ΑΡΧΙΚΗ LIFE ΟΜΟΡΦΙΑ & ΥΓΕΙΑ

Με αυτό το έλαιο θα ενισχύσεις την αντιγήρανση

Προερχόμενο από την Ασία, το μανταρίνι (Citrus reticulata) είναι το πιο γλυκό από όλα τα εσπεριδοειδή. Μικρότερο σε μέγεθος και με λεπτότερη φλούδα το απολαμβάνουμε αρκετά στη χώρα μας. Το αιθέριο έλαιό του είναι ήπιο, γλυκό και χαλαρωτικό. Χρησιμοποίησε το και θα δεις άμεσα αλλαγές!

AD: mytest

Οι δράσεις του:

1.Ηρεμιστικές επιδράσεις
Το αιθέριο έλαιο μανταρινιού παραδοσιακά χρησιμοποιήθηκε στην Κινέζικη ιατρική και στην Ayurveda, για να ηρεμεί το νου, να χαλαρώνει το σώμα και να διευκολύνει τον ύπνο.

Σε σύγχρονες έρευνες, το έλαιο μανταρινιού στην αρωματοθεραπεία έχει βρεθεί ότι κατέχει καταπραϋντικές και αντιστρεσογόνες ιδιότητες. Σε πειράματα που σχεδιάστηκαν για να μιμηθούν τη γενικευμένη αγχώδη διαταραχή και την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, το έλαιο μανταρινιού βοήθησε τα εργαστηριακά ποντίκια, μειώνοντας τα συμπτώματα άγχους.

Οι εισπνοές του αιθέριου ελαίου αυξάνουν σημαντικά τη διάρκεια και ποιότητα του ύπνου.

2. Ανακούφιση από πόνο και ναυτία
Σε έρευνα του 2016, ασθενείς που εισέπνευσαν ένα μείγμα αιθέριων ελαίων από μανταρίνι, λεβάντα, τζίντζερ και μαντζουράνα, αλλά και το κάθε ένα ξεχωριστά, ανέφεραν σημαντικές βελτιώσεις ως προς τον πόνο, τη ναυτία και το άγχος.

Από τα τρία έλαια, το μανταρίνι συγκεκριμένα ξεχώρισε λόγω της ικανότητάς του να παρέχει ισχυρή ανακούφιση από τον μετεγχειρητικό πόνο, ξεπερνώντας ακόμα και το τζίντζερ που θεωρείται καλό αναλγητικό.

3. Αντιγηραντικό
Πολύτιμη πηγή αντιοξειδωτικών, το έλαιο μανταρινιού έχει αποδειχθεί ότι αδρανοποιεί τις ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν τα κύτταρα του οργανισμού μας.

Λειτουργώντας το ίδιο αποτελεσματικά όσο και η βιταμίνη C, το έλαιο μανταρινιού αποτελεί φυσική θεραπεία κατά των παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία, όπως επίσης και από τα εξωτερικά σημάδια της γήρανσης.

Και σε αντίθεση με τα άλλα εσπεριδοειδή, το μανταρίνι είναι φωτοτοξικό, οπότε και ασφαλές προς χρήση στο δέρμα πριν την έκθεσή του στο ηλιακό φως.

4. Αντιφλεγμονώδες
Το κύριο συστατικό του ελαίου μανταρινιού είναι η d- λεμονίνη, η οποίο και αποτελεί περίπου το 75% της χημικής σύστασής του. Η d- λεμονίνη φέρει μαζί της και πολλά οφέλη για την υγεία μας, μα κυρίως την αντιφλεγμονώδη δράση της.

Η χρόνια φλεγμονή, συσσωρευμένη αντίδραση του οργανισμού σε μολύνσεις ή τραύματα, μπορεί να βλάψει μακροχρόνια ιστούς και όργανα, να αλλάξει τη δομή του DNA και να αυξήσει το οξειδωτικό στρες, αφήνοντάς μας εκτεθειμένους σε πολλές σοβαρές παθήσεις, όπως άνοια, καρκίνο και καρδιαγγειακές νόσους.

Οι ερευνητές όμως έχουν εντοπίσει ότι η d- λεμονίνη μπορεί να καταστείλει την έκφραση διάφορων πρωτεϊνών και ενζύμων που σχετίζονται με τη χρόνια φλεγμονή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποκάλυψη βόμβα για τον Παντελίδη! Η πρώην σύντροφός του σπάει την σιωπή της για πρώτη φορά: “Μιλούσαμε μέχρι τις 2 το βράδυ και μου είπε ότι…”

5. Χημειοπροφυλακτικό
Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε d- λεμονίνη, το έλαιο μανταρινιού έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό στην πρόληψη ανάπτυξης και εξάπλωσης του καρκίνου.

Σε εργαστηριακό πείραμα σε ανθρώπινους καρκινικούς όγκους (στους πνεύμονες και στο ήπαρ), το αιθέριο έλαιο μανταρινιού είχε αντι-πολλαπλασιαστική επίδραση.

Παραδόξως, το έλαιό του ασκούσε μεγαλύτερη αντικαρκινική επίδραση από εκείνη μόνο της d- λεμονίνης. Οι ιδιότητες της τελευταίας επιδρούσαν και σε άλλα είδη καρκινωμάτων, όπως του μαστού και του στομάχου.

6. Αντιμικροβιακό
Οι δηλητηριάσεις από τροφές είναι συχνό φαινόμενο σε όλο τον κόσμο και σε πάρα πολλές περιπτώσεις αποδεικνύονται και θανατηφόρες.

Είναι αρκετές οι έρευνες που έχουν εξετάσει το έλαιο μανταρινιού ως φυσικό συντηρητικό τροφών, καταπολεμώντας την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών, βακτηρίων και μυκήτων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε μία εκ των πολλών ερευνών που έχουν διεξαχθεί· σε αυτή ερευνήθηκε η επίδραση των ελαίων εσπεριδοειδών σε διάφορα είδη μούχλας που σχετίζονται με αλλοίωση των τροφίμων- Aspergillus niger, Aspergillus flavus και Penicillium verrucosum, αλλά και Penicillium chrysogenum, το οποίο επισπεύδει την αλλοίωση.

Ερευνώντας την επίδραση των αιθέριων ελαίων από μανταρίνι, λεμόνι, πορτοκάλι και grapefruit, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το κάθε ένα από αυτά ήταν αποτελεσματικό ενάντια σε αυτά τα είδη μυκήτων. Το μανταρίνι, ωστόσο, ήταν πιο δυνατό όσον αφορά στο A. flavus, ένας επικίνδυνος μύκητας που παράγει αλφατοξίνη, ένα ισχυρό καρκινογόνο.