11 κίνδυνοι για την υγεία από την υπερβολική κατανάλωση κρέατος

Ώρα να αλλάξετε συνήθειες
Το κρέας είναι πολύ σημαντικό μέρος της διατροφής κάποιου, ωστόσο η υπερβολική κατανάλωση του μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κόψετε εντελώς αυτές τις νόστιμες μπριζόλες από το μεσημεριανό σας γεύμα, αλλά είναι καλό να ενημερωθείτε για το τι μπορεί να κάνει η υπερβολική κατανάλωση κρέατος στον οργανισμό σας. Με την ευκαιρία δείτε Πώς το κάπνισμα μπορεί να βλάψει την υγεία μας
Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε πολύ κρέας
Υπάρχουν 11 κινδύνοι που μπορεί να αντιμετωπίσετε εάν αφεθείτε σε υπερβολική ποσότητα πρωτεΐνης και μία συμβουλή για την ποσότητα κρέατος που πρέπει να λαμβάνετε.
Πέτρες στα νεφρά
Οι πρωτεΐνες με βάση τα ζώα έχουν πολλές ενώσεις που ονομάζονται πουρίνες. Αυτά διασπώνται σε ουρικό οξύ και εάν έχετε υπερβολική ποσότητα αυτού του οξέος, θα μπορούσατε να αναπτύξετε πέτρες στα νεφρά. Μπορείτε να το αποφύγετε περιορίζοντας την κατανάλωση κρέατος, αλλά και πίνοντας άφθονο νερό.
Αφυδάτωση
Λόγω της περίσσειας αυτού του ουρικού οξέος για το οποίο μιλήσαμε παραπάνω, θα μπορούσατε να αισθάνεστε πιο διψασμένοι από το συνηθισμένο. Τα νεφρά σας χρειάζονται νερό για να αραιώσουν τυχόν τοξικά απόβλητα, γι’ αυτό φροντίστε να έχετε νερό πάντα μαζί σας, όπου κι αν βρίσκεστε.
Δυσκοιλιότητα
Τα τρόφιμα με βάση το κρέας έχουν πολλές πρωτεΐνες, αλλά όχι πολλές φυτικές ίνες. Συνήθως παίρνετε αυτές τις φυτικές ίνες από φρούτα, λαχανικά ή δημητριακά ολικής αλέσεως, οπότε φροντίστε να ενσωματώσετε όλες αυτές τις κατηγορίες τροφίμων στη διατροφή σας. Η δυσκοιλιότητα και οι επώδυνες κινήσεις του εντέρου μπορεί να είναι μερικά από τα πρώτα σημάδια ότι η πρόσληψη φυτικών ινών σας είναι πολύ χαμηλή. Πάρτε λοιπόν αυτή τη σαλάτα και απολαύστε τον εαυτό σας.
Έντονοι πονοκέφαλοι
Η έλλειψη ενυδάτωσης μπορεί επίσης να προκαλέσει πονοκεφάλους. Αναγκάζει το αίμα να είναι πιο παχύρρευστο, πράγμα που σημαίνει μειωμένη ροή οξυγόνου στον εγκέφαλο. Από την άλλη πλευρά, ορισμένα προϊόντα με βάση το κρέας, όπως το σαλάμι ή τα χοτ ντογκ, περιέχουν νιτρικά άλατα, τα οποία μπορούν να αυξήσουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.
Καρδιακά προβλήματα
Όσο περισσότερες φυτικές ίνες έχετε στη διατροφή σας, τόσο πιο προστατευμένη είναι η καρδιά σας. Εάν τρώτε κυρίως κρέας, τότε δεν έχετε υψηλό επίπεδο φυτικών ινών. Το κόκκινο κρέας, ειδικά, μπορεί να βλάψει την καρδιά σας. Μπορεί να τριπλασιάσει τους κινδύνους για προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά και περιέχει πολλά κορεσμένα λίπη. Τα κορεσμένα λιπαρά αυξάνουν το επίπεδο της κακής χοληστερόλης (LDL).
Επιρρεπείς στην αρρώστια
Τα κορεσμένα λίπη που υπάρχουν στο κόκκινο κρέας και το επεξεργασμένο κρέας δεν περιέχουν τα αντιοξειδωτικά που είναι απαραίτητα για το σώμα να νικήσει οποιαδήποτε πιθανή φλεγμονή. Αυτά τα αντιοξειδωτικά θα τα βρείτε κυρίως στα φρούτα και τα λαχανικά, γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να έχετε μια «πολύχρωμη» διατροφή. Τα χρώματα ορισμένων φρούτων είναι χρωστικές από συγκεκριμένες ομάδες αντιοξειδωτικών.
Κακή αναπνοή
Μια δίαιτα που αποτελείται από πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λιπαρά, αλλά χωρίς υδατάνθρακες, μπορεί να προκαλέσει το σώμα να παράγει κετόνες. Οι κετόνες απελευθερώνονται μέσω της αναπνοής και μυρίζουν σαν ακετόνη. Γι’ αυτό, αν ακολουθούσατε ποτέ τη δίαιτα κετο, μπορεί να είχατε προβλήματα αναπνοής. Φρόντισε λοιπόν να εντάξεις και κάποιους υδατάνθρακες στη διατροφή σου.
Προβλήματα με τα μαλλιά και το δέρμα
Τα προϊόντα κρέατος σπάνια έχουν βιταμίνη C. Η βιταμίνη C παίζει καθοριστικό ρόλο στο σχηματισμό κολλαγόνου, μιας πρωτεΐνης που κάνει το δέρμα, τα μαλλιά, τα νύχια, τα οστά και πολλά άλλα να δείχνουν πολύ καλύτερα. Εάν παρατηρήσετε δυσάρεστες αλλαγές στα μαλλιά και το δέρμα σας, τότε ίσως χρειαστεί να αναθεωρήσετε τη διατροφή σας και να κόψετε την κατανάλωση κρέατος.
Αδύναμα οστά
Οι υψηλές ποσότητες πρωτεΐνης μπορούν να αυξήσουν την απώλεια ασβεστίου από τα ούρα. Και το ασβέστιο είναι απολύτως απαραίτητο για υγιή οστά. Το σώμα σας δεν παράγει ασβέστιο. Το παίρνει μόνο μέσω της τροφής που τρώτε ή από τα συμπληρώματα. Εάν δεν έχει αρκετό, τότε τα οστά σας μπορεί να εξασθενήσουν.
Αίσθημα κούρασης
Τα τρόφιμα που περιέχουν κρέας είναι πολύ πιο δύσκολο να αφομοιωθούν από το πεπτικό μας σύστημα από οποιοδήποτε λαχανικό ή φρούτο που τρώτε. Γι’ αυτό χρειάζεται πολύ περισσότερη προσπάθεια για να χωνέψει το σώμα σας μια μπριζόλα και γι’ αυτό μπορεί να αισθάνεστε λίγο νωθροί αφού έχετε φάει κάτι βαρύ.
Κλιματική αλλαγή
Η επιλογή μιας ημέρας χωρίς κρέας μπορεί να έχει όφελος όχι μόνο για το σώμα σας, αλλά και για το περιβάλλον. Θα μπορούσατε να παίξετε σημαντικό ρόλο στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, επειδή ως αποτέλεσμα θα χρησιμοποιηθεί λιγότερη γη και λιγότερα βοοειδή. Φανταστείτε αν όλοι μας επιλέγαμε να το κάνουμε, θα μπορούσαμε όλοι να ζήσουμε πιο βιώσιμα.
Συμβουλή!
Η σωστή μερίδα μπριζόλα.
Την επόμενη φορά που θα μαγειρέψετε κρέας καλό θα ήταν να έχετε στο νου σας αυτή την φωτογραφία! Προστάτευσε τον οργανισμό σου και φρόντισε την υγεία σου.