ΑΡΧΙΚΗ LIFE ΟΜΟΡΦΙΑ & ΥΓΕΙΑ

Λωτός: Το φρούτο «τροφή των Θεών», οι ευεργετικές ιδιότητες και ο κρυφός κίνδυνος

Κάνει θαύματο!

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να τρώτε φρούτα. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην γνωρίζουν αυτό το φρούτο. Είναι ένας κρυμμένος κίνδυνος.

AD: mytest

Οι αρχαίοι λαοί πίστευαν ότι ο Λωτός ήταν μια τροφή κατάλληλη για τους θεούς λόγω της ντελικάτης και ξεχωριστής γεύσης του. Ο Λωτός προέρχεται από την Κίνα, όπου τον αποκαλούσαν “μήλο της Ανατολής”. Στη συνέχεια εξαπλώθηκε στην Ιαπωνία, όπου θεωρείται λιχουδιά.

Λωτός: Ήρθε στη δύση από τους Ισπανούς θαλασσοπόρους

Στη δύση το έφεραν Ισπανοί θαλασσοπόροι από την Άπω Ανατολή. Οι λωτοί που έφαγαν οι σύντροφοι του Οδυσσέα κατά τη μυθολογία, δεν έχει ξεκαθαριστεί τι ακριβώς φυτό ήταν. Πάντως δεν είναι αυτοί που έφεραν οι Ισπανοί!

Ο λωτός είναι ένα είδος καρπού που φυτρώνει σε δέντρο. Έχει πορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα και πικάντικη γεύση. Αν τον αφήσετε για λίγες ημέρες, γίνεται γλυκός και ζουμερός.

Το δέντρο του είναι φυλλοβόλο και ωριμάζει τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο. Συχνά διατίθεται στο εμπόριο σε πλαστικά, ξύλινα ή χάρτινα κιβώτια για να διατηρείται φρέσκο.

Διαβάστε με την ευκαιρία: Καταπολεμά τον καρκίνο, τη χοληστερίνη και βελτιώνει τη μνήμη – Δείτε ποιος είναι ο «βασιλιάς των φρούτων»

Λωτός: Θρεπτικές ιδιότητες

Ο λωτός είναι πλούσιος σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C, φυτικές ίνες, κάλιο, είναι υψηλός σε υδατάνθρακες και περιέχει αμελητέα ποσότητα σε λίπη και σε πρωτεΐνες. Ένας μέτριος λωτός 168 γρ. παρέχει 31,2 γρ. υδατάνθρακες, 0,3 γρ. λίπη και 0,97 γρ. πρωτεΐνες.

Ο λωτός είναι μια εξαιρετική πηγή β-καροτίνης, βιταμίνης C και καλίου, πράσινος είναι πλούσιο σε τανίνες που του δίνουν μια ισχυρή στυπτικό γεύση, έτσι ώστε να τρώγεται μόνο όταν ωριμάσει πλήρως, οπότε ο καρπός είναι πολύ γλυκός και περιέχει μεγάλη ποσότητα σακχάρων σε γλυκόζη και πρωτεΐνη.

Επιπροσθέτως, έχει διουρητικές και καθαρτικές ιδιότητες, αλλά επειδή έχει υψηλή περιεκτικότητά σε σάκχαρα, απαγορεύεται σε εκείνους που πάσχουν από διαβήτη ή που υποφέρουν από παχυσαρκία.

Το χρυσοκόκκινο χρώμα του οφείλεται στα φλαβονοειδή που είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, επίσης περιέχει πολυφαινόλες και κατεχίνες, οι οποίες είναι γνωστές για την αντιφλεγμονώδη δράση τους.

Περιέχει βετουλινικό οξύ, μια ουσία ιδιαίτερα δραστική ενάντια σε αρκετές μορφές καρκίνου.

Περιέχει β-καροτένιο και λυκοπένιο, ζεαξανθίνη και κρυπτοξανθίνη, ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, που είναι υπεύθυνες για την πρόωρη γήρανση, αλλά και για την εμφάνιση μεγάλου αριθμού ασθενειών. Σύμφωνα με συμπεράσματα έρευνας που διεξήγαγε η κλινική Μάγιο, η ζεαξανθίνη που περιέχει ο πολύτιμος καρπός, η οποία ανήκει στα καροτινοειδή, είναι ένας εξαιρετικός διατροφικός σύμμαχος στην πρόληψη και αντιμετώπιση της ωχράς κηλίδας, ιδιαίτερα σοβαρής πάθησης του ματιού.

Λωτός: Επιπλέον περιέχει

Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και δίνει λάμψη στο δέρμα.

Περιέχει βιταμίνες της ομάδας Β (κυρίως θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, πυριδοξίνη και φολικό οξύ), οι οποίες έχουν ευεργετικές ιδιότητες για το νευρικό μας σύστημα.

Είναι πλούσιος σε ιχνοστοιχεία όπως κάλιο ,μαγνήσιο, χαλκό, χολίνη.

Περιέχει φυτικές ίνες και έτσι είναι ιδιαίτερα ευεργετικός σε άτομα που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα.

Ο λωτός είναι μια καλή πηγή ενέργειας επειδή έχει πολλά φυσικά σάκχαρα. Αυτό το καθιστά καλό για άτομα που είναι πολύ δραστήρια, όπως οι αθλητές. τα 100 γραμμάρια φρέσκου λωτού έχουν μόνο 70 θερμίδες, γεγονός που τον καθιστά ιδανικό για άτομα που θέλουν να διατηρήσουν μια υγιεινή διατροφή.

Λωτός: Πώς τρώγεται