Ρύζι: Έτσι θα καταλάβετε αν έχει βλαβερές χημικές ουσίες

Δοκιμάστε το!
Ρύζι: Ο μεγαλύτερος παραγωγός ρυζιού στον κόσμο είναι η Κίνα, με πάνω από 200 τόνους ετησίως. Το ρύζι αυτό όμως είναι πολύ βλαβερό εξαιτίας της περιεκτικότητας του σε πλαστικό, σύμφωνα με τους Korean Times. Το ρεπορτάζ αυτό αναφέρει ότι οι κινεζικές εταιρίες ρυζιού πουλάνε ψεύτικο ρύζι φτιαγμένο από πλαστικό και άμυλο πατάτας με την προσθήκη αρώματος ρυζιού.
Αυτό το ρύζι στην συνέχεια αναμιγνύεται με βιολογικό ρύζι για να παραπλανήσει τους καταναλωτές. Ο ισχυρισμός αυτός αποτέλεσε έναυσμα για περαιτέρω έρευνα με σκοπό να ανακαλυφθεί το κατά πόσο αληθεύει και δυστυχώς τα ευρήματα είναι σοκαριστικά!
Το κινεζικό ρύζι περιείχε τόσο πλαστικό όσο μια μικρή πλαστική σακούλα. Ωστόσο, υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα δύο είδη ρυζιού που θα σας βοηθήσουν να εντοπίσετε το τεχνητό ρύζι. Παράλληλα δείτε για ποιο λόγο δεν πρέπει να φάτε το ξαναζεσταμένο ρύζι.
Δοκιμή με νερό
Βάλτε μια κουταλιά ρύζι σε ένα γεμάτο ποτήρι νερό. Αν το ρύζι πέσει στον πάτο του ποτηριού, είναι βιολογικό.
Δοκιμή με φωτιά
Βάλτε φωτιά σε μερικούς κόκκους ρυζιού. Αν δεν καούν, τότε είναι βιολογικό. Διαφορετικά, είναι τεχνητό.
Δοκιμή με γουδί
Λιώστε μερικούς κόκκους ρυζιού. Αν είναι βιολογικό, το ρύζι θα γίνει μια άσπρη πούδρα. Αν παρατηρήσετε κίτρινα σημάδια, είναι τεχνητό ρύζι.
Δοκιμή με μούχλα
Βράστε λίγο ρύζι και μεταφέρετε το σε ένα πλαστικό μπολ. Αφήστε το σε ένα σημείο όπου το χτυπά ο ήλιος για μερικές μέρες. Αν αναπτυχθεί μούχλα, τότε είναι βιολογικό ρύζι. Aυτές οι δοκιμές είναι πανεύκολες και θα σας βοηθήσουν να προστατέψετε την υγεία σας!
Ρύζι: Για ποιο λόγο πρέπει να το πλένουμε
Οι παλιές νοικοκυρές γνωρίζουν τα πάντα για την υγεία αλλά και τους κανόνες υγιεινής! Για ποιο λόγο όμως είναι σημαντικό να πλένουμε το ρύζι ειδικά πριν το μαγείρεμα; Η καλλιέργεια του απαιτεί πάρα πολύ νερό το οποίο συνήθως προέρχεται από ποτάμια τα οποία είναι μολυσμένα με αρσενικό λόγω βιομηχανικών τοξινών και παρασιτοκτόνων, το οποίο περνάει στον σπόρο του ρυζιού.
Το ρύζι αποτελεί αναπόσπατο στοιχείο της διατροφής σχεδόν όλων των λαών, ενώ είναι βασικό συστατικό σε δεκάδες πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Το αρσενικό συνδέεται με ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας, όπως η καρδιοπάθεια, ο διαβήτης, ο καρκίνος και οι διαταραχές ανάπτυξης. Σε μικρές ποσότητες είναι ακίνδυνο αλλά τα πράγματα αλλάζουν δραματικά όταν κάποιος εκτίθεται σε αυτό τακτικά.
Έτσι η συχνή κατανάλωση ρυζιού προκαλεί τη συσσώρευση του στον οργανισμό μας, με τις πιθανότητες να μας προκαλέσει κάποιο πρόβλημα να αυξάνονται σημαντικά. Το ρύζι συνήθως βράζεται και καταναλώνεται έχοντας απορροφήσει όλο το νερό στο οποίο έχει μαγειρευτεί. Αυτό είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να κάνει κανείς.
Η απομάκρυνση του αρσενικού από το ρύζι είναι εφικτή και υπάρχουν δυο τρόποι για αυτό. Ο πρώτος και ευκολότερος είναι το βράσιμο του ρυζιού σε άφθονο νερό και το σούρωμα του στη συνέχεια. Έτσι απομακρύνεται το 50% του αρσενικού. Ο δεύτερος που είναι και πιο αποτελεσματικός και κατάλληλος για φαγητά που δεν είναι δυνατό το σούρωμα του ρυζιού (γεμιστά, ριζότο, πιλάφι, ντολμάδες, φούρνος), είναι το μούλιασμα του ρυζιού όλη τη νύχτα μέσα σε σκεύος με άφθονο νερό το οποίο και πετάμε στη συνέχεια.
Με τον τρόπο αυτό απομακρύνεται το 80% του αρσενικού, εξαλείφοντας σχεδόν εντελώς τον κίνδυνο. Ωστόσο, πρέπει στη συνέχεια να είμαστε προσεχτικοί στο μαγείρεμα καθώς το μουλιασμένο ρύζι μας θα βράσει πολύ πιο γρήγορα από ότι κανονικά και μπορεί να λαπαδιάσει πολύ πιο εύκολα αν δεν προσέξουμε.