ΑΡΧΙΚΗ LIFE ΟΜΟΡΦΙΑ & ΥΓΕΙΑ

Οι διαιτολόγοι μίλησαν: 10 κορυφαία οφέλη του ροδιού για την υγεία!

Πρόσθεσε το ρόδι στη διατροφή σου και θα μας θυμηθείς

Οι ρώγες του ροδιού περιγράφονται σε αρχαία κείμενα ως ένας ιερός καρπός που προσφέρει πράγματα όπως αφθονία και γονιμότητα. Εννοείται, το ρόδι προσφέρει επίσης μια αφθονία θρεπτικών ωφελημάτων για την υγεία. 

AD: mytest

Κορυφαία οφέλη για την υγεία από τα ρόδια

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Οι ρώγες του ροδιού είναι πλούσιες σε πολυφαινόλες, σύμφωνα με τη Maggie Moon, MS, RD, υπεύθυνη για τις επικοινωνίες διατροφής της POM Wonderful. «Οι πολυφαινόλες είναι μια κατηγορία βιοενεργών φυτικών ενώσεων με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, γνωστές για την καταπολέμηση των ασταθών μορίων που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα κύτταρα μας με την πάροδο του χρόνου. Αυτά τα επιβλαβή μόρια είναι οι ελεύθερες ρίζες», λέει η Moon.

Πηγή φωτογραφίας: Pixabay

Συγκεκριμένα, περιέχουν ανθοκυανίνες, οι οποίες είναι μια μορφή φλαβονοειδών (μία από τις δύο κατηγορίες πολυφαινολών).

Έρευνες δείχνουν ότι οι ανθοκυανίνες ενδέχεται να σχετίζονται με μια σειρά από πιθανά οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση της αρτηριακής πίεσης και η επιβράδυνση της ανάπτυξης καρκίνου. Οι ανθοκυανίνες είναι αυτές που δίνουν στο ρόδι το όμορφο κοκκινοπορφυρό του χρώμα. Και συνήθως, όσο πιο έντονο είναι το κόκκινο του φρούτου, τόσο περισσότερα αντιοξειδωτικά περιέχει. Έτσι, δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι τα σκούρα κόκκινα ρόδια είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών.

Πηγή φυτικών ινών

Οι ρώγες του ροδιού παρέχουν τέσσερα γραμμάρια ινών ανά μερίδα, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Η.Π.Α. Αυτό αντιστοιχεί σχεδόν στο 15% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ινών για ενήλικες σε περίπου μισό φλιτζάνι ρόγες. Συγκεκριμένα, οι περισσότερες από τις ίνες στο ρόδι είναι αδιάλυτες ίνες.

Οι αδιάλυτες ίνες βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος (και κατ’ επέκταση στην ευεξία μας) κρατώντας τα πράγματα σε κίνηση μέσω του πεπτικού σωλήνα. Μπορούν να υποστηρίξουν σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να μας βοηθήσουν να νιώθουμε χορτάτοι και ικανοποιημένοι κατά τη διάρκεια των γευμάτων.

Πηγή βιταμίνης C

«Οι ρώγες του ροδιού είναι καλή πηγή βιταμίνης C ανά μισό φλιτζάνι», λέει η Moon. Το μισό φλιτζάνι παρέχει περίπου 9 mg βιταμίνης C, που είναι περίπου το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης αυτού του σημαντικού μικροθρεπτικού στοιχείου για ενήλικες.

Οι περισσότερα ζώα μπορούν να παράγουν τη δική τους βιταμίνη C, αλλά οι άνθρωποι δεν μπορούν, οπότε είναι απαραίτητη στη διατροφή μας. Η βιταμίνη C είναι ένα αντιοξειδωτικό από μόνη της, που βοηθά στη διατήρηση της καλής λειτουργίας των άλλων αντιοξειδωτικών στον οργανισμό.

Παίζει βασικό ρόλο σε πολλές ουσιώδεις διαδικασίες του οργανισμού, όπως ο μεταβολισμός των πρωτεϊνών, η σύνθεση κολλαγόνου και η παραγωγή νευροδιαβιβαστών. Βοηθά στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και στην απορρόφηση του μη ημισιδηρικού σιδήρου (που βρίσκεται στις φυτικές πηγές σιδήρου).

Μπορεί να βοηθήσουν στην καλύτερη απόδοση κατά την άσκηση

Ένα άλλο όφελος από τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στα ρόδια σχετίζεται με την άσκηση. Η Moon λέει ότι «μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της βιοδιαθεσιμότητας του μονοξειδίου του αζώτου προστατεύοντας το από την καταστροφή στον οργανισμό».

Πηγή φωτογραφίας: Pixabay

Με την προκαλούμενη αγγειοδιαστολή (διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων), το μονοξείδιο του αζώτου βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος κατά τη διάρκεια της κίνησης. «Το μονοξείδιο του αζώτου βοηθά το σώμα σας να λάβει το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται κατά την άσκηση», εξηγεί η Moon.

Μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής

Σύμφωνα με την Kelsey Lorencz, RDN, διατροφική σύμβουλο για το Fin vs Fin, άλλο ένα όφελος από τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στα ρόδια και τον χυμό ροδιού είναι η πιθανή μείωση της φλεγμονής στον οργανισμό. «Έχουν βρεθεί μελέτες που δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση χυμού ροδιού μπορεί να μειώσει δείκτες φλεγμονής όπως η Ιντερλευκίνη-6 και η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη», λέει η Lorencz.

Η χρόνια φλεγμονή αποτελεί πρόδρομο παράγοντα για πολλές ασθένειες, όπως καρδιοπάθειες και διαβήτη, οπότε η ένταξη ποικιλίας θρεπτικών τροφών, όπως τα ρόδια και άλλα φρούτα, στη διατροφή είναι ιδανική. Να θυμάστε ότι η φλεγμονή έχει πολλούς παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτήν, όπως το άγχος, η κατανάλωση αλκοόλ, η άσκηση και οι αυτοάνοσες παθήσεις.

Μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της καρδιοαγγειακής υγείας

Εφόσον η φλεγμονή είναι κοινός δείκτης καρδιοαγγειακών παθήσεων, δεν είναι περίεργο ότι τα ρόδια συνδέονται με τη βελτίωση της καρδιοαγγειακής υγείας. Στην πραγματικότητα, έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση χυμού ροδιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Η Lorencz λέει ότι τα ρόδια και ο χυμός ροδιού μπορεί να προσφέρουν προστατευτικά οφέλη σε άτομα με καρδιοαγγειακές παθήσεις: «Σε μια κλινική δοκιμή, οι καρδιοπαθείς που έπιναν ένα φλιτζάνι χυμό ροδιού καθημερινά παρουσίασαν σημαντική μείωση στην ένταση, την εμφάνιση και τη διάρκεια των θωρακικών πόνων σε σχέση με την ομάδα ελέγχου».

Αποτελούν πηγή καλίου

«Ο χυμός ροδιού είναι καλή πηγή καλίου, ενός σημαντικού ηλεκτρολύτη για την υγιή λειτουργία των μυών», λέει η Moon. Το κάλιο είναι επίσης απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία των νεύρων και την κανονική ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού.

Ο χυμός ροδιού παρέχει σχεδόν 533 mg καλίου ανά φλιτζάνι, ενώ οι ρόγες του ροδιού παρέχουν 205 mg καλίου ανά μισή φλιτζάνι.

Πηγή φωτογραφίας: Pixabay

Μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας των νεφρών

Οι πέτρες στους νεφρούς, οι οποίες είναι μικροί βράχοι που μπορούν να σχηματιστούν στα νεφρά, επηρεάζουν περίπου το 11% των ανδρών και το 6% των γυναικών στις Η.Π.Α. Εάν αφεθούν αθεράπευτες, μπορεί να προκαλέσουν αίμα στα ούρα, σοβαρό πόνο και σοβαρές επιπλοκές.

Μια μελέτη υποστηρίζει τα ρόδια ως σύμμαχο στην πρόληψη και διαχείριση των πετρών στα νεφρά, χάρη στις αντιοξειδωτικές φυτοφαινόλες, οι οποίες βρέθηκαν αποτελεσματικές στην πρόληψη σχηματισμού λίθων.

Περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες

Παρά τα πρόσφατα μηνύματα φόβου από τη διατροφική κουλτούρα για τους υδατάνθρακες, οι υδατάνθρακες είναι μια κατηγορία μακροθρεπτικών συστατικών που χρειαζόμαστε σε κάθε γεύμα και σνακ. Στην πραγματικότητα, οι υδατάνθρακες πρέπει να προέρχονται από περίπου το μισό (ή περισσότερο, ανάλογα με τις ανάγκες σας) της πρόσληψής μας. Η ένταξη ροδιών στα γεύματα και τα σνακ μπορεί να βοηθήσει στο να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε υδατάνθρακες.

Μπορούν να ενισχύσουν την ευχαρίστηση από το φαγητό

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η ευχαρίστηση από το φαγητό, που περιλαμβάνει την απόλαυση των αισθητηριακών εμπειριών του φαγητού κατά τη διάρκεια του φαγητού και του μαγειρέματος, μπορεί να προάγει υγιεινές διατροφικές συμπεριφορές.

Με το έντονο χρώμα τους και τη δυναμική τους υφή και γεύση, είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι ρόγες του ροδιού μπορούν να συμβάλλουν σε μια ενισχυμένη αισθητηριακή εμπειρία τόσο κατά τη διάρκεια του φαγητού όσο και του μαγειρέματος.

Είναι καλύτεροι οι σπόροι του ροδιού ή ο χυμός;

Όπως συμβαίνει με πολλά φρούτα και λαχανικά, ο χυμός ροδιού δεν προσφέρει την ίδια περιεκτικότητα σε ίνες με τις ρόγες του ροδιού. Οι ίνες χάνονται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αποχυμώσης, μαζί με τη βιταμίνη C του φρούτου — και οι δύο είναι απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία. Αλλά αν η προτιμώμενη μέθοδος είναι να πίνετε χυμό ροδιού, θα εξακολουθείτε να αποκομίζετε όλα τα οφέλη από τα αντιοξειδωτικά του ροδιού, τα βασικά θρεπτικά συστατικά όπως το κάλιο και άλλα οφέλη για την υγεία.

Πηγή φωτογραφίας: Pixabay

Υπάρχουν παρενέργειες από την κατανάλωση ροδιών;

Σύμφωνα με την Moon και την Lorencz, υπάρχουν κάποια σημεία προσοχής όταν καταναλώνετε ρόδια. «Οι φροντιστές που εισάγουν νέες τροφές σε βρέφη πρέπει να είναι προσεκτικοί σχετικά με τα αναπτυξιακά τους στάδια και με το ποια τρόφιμα μπορούν να ανεχτούν», λέει η Moon.

Όπως αναφέρθηκε, ο χυμός ροδιού είναι καλή πηγή καλίου. Η Moon λέει ότι αυτό «είναι υπέροχο για γενικά υγιή άτομα, αλλά κάποιοι πρέπει να προσέχουν την πρόσληψη αν τα νεφρά τους δυσκολεύονται να το ρυθμίσουν. Οι καταστάσεις ποικίλλουν ανάλογα με το άτομο, οπότε είναι καλύτερο να συνεργάζεστε με τον ιατρό σας για οποιεσδήποτε ερωτήσεις».

Διαβάστε επίσης: 8 συμπτώματα ανεπάρκειας μαγνησίου

Η Lorencz επισημαίνει ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ροδιών ή χυμού ροδιού μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα όπως διάρροια, «πιθανώς λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη των ροδιών».

Σε αυτή την περίπτωση, όποιος χρειάζεται να παρακολουθεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, όπως τα άτομα με διαβήτη, μπορεί να απολαύσει τα ρόδια. Ωστόσο, η συνδυασμένη κατανάλωση των ρόγων ή του χυμού με πρωτεΐνη και/ή λιπαρές τροφές (όπως το γιαούρτι) μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.