ΑΡΧΙΚΗ LIFE ΟΜΟΡΦΙΑ & ΥΓΕΙΑ

Αυτό θα γίνει στο σώμα σου αν σταματήσεις να τρως υδατάνθρακες!

Ποιες είναι οι αλλαγές;

Για πολλά χρόνια, όσοι ήθελαν να αδυνατίσουν ή να ακολουθήσουν μια πιο υγιεινή διατροφή, άκουγαν πως έπρεπε να εξαφανίσουν από τη διατροφή τους τους υδατάνθρακες, αλλά πλέον οι επιστήμονες εξηγούν πως η πλήρη απουσία υδατανθράκων από το διαιτολόγιο μας, όχι μόνο δεν κάνει καλό, αλλά έχει συνδεθεί ακόμα και την εμφάνιση σοβαρών παθήσεων και πρόωρων θανάτων. Με αυτό το μυστικό θα καταφέρεις να κοντρολάρεις την όρεξή σου και θα χάσεις κιλά!
 
Τροφές όπως η ζάχαρη, τα ζυμαρικά, το ψωμί, τα αρτοσκευάσματα, αλλά και το ρύζι και οι πατάτες και τα όσπρια και τα δημητριακά, θεωρούνταν “απαγορευμένες” τροφές για κάποιον που κάνει δίαιτα.
Όμως η αλήθεια είναι πως οι υδατάνθρακες είναι η βασική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό και πλέον οι διατροφολόγοι δηλώνουν πως πρέπει να αποτελούν μέχρι και το 55% της ημερήσιας διατροφής, ένα μοντέλο, που ταιριάζει με αυτό της μεσογειακής διατροφής.
Η πλήρης απουσία υδατανθράκων από τη διατροφή μας, μπορεί να έχει και κάποιες θετικές, αλλά και αρνητικές συνέπειες στον οργανισμό.
Δείτε τι θα συμβεί να ακολουθήσετε μια δίαιτα ιδιαίτερα “φτωχή” σε υδατάνθρακες ή χωρίς καθόλου τροφές αυτής της ομάδας.

AD: mytest

1) Κόπωση 

Μετά από δύο εβδομάδες, η αίσθηση κόπωσης γίνεται παρατεταμένη. Δυσκολευόμαστε να σηκωθούμε το πρωί και θέλουμε να κοιμηθούμε νωρίτερα το βράδυ. Αυτή η κόπωση προκαλείται από έλλειψη γλυκόζης, ο πιο σημαντικός υδατάνθρακας για τα ανθρώπινα κύτταρα. Χωρίς γλυκόζη, δεν έχουμε ενέργεια, άρα νιώθουμε συνεχώς εξουθενωμένοι και ζαλισμένοι. Νιώθετε κόπωση; Με αυτές τις τροφές θα κάνετε τον εγκέφαλο και το σώμα σας τούρμπο!

2) Έλλειψη συγκέντρωσης

Δεν θα πιστεύαμε ποτέ πως αυτή η διατροφική αλλαγή θα άλλαζε δραστικά την εργασιακή ζωή και παραγωγικότητά μας. Μπορεί να νιώσουμε ότι χάνουμε το κίνητρό μας και δυσκολευόμαστε να συγκεντρωθούμε. Και αυτό συμβαίνει, επειδή ο εγκέφαλός μας χρειάζεται ενέργεια για να συγκεντρωθεί και τυπικά εξαρτάται από μια σταθερή πρόσληψη υδατανθράκων για να παραμείνει σε εγρήγορση.

 

3) Λιγότερο φούσκωμα

Ένα θετικό αποτέλεσμα της έλλειψης υδατανθράκων είναι η απότομη μείωση του πρηξίματος. Νιώθουμε κορεσμό, χωρίς κοιλιακό φούσκωμα. Επίσης η μείωση της κατανάλωσης υδατανθράκων, μπορεί να έχει διουρητικές επιδράσεις, που σημαίνει ότι μειώνεται έτσι η κατακράτηση υγρών. Όμως, το υπερβολικό διουρητικό αποτέλεσμα μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση.

4) Στομαχόπονος

Ο στομαχόπονος προκαλείται από τη δυσπεψία, η οποία μπορεί να μας ταλαιπωρεί ακόμα και κατά τη διάρκεια του ύπνου. Και αυτό επειδή η αυξημένη πρόσληψη λιπαρών και η παντελής απουσία υδατανθράκων προκαλεί δυσπεψία και πιθανότατα παλινδρόμηση οξέων και καούρες.

5) Αλλαγή στις διατροφικές προτιμήσεις

Είτε το πιστεύετε, είτε όχι, μετά από λίγες εβδομάδες χωρίς υδατάνθρακες, αλλάζουν και οι προτιμήσεις μας. Σταδιακά δεν έχουμε καμία όρεξη να καταναλώσουμε πια ζυμαρικά ή ψωμί και επιλέγουμε περισσότερο “φυσικές” τροφές, όπως φρούτα ή σαλάτες.

6) Κυκλοθυμία

Αυτή η επίδραση είναι εξαιρετικά έντονη τις πρώτες μέρες αποκλεισμού των υδατανθράκων και συνδέεται με την αίσθηση κόπωσης και την έλλειψη συγκέντρωσης. Οι έρευνες υποδεικνύουν ότι υπάρχει μια σύνδεση ανάμεσα στην έλλειψη υδατανθράκων και στα χαμηλά επίπεδα της σεροτονίνης – ενός νευροδιαβιβαστή που ενισχύει τα συναισθήματα της χαράς και της ικανοποίησης.

7) Έντονοι πονοκέφαλοι

Μετά από μόλις λίγες μέρες διακοπής της κατανάλωσής τους, είναι πιθανό να εμφανίσετε έντονους, επίμονους πονοκεφάλους. Οι υδατάνθρακες μπορεί να είναι τόσο εθιστικοί που να προκαλούν συμπτώματα στέρησης παρόμοια με εκείνα της διακοπής καφεΐνης.

8) Μείωση βάρους

Είναι πράγματι αλήθεια πως οι δίαιτες που αποκλείουν ή διαθέτουν ελάχιστους υδατάνθρακες οδηγούν σε αισθητή μείωση του βάρους. Μέρος αυτής της απώλειας οφείλεται στο νερό που χάνουμε, όπως προαναφέραμε, και το υπόλοιπο συνδέεται με την κατανάλωση τροφών με λιγότερες θερμίδες. Αν όμως επανεντάξουμε τους υδατάνθρακες στην καθημερινότητά μας, το πιθανότερο είναι πως θα αποκτήσουμε και πάλι το βάρος που χάσαμε. Κάποιες έρευνες ισχυρίζονται μάλιστα πως ίσως πάρουμε και περισσότερο.

6+1 λόγοι που κάνουν καλό όταν μουλιάζουμε τα αμύγδαλα!

 

Είναι γνωστό πως πολλοί ξηροί καρποί θεωρούνται διατροφικοί – θησαυροί και ειδικά τα αμύγδαλα βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τις πιο θρεπτικές τροφές, καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ωμέγα 3 και άλλα λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε, ασβέστιο και πολλά άλλα πολύτιμα για τον οργανισμό στοιχεία. Και οι διατροφολόγοι τονίζουν πως ο καλύτερος τρόπος για να πάρεις τα μέγιστα από τα διαθέσιμα θρεπτικά συστατικά των αμυγδάλων, είναι να τα μουλιάζεις σε νερό.
Αυτό θα συμβεί στο σώμα σας εάν τρώτε 12 αμύγδαλα κάθε μέρα
Οι ειδικοί εξηγούν πως καλό είναι να μουλιάζουμε τα αμύγδαλα όπως κάνουμε και με τα φασόλια ή τους γίγαντες. Δηλαδή να βυθίζουμε τα αμύγδαλα σε ένα μπολ με καθαρό νερό και να τα αφήνουμε να μουλιάσουν για ώρες πριν τα καταναλώσουμε (μπορείτε για παράδειγμα να τα βάλετε στο νερό το βράδυ για να τα φάτε την άλλη μέρα).

Δείτε μια λίστα η οποία παραθέτει τα οφέλη που έχουν τα αμύγδαλα που έχουν μουλιάσει σε νερό.

1 Είναι πιο εύπεπτα

Εάν αφήσεις τα αμύγδαλα σε νερό για όλη τη νύχτα, απελευθερώνουν ένα ένζυμο που περιέχεται στη φλούδα του. Αυτό το ένζυμο κάνει το αμύγδαλα πιο εύπεπτο ενώ τα θρεπτικά συστατικά του απελευθερώνονται και απορροφώνται ευκολότερα από τον οργανισμό. Τα αμύγδαλα περιέχουν τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες ίνες που είναι σημαντικές για την κινητικότητα του εντέρου.

2 Μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης

Τα αμύγδαλα είναι πολύ πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε. Και τα δύο αυτά στοιχεία είναι απαραίτητα για τη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL) στο αίμα. Όταν τα αμύγδαλα είναι σε νερό, απελευθερώνουν τη βιταμίνη Ε και τα μονοακόρεστα λιπαρά, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα διάφορα συστήματα του σώματος.

3 Διατηρούν την υγεία της καρδιάς

Εκτός από τη μείωση της κακής χοληστερόλης, τα αμύγδαλα στο νερό απελευθερώνουν επίσης θρεπτικά συστατικά όπως το κάλιο και το μαγνήσιο, τα οποία είναι απαραίτητα για ένα υγιές καρδιαγγειακό σύστημα. Η βιταμίνη Ε έχει αντιοξειδωτική δράση, η οποία εμποδίζει πολλές καρδιακές παθήσεις που οφείλονται στο οξειδωτικό στρες. Τα υψηλά επίπεδα καλίου και τα χαμηλά επίπεδα νατρίου συμβάλλουν στην πρόληψη της υπέρτασης

4 Tονώνουν τον εγκέφαλο

Τα αμύγδαλα στο νερό απελευθερώνουν λιπαρά που παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας, όπως η μνήμη. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η κατανάλωση 4-6 αμύγδαλα καθημερινά ενεργοποιεί τον εγκέφαλό σου.

5 Ρυθμίζουν τα επίπεδα γλυκόζης

Ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να αντιμετωπιστεί με αμύγδαλα στο νερό, επειδή ρυθμίζουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

6 Συμβάλλουν στην απώλεια βάρους

Τα υψηλά επίπεδα μονοακόρεστων λιπαρών σε διατηρούν πιο χορτάτο, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εμποδίζοντας έτσι την υπερκατανάλωση τροφής και την αύξηση βάρους.

7 Σου προσφέρουν υγιές δέρμα

Όλες οι θρεπτικές ουσίες που περιέχονται στα αμύγδαλα, προάγουν την παραγωγή νέων κυττάρων του δέρματος και βελτιώνουν την υφή του δέρματος. Ειδικότερα, η βιταμίνη Ε αποτρέπει την πρόωρη γήρανση του δέρματος, ενεργώντας ως αντιοξειδωτικό και απομακρύνοντας οποιεσδήποτε ελεύθερες ρίζες που θα προκαλέσουν βλάβη στο δέρμα.

Διαβάστε περισσότερα θέματα υγείας και νέα από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο στοAthensmagazine.gr.