να φαίνονται πιο υγιεινά, και είναι κάπως χαμηλότερα σε χοληστερόλη από τις εκδόσεις από κόκκινο κρέας, αλλά δεν είναι χωρίς χοληστερόλη.

Αρτοποιήματα

Πηγή φωτογραφίας: Pixabay

Τα μπισκότα, οι τούρτες και τα αρτοσκευάσματα συνήθως φτιάχνονται με μεγάλες ποσότητες βουτύρου και μαργαρίνης, κάνοντάς τα υψηλά σε χοληστερόλη. Δεν χρειάζεται να εγκαταλείψετε εντελώς τα γλυκίσματα, απλώς κάντε μερικές υποκαταστάσεις. Όταν ψήνετε, χρησιμοποιήστε μήλο ή μπανάνα αντί για βούτυρο. Ή φάτε παγωτό γιαούρτης χαμηλών λιπαρών με φρούτα για επιδόρπιο.