ΑΡΧΙΚΗ LIFE ΟΜΟΡΦΙΑ & ΥΓΕΙΑ

18+1… υγιεινές τροφές που θα σε κάνουν ευτυχισμένο και άλλες που κάνουν κακό στην υγεία

Ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να έχει άσχημο κόστος

Αρκετές είναι οι περιπτώσεις, όπου αναρωτιόμαστε για το ποιες τροφές μας εξασφαλίζουν υγεία και ευεξία για όλη μας τη ζωή.

AD: mytest

Υπάρχουν, λοιπόν, τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, που μπορούν να ωφελήσουν την ευημερία και καλό θα ήταν να μη λείπουν ποτέ από την κουζίνα μας, με μία εξ αυτών να είναι ικανή να «διαλύσει» τον κορωνοϊό.

Όσπρια

Τα φασόλια, τα μπιζέλια και τα φιστίκια (ναι, ανήκουν και αυτά στην “οικογένεια” των οσπρίων), είναι εξαιρετικές πηγές μαγνησίου που παίζει βασικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό. Για παράδειγμα, όταν γυμναζόμαστε το μαγνήσιο αναδιανέμεται σε όλο το σώμα, για να βοηθήσει τα μόρια ενέργειας να φτάσουν εκεί όπου χρειάζονται. Την ίδια στιγμή ωστόσο, χάνουμε μαγνήσιο μέσω του ιδρώτα και τα όσπρια είναι ένας καλός τρόπος για να το αναπληρώσουμε.

Σπανάκι

Είναι μία από τις καλύτερες πηγές σιδήρου που βοηθά στην παροχή οξυγόνου στα κύτταρα, το οποίο με τη σειρά του βοηθά στη διατήρηση της ενέργειας. Για να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η απορρόφηση του σιδήρου, συστήνεται να συνδυάζουμε το σπανάκι με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, όπως φράουλες ή πορτοκάλια (εξαιρετική πρόταση για σαλάτα).

Κινόα

Παρέχει σταθερή ροή ενέργειας και είναι από τα λίγα φυτικά τρόφιμα που περιέχει και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα που το σώμα δεν μπορεί να παράγει και τα οποία, είναι ζωτικής σημασίας για τη σύνθεση των πρωτεϊνών (το κλειδί για την οικοδόμηση των μυών).

Ντομάτες

Περιέχουν το πολύτιμο, αντιοξειδωτικό λυκοπένιο που σύμφωνα με έρευνες, μειώνει τη φλεγμονή στους πνεύμονες και τον αριθμό των κυττάρων που εκκρίνουν βλέννα εξαιτίας αλλεργιογόνων. Όπως φαίνεται, η κατανάλωση μαγειρεμένης ντομάτας (που είναι καλύτερη πηγή λυκοπενίου σε σχέση με την ωμή), μπορεί να βοηθήσει όσους υποφέρουν από από αλλεργίες να αναπνεύουν ευκολότερα.

Γάλα εμπλουτισμένο με βιταμίνη D

Μην παρασύρεστε από τον μεσογειακό ήλιο και νομίζετε ότι τα πάμε καλά με τη βιταμίνη D, καθώς είναι μεγάλος ο αριθμός όσων έχουν ανεπάρκεια και στη χώρα μας. Όσοι λοιπόν έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D είναι πιο επιρρεπείς στο άσθμα, αναφέρει ένα άρθρο στο περιοδικό Journal of Allergy and Clinical Immunology. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η βιταμίνη D δρα προστατευτικά ενάντια στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του άσθματος και την ευαισθησία στις αλλεργίες, οπότε καλό θα ήταν να μην παραλείπουμε και ένα γάλα εμπλουτισμένο με βιταμίνη D.

Μήλα

Η κουερσετίνη είναι μία φλαβονόλη που βρίσκεται σε πολλά φρούτα, λαχανικά, φύλλα και σπόρους, ανάμεσα τους και τα μήλα και η οποία, δρα ως φυσικό αντιισταμινικό που μπλοκάρει ουσίες που προκαλούν συμπτώματα αλλεργίας. Ένα μήλο την ημέρα λοιπόν, δεν κάνει πέρα μόνο το γιατρό αλλά και τις αλλεργίες, ειδικά αν τρώγεται με τη φλούδα του.

Καρύδια

Τα καρύδια είναι μια από τις καλύτερες πηγές σεροτονίνης -της ορμόνης που προκαλεί αισθήματα ευχαρίστησης και χαλάρωσης. Σύμφωνα με πρόσφατη ισπανική μελέτη η σεροτονίνη μπορεί να απορροφηθεί άμεσα από τα τρόφιμα στο σώμα και όσοι τρώνε καθημερινά ένα συνδυασμό από καρύδια, φουντούκια και αμύγδαλα λαμβάνουν περισσότερη από αυτή την ουσία της ευτυχίας, σε σχέση με όσους τα αποφεύγουν.

Εμπλουτισμένα δημητριακά

Ο λόγος για τα δημητριακά πρωινού που είναι εμπλουτισμένα με φολικό οξύ, το οποίο μπορεί να αντιστρέψει τα συμπτώματα κατάθλιψης. Ή αλλιώς, η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται!

Σολομός

Αν αισθάνεστε πεσμένοι τον τελευταίο καιρό, ίσως πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας τον πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα σολομό, καθώς έχει αποδειχθεί από έρευνες ότι τα λιπαρά ψάρια βελτιώνουν τη διάθεση των ασθενών με κατάθλιψη. Εκτός από σολομό βέβαια, μπορείτε να επιλέξετε και τόνο ή άλλα λιπαρά ψάρια.

Berries

Αυτά τα superfoods βοηθούν στην αποφυγή της γήρανσης του εγκεφάλου. Οι ανθοκυανίνες που περιέχουν (φυτοχημικές ουσίες που προσδίδουν στα berries τις αποχρώσεις τους) λειτουργούν με άλλες ενώσεις στο φρούτο, μπλοκάροντας τα ένζυμα που βραχυκυκλώνουν την κανονική επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων. Δεδομένου ότι κάθε είδος berry έχει το δικό του μίγμα φυτοχημικών μην κολλήσετε με ένα μόνο αλλά προτιμήστε μια ποικιλία από όλα τα διαθέσιμα φρούτα.

Αβγά

Τα αγαπημένα μας αβγά είναι ένα κι ένα για καλή μνήμη. Μάλιστα, οι κρόκοι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χολίνη, ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που βοηθάει στη σηματοδότηση μεταξύ των νευρώνων που υποστηρίζουν τη μνήμη.

Πορτοκάλια

Γνωρίζατε ότι όσοι καταναλώνουν περισσότερες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C (απαραίτητη και για την παραγωγή κολλαγόνου) έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ξηρή, ρυτιδιασμένη επιδερμίδα;

Αχιβάδες

Αν σας αρέσουν τα όστρακα, σας έχουμε έναν ακόμη καλό λόγο να απολαύσετε π.χ. μια τηγανιά με αχιβάδες, καθώς περιέχουν βιταμίνη Β12, που είναι σημαντική για τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου και μάλιστα, η έλλειψη της συνδέεται με γνωστικά προβλήματα. Σημειώστε ότι καλή πηγή βιταμίνης Β12 είναι και τα μύδια.

Πιπέρι καγιέν

Βοηθήστε την απώλεια βάρους με φυσικό τρόπο, προσθέτοντας στα φαγητά καυτερό πιπέρι καγιέν που μειώνει την όρεξη και αυξάνει τις καύσεις θερμίδων κατά την πέψη, σύμφωνα με ερευνητές του αμερικανικού πανεπιστημίου Purdue.

Μαϊντανός

Ο μαϊντανός πάει παντού και για να ξέρετε, είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, που είναι απαραίτητη για την υγιή πήξη του αίματος, τη μείωση των φλεγμονών και τη διατήρηση της αντοχής των οστών αποτρέποντας την οστεοπόρωση.

Κουρκουμάς

Περιέχει κουρκουμίνη που έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ πιστεύεται ότι προωθεί την γενική υγεία του εγκεφάλου και, παράλληλα, βοηθά στην αργή ανάπτυξη του καρκίνου.

Πράσινο τσάι

Είναι γνωστό ότι είναι σύμμαχος της σιλουέτας μας και μάλιστα, επιβραδύνει την αύξηση βάρους.

Κόκκινο κρασί

Ένα ποτήρι κρασί τη μέρα δεν κάνει καλό μόνο στην καρδιά αλλά και στο δέρμα, με την Αμερικανίδα δερματολόγο Jessica Wu να δηλώνει ότι προστατεύει από τη γήρανση από τις ακτίνες του ήλιου.

Καφές

Ο καφές μας βοηθάει να ξυπνάμε το πρωί, αλλά παράλληλα αυξάνει και τα επίπεδα μιας ορμόνης που συνδέεται με τη βελτίωση της μνήμης.

Οι υγιεινές τροφές που… δεν κάνουν καλό

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ενημερώνονται για θέματα διατροφής, τι τροφές να επιλέγουν και τι να αποφεύγουν, ποιες είναι υγιεινές και ποιες όχι. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ένα αυξημένο ενδιαφέρον των εταιρειών που παράγουν τρόφιμα να λανσάρουν στην αγορά υγιεινές τροφές στοχεύοντας στο ορθορεξικό κοινό. Ο όρος νευρογενής ορθορεξία εισήχθη στην ψυχιατρική το 1997 από τον Δρ. Steven Bratman, κατ’αντιστοιχία με τον όρο νευρογενής ανορεξία, για να περιγράψει την εμμονή ενός ανθρώπου στην κατανάλωση “υγιεινού φαγητού” και την αποφυγή τροφών βλαβερών για την υγεία.

Το σύγχρονο μάρκετινγκ τοποθετεί ετικέτες στα τρόφιμα που περιέχουν χαμηλά ή καθόλου λιπαρά, υποκατάστατα ζάχαρης, που είναι ελεύθερα γλουτένης ή που μειώνουν τη χοληστερίνη, ωθώντας τους καταναλωτές σε συστηματική κατανάλωσή τους και άρα μεγάλα κέρδη για τις εταιρείες που τα παράγουν. Το peptiko.gr εκθέτει τα αυτοαποκαλούμενα υγιεινά τρόφιμα και θέτει στην κρίση σας αν πρέπει πράγματι να τα καταναλώνετε σε συστηματική βάση. Συνιστά δε να ελέγχετε σχολαστικά τις ετικέτες τους πριν τα αγοράσετε.

  • Ντρέσινγκ σαλατών. Τα ντρέσιγκ των σαλατών περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, τρανς λιπαρών τεχνητών χημικών συστατικών και φυτικά έλαια. Είναι εύλογο το ερώτημα: μα τα φυτικά έλαια δεν προέρχονται από φυτά και τα φυτά δεν είναι υγιεινά; Η απάντηση είναι απλή. Τα φυτικά έλαια δεν είναι τόσο εύγευστα ενώ τα ντρέσινγκ που κυκλοφορούν στο εμπόριο για τις σαλάτες έχουν τέλεια γεύση. Πώς γίνεται αυτό; Μα φυσικά χάρη σε όλα τα πρόσθετα χημικά που ενισχύουν τη γεύση αλλά δεν κάνουν καλό στην υγεία. Δοκιμάστε να φάτε τη σαλάτα σας χωρίς ντρέσινγκ, διότι προσθέτετε τόσα πολλά χημικά στο πιάτο σας όσα δεν φαντάζεστε. Είναι προτιμότερο να μην φάτε καθόλου σαλάτα παρά σαλάτα με ντρέσιγκ.
  • Τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά ή καθόλου λιπαρά. Τα κορεσμένα λιπαρά προσθέτουν γεύση στα τρόφιμα. Οι εταιρείες τροφίμων που λανσάρουν στην αγορά τρόφιμα με χαμηλά ή καθόλου λιπαρά το γνωρίζουν ότι τα προϊόντα τους δεν θα είχαν καμία απολύτως τύχη διότι θα ήταν εντελώς άγευστα και άρα δεν θα είχαν απήχηση στο καταναλωτικό κοινό. Για το λόγο αυτό, οι εταιρείες ενισχύουν τη γεύση των τροφίμων αυτών με προσθήκη ζάχαρης. Συνήθως στις ετικέτες των τροφίμων δεν θα βρείτε ποια είναι η συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση ζάχαρης, πολύ απλά διότι τα τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά ή καθόλου λιπαρά θα αποδεικνύονταν ανθυγιεινά λόγω της ζάχαρης που περιέχουν. Θυμηθείτε ότι η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα σχετίζονται με την κατανάλωση ζάχαρης. Συνεπώς είναι προτιμότερο να τρώτε ένα κανονικό γεύμα με λιπαρά, παρά να καταναλώνετε συστηματικά τροφές χωρίς λιπαρά.
  • Φρουτοχυμοί. Και ποιος δεν θα έλεγε όχι στην καθημερινή κατανάλωση χυμού φρούτων με βιταμίνες (κυρίως βιταμίνη C). Στο εμπόριο θα βρείτε φρεσκοστιμμένους χυμούς, φυσικούς χυμούς, νέκταρ χυμών, κλπ. Πολλοί από αυτούς τους χυμούς διαφημίζουν ότι περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C, ότι προέρχονται από ώριμα ζουμερά φρούτα, από φρεσκότατα φρούτα κλπ. Στην πραγματικότητα, ο χυμός που θα αγοράσετε από το σούπερ μάρκετ δεν είναι φρουτοχυμός. Σε μερικές περιπτώσεις οι φρουτοχυμοί δεν περιέχουν καθόλου φρούτα, αλλά έχουν τη γεύση φρούτων εξαιτίας πρόσθετων χημικών. Με λίγα λόγια αγοράζετε νερό της βρύσης με χημικά που έχουν γεύση φρούτων. Επιπλέον, πολλοί από τους χυμούς περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης. Είναι λοιπόν προτιμότερο να αγοράσετε φρούτα από τη λαϊκή της γειτονιάς σας και να τα στίψετε ή να τα βάλετε στο μούλτι και να κάνετε έναν φρέσκο φρουτοχυμό της αρεσκείας σας παρά να αγοράσετε ένα μπουκάλι χυμού αμφίβολης ποιότητας από το σούπερ μάρκετ.
  • Προϊόντα από σιτάρι ολικής αλέσεως που υποτίθεται ότι βοηθάνε στη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη. Πολλές φορές τα προϊόντα από σιτάρι ολικής αλέσεως δεν παρασκευάζονται από σιτάρι ολικής αλέσεως αλλά περιέχουν χρωστικές. Πιθανόν μάλιστα να έχουν παρόμοιο γλυκαιμικό δείκτη με το λευκό ψωμί.
    Μαργαρίνη. Αντί για βούτυρο ορισμένοι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση μαργαρίνης ως πιο υγιεινή. Τι είναι όμως η μαργαρίνη; Δεν είναι φαγητό, αλλά περιέχει χημικά και εξευγενισμένα έλαια που δίνουν την εντύπωση ότι πρόκειται για κάτι υγιεινό. Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες όσοι αντικατέστησαν την κατανάλωση βούτυρου με μαργαρίνη είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων. Είναι προτιμότερο να την αποφεύγετε.
  • Αθλητικά ενεργειακά ποτά που περιέχουν ζάχαρη και ηλεκτρολύτες και βοηθούν τους αθλητές να αναπληρώσουν την ενέργεια και τους ηλεκτρολύτες που χάνουν κατά την έντονη άθληση. Τα ποτά αυτά δεν είναι κατάλληλα για τον γενικό πληθυσμό που δεν ασκείται έντονα διότι περιέχουν αλάτι και ζάχαρη που δεν χρειάζεται σε κάποιον που σιτίζεται κανονικά, καταναλώνει νερό, και δεν χάνει υγρά (με εφίδρωση ή διάρροια).
  • Επεξεργασμένα “βιολογικά” τρόφιμα. Η προσθήκη της λέξης “βιολογικό” παραπλανά το καταναλωτικό κοινό που θεωρεί ότι αγοράζει κάτι υγιεινό. Παράδειγμα: η βιολογική μαύρη ζάχαρη είναι ακριβώς ίδια με την κανονική κρυσταλλική άσπρη ζάχαρη. Περιέχει ίση ποσότητα γλυκόζης και φρουκτόζης και δεν έχει καμία απολύτως διατροφική αξία. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα (βιολογικά ή μη) περιέχουν πολλά πρόσθετα χημικά συστατικά και συνεπώς θα πρέπει να αποφεύγονται.
  • Φυτικά έλαια (σογέλαιο, ηλιέλαιο κλπ). Η θεωρία λέει ότι τα φυτικά έλαια μειώνουν τη χοληστερίνη. Όμως η αυξημένη χοληστερίνη αποτελεί έναν από τους παράγοντες κινδύνου, και όχι νόσο. Με λίγα λόγια, η κατανάλωση φυτικών ελαίων δεν εγγυάται την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Θα πρέπει να επισκέπτεσθε τον καρδιολόγο σας για τακτικό τσεκ απ, αυτή είναι η μόνη σίγουρη μέθοδος πρόληψης. Υπάρχουν κάποιες μελέτες που αναφέρουν ότι στην πραγματικότητα τα φυτικά έλαια αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο. Προτιμάτε την Μεσογειακή δίαιτα με λογική κατανάλωση ελαιολάδου.
  • Junk food χωρίς γλουτένη. Η δίαιτα χωρίς γλουτένη αποτελεί το μέλλον στο μάρκετινγκ των εταιρειών τροφίμων. Επενδύουν πάρα πολλά χρήματα στην προώθηση των προϊόντων αυτών για όλους, ανεξαρτήτως εάν πάσχουν ή όχι από κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη). Το junk food χωρίς γλουτένη συνεχίζει να είναι πρόχειρο φαγητό παρότι δεν περιέχει γλουτένη. Συνήθως πρόκειται για επεξεργασμένες τροφές με πολλά χημικά πρόσθετα και ελάχιστα έως καθόλου θρεπτικά συστατικά. Εάν δεν πάσχετε από κοιλιοκάκη δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποφύγετε τη γλουτένη.
  • Δημητριακά (κυρίως όσα απευθύνονται σε παιδιά). Πολλά από αυτά τα δημητριακά για το πρωινό συνοδεύονται από ετικέτες που γράφουν “από σιτάρι ολικής αλέσεως” ή “με χαμηλά λιπαρά”. Με μια πιο προσεκτική ανάγνωση της ετικέτας όμως θα διαπιστώσετε ότι περιέχουν ζάχαρη, ζάχαρη και ακόμη περισσότερη ζάχαρη. Θυμηθείτε ότι 4 g ζάχαρης αντιστοιχεί σε 1 κουταλάκι ζάχαρης. Συνεπώς υπολογίστε πόση ζάχαρη καταναλώνετε καθημερινά με αυτά που τρώτε και μην παραπονιέστε ότι δεν χάνετε βάρος ενώ τρώτε υγιεινά φαγητά. Όσο περισσότερο χρωματιστό και φανταχτερό είναι ένα κουτί δημητριακών τόσο πιο ύποπτο είναι να περιέχει εξευγενισμένους σπόρους και συνθετικά χημικά πρόσθετα. Ελέγξτε τις ετικέτες προτού επιλέξετε.