10+1 Σημάδια-καμπανάκια δυσανεξίας στη γλουτένη, που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν

Μεγάλη προσοχή!
Πρώτα απ” όλα, η γλουτένη δεν είναι το ίδιο πράγμα με τους υδατάνθρακες. Πρόκειται περί πρωτεΐνης που βρίσκεται στους σπόρους των δημητριακών και ειδικά του σιταριού.
Όσοι έχουν δυσανεξία στη γλουτένη δυσκολεύονται να τη χωνέψουν με αποτέλεσμα ο οργανισμός τους να μη μπορεί να απορροφήσει άλλα σημαντικά συστατικά της διατροφής.
Δείτε επίσης: 8 σημάδια που δείχνουν ότι το σώμα σας δεν «ανέχεται» τη γλουτένη!
Ποια είναι όμως τα σημάδια της δυσανεξίας στη γλουτένη
- Προβλήματα με τη χώνεψη
- Αλλαγές στη διάθεση
- Ζαλάδες, έλλειψη ισορροπίας
- Πονοκέφαλοι
- Κόπωση
- Αυτοάνοσα νοσήματα του δέρματος
- Ινομυαλγία
- Ορμονικές διαταραχές
- Πόνοι στις αρθρώσεις και φλεγμονές
- Προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα
- Οδοντικά προβλήματα
Το κάνατε μέχρι σήμερα; Μην αποφεύγετε να καταναλώνετε γλουτένη!
Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal, δείχνει πως η πρόσληψη γλουτένης δε συνδέεται με τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου σε άτομα που δεν πάσχουν από κοιλιοκάκη. Επιπλέον, οι επιστήμονες υποθέτουν πως ο περιορισμός της κατανάλωσης γλουτένης, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου σε υγιή άτομα.
Η κοιλιοκάκη αποτελεί ένα αυτοάνοσο νόσημα με ποσοστό εμφάνισης γύρω στο 1%. Η κατανάλωση γλουτένης από άτομα με κοιλιοκάκη έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία φλεγμονής στο λεπτό έντερο, αποτρέποντας την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, ενώ μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει και σε άλλα προβλήματα υγείας, όπως στεφανιαία νόσο, αναιμία και οστεοπόρωση.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερα υγιή άτομα ακολουθούν δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη, γεγονός που έχει αυξήσει το ερευνητικό ενδιαφέρον αναφορικά με τις πιθανές επιπτώσεις του περιορισμού της γλουτένης σε άτομα που δεν πάσχουν από κοιλιοκάκη.
Για τους σκοπούς της παρούσας μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από περισσότερους από 100.000 εθελοντές, οι οποίοι συμπλήρωναν ερωτηματολόγια συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων κάθε τέσσερα χρόνια, κατά το διάστημα 1986-2010. Συνολικά, η κατανάλωση γλουτένης δε φάνηκε να συνδέεται με τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και εμφράγματος.
Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, η γλουτένη είναι σαφώς επιβλαβής για άτομα με κοιλιοκάκη. Ωστόσο, τα παραπάνω ευρήματα δείχνουν πως μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε γλουτένη δεν προσφέρει κάποιο όφελος σε υγιή άτομα, τουλάχιστον όσον αφορά στην υγεία της καρδιάς. Αντίθετα, καταλήγει, μπορεί να έχει αρνητική επίδραση, εξαιτίας του περιορισμού της κατανάλωσης προϊόντων δημητριακών ολικής άλεσης, τα οποία φαίνεται ότι δρουν προστατευτικά ενάντια στον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.