ΑΡΧΙΚΗ LIFE ΟΜΟΡΦΙΑ & ΥΓΕΙΑ

Απαραίτητες: 15 τροφές για άτομα με πρόβλημα στα νεφρά!

Εσύ γνωρίζεις ποιες είναι;

Οι ερευνητές ανακαλύπτουν συνεχώς περισσότερους συνδέσμους μεταξύ των χρόνιων ασθενειών, της φλεγμονής και ορισμένων ολόκληρων τροφών που μπορεί να προλαμβάνουν ή να προστατεύουν από την ανεπιθύμητη οξείδωση των λιπαρών οξέων, μια κατάσταση που συμβαίνει όταν το οξυγόνο στο σώμα σας αντιδρά με τα λίπη στο αίμα και τα κύτταρά σας.

AD: mytest

Η οξείδωση είναι μια φυσική διαδικασία για την παραγωγή ενέργειας και πολλές χημικές αντιδράσεις στο σώμα, αλλά η υπερβολική οξείδωση των λιπών και της χοληστερόλης δημιουργεί μόρια γνωστά ως «ελεύθερες ρίζες», οι οποίες μπορεί να βλάψουν τις πρωτεΐνες, τις κυτταρικές μεμβράνες και τα γονίδιά σας. Η καρδιοπάθεια, ο καρκίνος, η νόσος του Αλτσχάιμερ, η νόσος του Πάρκινσον και άλλες χρόνιες και εκφυλιστικές καταστάσεις έχουν συνδεθεί με τη ζημιά από την οξείδωση.

Τρόφιμα που περιέχουν αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών και να προστατεύσουν το σώμα. Πολλά από τα τρόφιμα που προστατεύουν από την οξείδωση περιλαμβάνονται στη δίαιτα για τα νεφρά και είναι εξαιρετικές επιλογές για άτομα σε αιμοκάθαρση ή άτομα με χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ). Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά ως μέρος της δίαιτας για τα νεφρά και η συνεργασία με έναν διαιτολόγο για τα νεφρά είναι σημαντικά για τα άτομα με νεφρική νόσο, επειδή αυτά βιώνουν περισσότερη φλεγμονή και έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιοαγγειακές παθήσεις.

Τα 15 καλύτερα υγιεινά τρόφιμα για άτομα με νεφρική νόσο

  • Κόκκινες Πιπεριές

1/2 φλιτζάνι κόκκινης πιπεριάς = 1 mg νατρίου, 88 mg καλίου, 10 mg φωσφόρου

Οι κόκκινες πιπεριές είναι χαμηλές σε κάλιο και υψηλές σε γεύση, αλλά αυτό δεν είναι ο μόνος λόγος που είναι τέλειες για τη δίαιτα για τα νεφρά. Αυτά τα νόστιμα λαχανικά είναι επίσης εξαιρετική πηγή βιταμινών C και A, καθώς και βιταμίνης B6, φυλλικού οξέος και φυτικών ινών. Οι κόκκινες πιπεριές είναι καλές για εσάς επειδή περιέχουν λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία από ορισμένους τύπους καρκίνου.

Πηγή φωτογραφίας: Pixabay

Φάτε τις κόκκινες πιπεριές ωμές με ντιπ ως σνακ ή ορεκτικό, ή ανακατέψτε τις σε σαλάτες τόνου ή κοτόπουλου. Μπορείτε επίσης να τις ψήσετε και να τις χρησιμοποιήσετε ως επικάλυψη σε σάντουιτς ή σαλάτες με μαρούλι, να τις ψιλοκόψετε για ομελέτα, να τις προσθέσετε σε καλαμπόκια στη σχάρα ή να τις γεμίσετε με κιμά από γαλοπούλα ή μοσχάρι και να τις ψήσετε ως κύριο πιάτο.

  • Λάχανο

1/2 φλιτζάνι πράσινου λάχανου = 6 mg νατρίου, 60 mg καλίου, 9 mg φωσφόρου

Το λάχανο, ένα σταυρανθές λαχανικό, είναι γεμάτο με φυτοχημικά, χημικές ενώσεις σε φρούτα ή λαχανικά που διαλύουν τις ελεύθερες ρίζες πριν προλάβουν να κάνουν ζημιά. Πολλά φυτοχημικά είναι επίσης γνωστά για την προστασία των κυττάρων από ζημιά που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καρκίνο, καθώς και για την ενίσχυση της καρδιοαγγειακής υγείας.

Πλούσιο σε βιταμίνη Κ, βιταμίνη C και φυτικές ίνες, το λάχανο είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης B6 και φυλλικού οξέος. Χαμηλό σε κάλιο και φθηνό, είναι μια οικονομική προσθήκη στη δίαιτα για τα νεφρά.

Ωμό λάχανο είναι μια εξαιρετική προσθήκη στη δίαιτα για αιμοκάθαρση ως κολοσλά ή ως επικάλυψη για τάκο ψαριού. Μπορείτε να το ατμίσετε, να το μαγειρέψετε στον φούρνο ή να το βράσετε, να προσθέσετε βούτυρο ή κρέμα τυρί, πιπέρι ή σπόρους κύμινου και να το σερβίρετε ως συνοδευτικό. Τα Ρολά Λάχανου Γεμιστά με Γαλοπούλα είναι ένα υπέροχο ορεκτικό και, αν θέλετε κάτι πιο ιδιαίτερο, μπορείτε να γεμίσετε το λάχανο με κιμά και να το ψήσετε για ένα γευστικό γεύμα γεμάτο θρεπτικά συστατικά.

  • Κουνουπίδι

1/2 φλιτζάνι βρασμένο κουνουπίδι = 9 mg νατρίου, 88 mg καλίου, 20 mg φωσφόρου

Άλλο ένα σταυρανθές λαχανικό, το κουνουπίδι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και καλή πηγή φυλλικού οξέος και φυτικών ινών. Είναι επίσης γεμάτο με ενδολές, γλυκοζινολάτες και θειοκυανικά—ένωση που βοηθούν το ήπαρ να εξουδετερώσει τοξικές ουσίες που θα μπορούσαν να βλάψουν τις κυτταρικές μεμβράνες και το DNA.

Σερβίρετε το ωμό ως συνοδευτικό με ντιπ, προσθέστε το σε σαλάτες ή ατμίστε ή βράστε το και καρυκεύστε το με μπαχαρικά όπως κουρκουμά, κάρυ, πιπέρι και μυρωδικά. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε σάλτσα άσπρη χωρίς γαλακτοκομικά, να την ρίξετε πάνω από το κουνουπίδι και να το ψήσετε μέχρι να μαλακώσει. Το κουνουπίδι ταιριάζει τέλεια με ζυμαρικά ή ακόμα και ως αντικατάστατο για πουρέ πατάτας στη δίαιτα για αιμοκάθαρση.

  • Σκόρδο

1 σκελίδα σκόρδου = 1 mg νατρίου, 12 mg καλίου, 4 mg φωσφόρου

Το σκόρδο έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες που βοηθούν στην αποτροπή της δημιουργίας πλάκας στα δόντια, μειώνει τη χοληστερόλη και καταπολεμά τη φλεγμονή.

Αγοράστε το φρέσκο, σε μπουκάλι, τριμμένο ή σε σκόνη, και προσθέστε το σε πιάτα με κρέας, λαχανικά ή ζυμαρικά. Μπορείτε επίσης να ψήσετε μια κεφαλή σκόρδου και να την απλώσετε πάνω σε ψωμί. Το σκόρδο προσφέρει εξαιρετική γεύση και η σκόνη σκόρδου είναι μια εξαιρετική εναλλακτική για το αλάτι σκόρδου στη δίαιτα για αιμοκάθαρση.

  • Κρεμμύδια

1/2 φλιτζάνι κρεμμύδι = 3 mg νατρίου, 116 mg καλίου, 3 mg φωσφόρου

Το κρεμμύδι, μέλος της οικογένειας Αλλίων και βασικό συστατικό σε πολλές μαγειρικές συνταγές, περιέχει θειούχες ενώσεις που του προσδίδουν τη χαρακτηριστική του μυρωδιά. Εκτός από το να μας κάνουν να κλαίμε, τα κρεμμύδια είναι επίσης πλούσια σε φλαβονοειδή, κυρίως κουερκετίνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να μειώσει την καρδιοπάθεια και να προστατεύσει από πολλές μορφές καρκίνου. Τα κρεμμύδια είναι χαμηλά σε κάλιο και καλή πηγή χρωμίου, ενός μετάλλου που βοηθά στον μεταβολισμό των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών.

Πηγή φωτογραφίας: Pixabay

Δοκιμάστε διάφορους τύπους κρεμμυδιών, όπως λευκό, καφέ, κόκκινο και άλλα. Φάτε τα ωμά σε μπέργκερ, σάντουιτς ή σαλάτες ή μαγειρέψτε τα και χρησιμοποιήστε τα ως καραμελωμένο γαρνίρισμα. Αν έχετε φριτέζα αέρα, μπορείτε επίσης να φτιάξετε σπιτικές τηγανητές κρεμμυδόπιτες. Συμπεριλάβετε τα κρεμμύδια σε συνταγές όπως Ιταλική Μοσχάρι με Πιπεριές και Κρεμμύδια.

  • Μήλα

1 μέτριο μήλο με φλούδα = 0 νατρίου, 158 mg καλίου, 10 mg φωσφόρου

Τα μήλα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης, να προλάβουν τη δυσκοιλιότητα, να προστατεύσουν από την καρδιοπάθεια και να μειώσουν τον κίνδυνο για καρκίνο. Πλούσια σε φυτικές ίνες και αντιφλεγμονώδη συστατικά, ένα μήλο την ημέρα μπορεί πραγματικά να κρατήσει τον γιατρό μακριά—καλά νέα για τα άτομα με νεφρική νόσο που ήδη έχουν πολλές επισκέψεις στον γιατρό.

Αυτό το τρόφιμο της δίαιτας για τα νεφρά μπορεί να συνδυαστεί με τα παραπάνω υγιεινά τρόφιμα, όπως τα κρεμμύδια, για να φτιάξετε μια μοναδική ομελέτα με μήλο και κρεμμύδι. Τα μήλα είναι ευέλικτα. Μπορείτε να τα φάτε ωμά, να φτιάξετε ψητά μήλα, να τα βράσετε, να τα κάνετε σε μηλόπιτα ή να τα πιείτε ως χυμό μήλου ή μηλίτη.

  • Κράνμπερις

1/2 φλιτζάνι χυμού κράνμπερι = 3 mg νατρίου, 22 mg καλίου, 3 mg φωσφόρου

1/4 φλιτζάνι σάλτσα κράνμπερι = 35 mg νατρίου, 17 mg καλίου, 6 mg φωσφόρου

1/2 φλιτζάνι αποξηραμένα κράνμπερις = 2 mg νατρίου, 24 mg καλίου, 5 mg φωσφόρου

Αυτά τα ξινά, νόστιμα μούρα μπορεί να προστατεύσουν από λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης αποτρέποντας τα βακτήρια από το να κολλήσουν στο τοίχωμα της κύστης. Με παρόμοιο τρόπο, τα κράνμπερις μπορεί επίσης να προστατεύσουν το στομάχι από τα βακτήρια που προκαλούν έλκος και να βελτιώσουν τα υγιή βακτήρια του εντέρου, προάγοντας την υγεία του πεπτικού συστήματος. Τα κράνμπερις έχουν επίσης δείξει ότι βοηθούν στην προστασία από τον καρκίνο και την καρδιοπάθεια.

Ο χυμός κράνμπερι και η σάλτσα κράνμπερι είναι τα πιο συχνά καταναλωμένα προϊόντα κράνμπερι. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε αποξηραμένα κράνμπερις σε σαλάτες ή να τα φάτε ως σνακ.

  • Μύρτιλα

1/2 φλιτζάνι φρέσκα μύρτιλα = 4 mg νατρίου, 65 mg καλίου, 7 mg φωσφόρου

Τα μύρτιλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά φυτοχημικά που ονομάζονται «ανθοκυανίνες», οι οποίες τους δίνουν το μπλε χρώμα, και είναι γεμάτα με φυσικές ενώσεις που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής. Τα μύρτιλα είναι καλή πηγή βιταμίνης C, μαγγανίου (μιας ένωσης που διατηρεί τα οστά υγιή) και φυτικών ινών. Μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην προστασία του εγκεφάλου από ορισμένες επιπτώσεις της γήρανσης. Τα αντιοξειδωτικά στα μύρτιλα και σε άλλα μούρα μπορεί να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της απώλειας οστών.

Αγοράστε μύρτιλα φρέσκα, κατεψυγμένα ή αποξηραμένα και δοκιμάστε τα σε δημητριακά, ή επικαλύψτε τα με σαντιγύ σε ένα φρουτώδες smoothie. Μπορείτε επίσης να πιείτε χυμό μύρτιλου.

  • Σμέουρα

1/2 φλιτζάνι σμέουρα = 0 mg νατρίου, 93 mg καλίου, 7 mg φωσφόρου

Τα σμέουρα περιέχουν έναν φυτοχημικό παράγοντα που ονομάζεται «ελαγικό οξύ», το οποίο βοηθά στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών στο σώμα για να αποτρέψει τη βλάβη των κυττάρων. Επίσης περιέχουν φλαβονοειδή που ονομάζονται «ανθοκυανίνες», αντιοξειδωτικά που τους δίνουν το κόκκινο χρώμα τους. Είναι εξαιρετική πηγή μαγγανίου, βιταμίνης C, φυτικών ινών και φυλλικού οξέος, μιας βιταμίνης του συμπλέγματος Β, και μπορεί να έχουν ιδιότητες που αναστέλλουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και τη δημιουργία όγκων.

Προσθέστε σμέουρα σε δημητριακά, πολτοποιήστε τα και γλυκάνετέ τα για να φτιάξετε σάλτσα για επιδόρπια ή προσθέστε τα σε ντρέσινγκ για σαλάτες.

  • Φράουλες

1/2 φλιτζάνι (5 μέτριες φράουλες) = 1 mg νατρίου, 120 mg καλίου, 13 mg φωσφόρου

Οι φράουλες είναι πλούσιες σε δύο τύπους φαινολικών ενώσεων: ανθοκυανίνες και ελαγιτανίνες. Οι ανθοκυανίνες είναι αυτές που δίνουν στις φράουλες το κόκκινο χρώμα και είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τις κυτταρικές δομές του σώματος και αποτρέπουν τη ζημιά από την οξείδωση. Οι φράουλες είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και μαγγανίου, καθώς και πολύ καλή πηγή φυτικών ινών. Μπορεί να παρέχουν προστασία για την καρδιά, καθώς και αντι-καρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Πηγή φωτογραφίας: Pixabay

Φάτε φράουλες με δημητριακά, σε smoothies και σαλάτες, ή κόψτε τις και σερβίρετέ τες φρέσκες ή με σαντιγύ. Αν θέλετε ένα πιο εκλεπτυσμένο επιδόρπιο, μπορείτε να φτιάξετε πουτίγκα φράουλας ή σορμπέ, ή να τις πολτοποιήσετε και να τις γλυκάνετε για να τις σερβίρετε ως επιδόρπιο.

  • Κεράσια

1/2 φλιτζάνι φρέσκα γλυκά κεράσια = 0 mg νατρίου, 160 mg καλίου, 15 mg φωσφόρου

Τα κεράσια έχουν δείξει ότι μειώνουν τη φλεγμονή όταν καταναλώνονται καθημερινά. Είναι επίσης γεμάτα με αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά που βοηθούν στην προστασία της καρδιάς.

Φάτε φρέσκα κεράσια ως σνακ ή φτιάξτε σάλτσα κεράσι για να τη σερβίρετε με αρνί ή χοιρινό. Ο χυμός κεράσι είναι ένας άλλος τρόπος για να καταναλώσετε αυτό το νόστιμο τρόφιμο.

  • Κόκκινα Σταφύλια

1/2 φλιτζάνι κόκκινα σταφύλια = 1 mg νατρίου, 88 mg καλίου, 4 mg φωσφόρου

Τα κόκκινα σταφύλια περιέχουν αρκετά φλαβονοειδή που τους δίνουν το κόκκινο χρώμα τους. Τα φλαβονοειδή βοηθούν στην προστασία από την καρδιοπάθεια, αποτρέποντας την οξείδωση και μειώνοντας το σχηματισμό θρόιστων. Η ρεσβερατρόλη, ένα φλαβονοειδές που περιέχεται στα σταφύλια, μπορεί επίσης να ενισχύσει την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου, το οποίο βοηθά στην χαλάρωση των μυϊκών κυττάρων στα αιμοφόρα αγγεία και αυξάνει τη ροή του αίματος. Αυτά τα φλαβονοειδή προσφέρουν επίσης προστασία από τον καρκίνο και βοηθούν στην πρόληψη της φλεγμονής.

Αγοράστε σταφύλια με κόκκινο ή μοβ δέρμα, καθώς η περιεκτικότητά τους σε ανθοκυανίνες είναι υψηλότερη. Καταψύξτε τα για να τα φάτε ως σνακ ή για να σβήσετε τη δίψα, για εκείνους που ακολουθούν δίαιτα περιορισμένου υγρού στην αιμοκάθαρση. Προσθέστε τα σε φρουτοσαλάτες ή σαλάτες με κοτόπουλο. 

  • Ασπράδια Αυγών

2 ασπράδια αυγών = 7 γραμμάρια πρωτεΐνης, 110 mg νατρίου, 108 mg καλίου, 10 mg φωσφόρου

Τα ασπράδια αυγών είναι καθαρή πρωτεΐνη και παρέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Για τη δίαιτα των νεφρών, τα ασπράδια αυγών παρέχουν πρωτεΐνη με λιγότερο φώσφορο από άλλες πηγές πρωτεΐνης, όπως ο κρόκος αυγού ή τα κρέατα.

Πηγή φωτογραφίας: Pixabay

Αγοράστε σκόνη, φρέσκα ή παστεριωμένα ασπράδια αυγών. Φτιάξτε ομελέτα ή σάντουιτς με ασπράδια αυγών, προσθέστε τα σε smoothies ή ροφήματα, φτιάξτε αυγά γεμιστά ή προσθέστε τα στη σαλάτα για να προσθέσετε επιπλέον πρωτεΐνη.

  • Ψάρια

3 ουγγιές άγριου σολομού = 50 mg νατρίου, 368 mg καλίου, 274 mg φωσφόρου

Τα ψάρια παρέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη και περιέχουν αντιφλεγμονώδη λίπη που ονομάζονται «ωμέγα-3». Τα υγιή λίπη στα ψάρια βοηθούν στην καταπολέμηση ασθενειών όπως η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος. Τα ωμέγα-3 βοηθούν επίσης στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης LDL και στην αύξηση της «καλής» χοληστερόλης HDL.

Διαβάστε επίσης: 5 τροφές που ενισχύουν το μεταβολισμό και βοηθούν στη γρήγορη απώλεια βάρους

Η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιολογίας και η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη συνιστούν την κατανάλωση ψαριών τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Τα ψάρια που περιέχουν υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 είναι τα άσπρα ψάρια, το ροζ μπαρμπουνάκι, η ρέγγα, το σκουμπρί, το τόνο και ο σολομός.

  • Ελαιόλαδο

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο = λιγότερο από 1 mg νατρίου, λιγότερο από 1 mg καλίου, 0 mg φωσφόρου

Το ελαιόλαδο είναι εξαιρετική πηγή ολεϊκού οξέος, ενός αντιφλεγμονώδους λιπαρού οξέος. Το μονοακόρεστο λίπος στο ελαιόλαδο βοηθά στην προστασία από την οξείδωση. Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά που αποτρέπουν τη φλεγμονή και την οξείδωση.

Πηγή φωτογραφίας: Pixabay

Μελέτες δείχνουν ότι οι πληθυσμοί που χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες ελαιόλαδου αντί για άλλα έλαια έχουν χαμηλότερα ποσοστά καρδιοπάθειας και καρκίνου.

Αγοράστε παρθένο ή έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, καθώς περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά. Χρησιμοποιήστε το σε σαλάτες, για να μαγειρέψετε ή να αρωματίσετε τα πιάτα σας.