Δώστε προσοχή: Αυτά είναι τα 3 συντηρητικά στα τρόφιμα που καταστρέφουν την υγεία σας – Μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο

Πρέπει να της αποφύγετε!
Ο κόσμος πρέπει να προσέχη μια «επικίνδυνη» τριάδα πρόσθετων τροφίμων, σύμφωνα με τον συγκεκριμένο εμπειρογνώμονα, η οποία καταστρέφει την υγεία!
Ο γαστρεντερολόγος Dr. Saurabh Sethi από την Καλιφόρνια ανέβηκε στο TikTok για να καλέσει τρεις δυνητικά καρκινογόνες χημικές ουσίες που βρίσκονται σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα που πωλούνται στις ΗΠΑ.
Η προειδοποίησή του έρχεται καθώς περισσότεροι από 1.000 λάτρεις των δημητριακών και ακτιβιστές για την υγεία διαδήλωσαν στα κεντρικά γραφεία της Kellogg στο Μίσιγκαν νωρίτερα αυτό το μήνα, απαιτώντας το τέλος των «επιβλαβών πρόσθετων» που εισάγονται σε παρτίδες προϊόντων όπως τα Froot Loops και Apple Jacks στις πολιτείες.
Mε την ευκαιράι, δείτε επίσης: Καρκίνος του δέρματος: Τα 9 σημάδια που «κρούουν» τον κώδωνα του κινδύνου
Σύμφωνα με την New york post, πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι το 60% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης των ενήλικων Αμερικανών προέρχεται από εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα (UPF) – και για τα παιδιά είναι 70%.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το BMJ αποκάλυψε ότι η έκθεση σε UPFs σχετίζεται με 32 επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων ψυχικών, αναπνευστικών, καρδιαγγειακών, γαστρεντερικών και μεταβολικών επιπλοκών.
Ορισμένες από τις συνδεδεμένες καταστάσεις περιλαμβάνουν καρκίνο, καρδιακές παθήσεις, μεταβολικό σύνδρομο, μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο και διαβήτη τύπου 2.
Ο Sethi τόνισε τη σημασία του ελέγχου των ετικετών των τροφίμων πριν από την κατανάλωση, καθώς πολλά πρόσθετα που απαγορεύονται ή περιορίζονται σε άλλες χώρες επιτρέπονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.
[TikTok]https://www.tiktok.com/@doctorsethimd/video/7424190921178123550[/TikTok]
1. Ταρταζίνη
Το νούμερο ένα στη λίστα του Sethi είναι η ταρτραζίνη, επίσης γνωστή ως FD&C Yellow No. 5, μια τεχνητή χρωστική τροφίμων που βρίσκεται συχνά σε επεξεργασμένα αρτοσκευάσματα, τσιπς, δημητριακά πρωινού και χρωματιστές καραμέλες.
Ο Sethi εξηγεί: «Αυτό συνδέεται με υπερκινητικότητα, άσθμα, ακόμη και με προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά. Απαγορεύεται ή περιορίζεται σε πολλές χώρες, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται σε σνακ, ποτά, ακόμα και σε βιταμίνες εδώ στις ΗΠΑ».
Σύμφωνα με την The Post, το FD&C Yellow No. 5 πιστεύεται ότι συμβάλλει σε αλλεργικές αντιδράσεις σε ασθματικούς καθώς και σε άτομα με χαμηλή ανοχή στην ασπιρίνη.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ερευνητές διαπίστωσαν ότι η δημοφιλής χρωστική τροφίμων μπορεί να μετατρέψει το δέρμα ποντικιών σε εντελώς διαφανές – καθιστώντας τα όργανά τους ορατά.
2. Βουτυλιωμένη υδροξυανισόλη
Το BHA, ή βουτυλιωμένη υδροξυανισόλη, είναι ένα συντηρητικό που εμποδίζει τα έλαια να χαλάσουν.
Ο Sethi σημειώνει ότι το BHA, ένα δυνητικό καρκινογόνο, απαγορεύεται στην Ιαπωνία αλλά προστίθεται συνήθως σε τσιπς, δημητριακά, προϊόντα κρέατος, ξηρά μίγματα για ποτά και επιδόρπια, γλασέ φρούτα και τσίχλες.
Εκτός από τον καρκίνο, η κατανάλωση BHA έχει συνδεθεί με διαταραχές της νοημοσύνης.
3. Βρωμιούχο κάλιο
Ο Sethi δείχνει και το βρωμιούχο κάλιο, το οποίο χρησιμοποιείται για να ενισχύσει την υφή του ψωμιού, αλλά είναι επίσης γνωστό ότι προκαλεί καρκίνο σε πειραματόζωα και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα νεφρά στους ανθρώπους.
Το βρωμιούχο κάλιο απαγορεύεται από τα προϊόντα διατροφής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Κίνα, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ινδία, αλλά επιτρέπεται στα αμερικανικά προϊόντα.
Ως αποτέλεσμα, η The Post ανέφερε προηγουμένως, ο Erik Millstone, ειδικός στα πρόσθετα τροφίμων, υποστήριξε ότι το βρωμιούχο κάλιο «σχεδόν σίγουρα» προκαλεί ασθένειες που μπορούν να αποφευχθούν, όπως ο καρκίνος, στους Αμερικανούς.
«Υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να είναι τοξικό για τους καταναλωτές, ότι μπορεί ακόμη και να ξεκινήσει ή να προωθήσει την ανάπτυξη όγκων», δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Sussex στην Αγγλία στο CBS News, προσθέτοντας ότι οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί είναι πιο περιοριστικοί λόγω της επιμέλειας για την ασφάλεια των τροφίμων.