Προσοχή: Οι 13 τροφές που προκαλούν καρκίνο και δεν πρέπει να τρώτε!

Aποφύγετε τις τοξίνες που μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης του καρκίνου!
Οι αλλαγές που μπορείτε να κάνετε στις καθημερινές σας διατροφικές συνήθειες, όχι μόνο θα βελτιώσουν την υγεία σας, αλλά θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε τις τοξίνες που μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης του καρκίνου.
Καρκινογόνες τοξίνες που πρέπει να αποφεύγετε:
Δοχεία με επένδυση BPA. Αυτό το συστατικό που βρίσκεται στα σκληρά πλαστικά και στις ρητίνες, χρησιμοποιείται για την επίστρωση μεταλλικών δοχείων. Εργαστηριακές μελέτες σε κύτταρα και ζώα έχουν συνδέσει το ΒΡΑ με τον καρκίνο, την στειρότητα, τον διαβήτη και την παχυσαρκία. Εκτός και αν στο δοχείο αναγράφεται πάνω ότι δεν έχει χρησιμοποιηθεί BPA, είναι πιθανό να περιέχει δισφαινόλη-Α (BPA). Το ΒΡΑ μπορεί επίσης να βρεθεί σε πολλά πλαστικά προϊόντα και οδοντιατρικά προϊόντα.
Κατεργασμένες και καπνιστές τροφές.
Τα νιτρικά και νιτρώδη άλατα δρουν σαν συντηρητικά για την πρόληψη των τροφίμων από την αλλοίωση, μπορούν επίσης να προσθέσουν χρώμα στο κρέας. Όταν μαγειρευτούν, τα νιτρώδη και τα νιτρικά μετατρέπονται σε υποπροϊόντα που ονομάζονται ενώσεις N-nitroso, όπως οι nitrosamines και nitrosamides. Οι ενώσεις αυτές σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.
Τα ψάρια που εκτρέφονται.
Σύμφωνα με την υπηρεσία Food and Water Watch, τα εκτρεφόμενα ψάρια περιέχουν υψηλότερα επίπεδα χημικών ρύπων από τα ψάρια στην θάλασσα, συμπεριλαμβανομένου ενός γνωστού καρκινογόνου του PCB. Λόγω υπερπληθυσμού στις ιχθυοκαλλιέργειες, τα ψάρια είναι πιο επιρρεπή σε ασθένειες και γίνεται μεγάλη χρήση των αντιβιοτικών. Επίσης, είναι πιο επιρρεπή στην θαλάσσια ψείρα, πράγμα που σημαίνει ότι αντιμετωπίζονται επίσης με φυτοφάρμακα.
Nα σας θυμήσουμε κάτι εξίσου σημαντικό για την υγεία και τον Kαρκίνο του εντέρου: Τι ρόλο παίζουν τα αναψυκτικά διαίτης!
Τα ψητά κρέατα.
Οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, ή PAH, παράγονται μέσω ορισμένων τύπων καύσης, όπως η καύση του άνθρακα ή του ξύλου. Ένα επιπλέον πρόβλημα δημιουργείται όταν το λίπος από το κρέας στάζει, δημιουργώντας φωτιά και καπνό, οι PAH κολλάνε στο φαγητό που ψήνεται αυξάνοντας τον κίνδυνο της έκθεσης σας σε καρκινογόνα.
Υδρογονωμένα λίπη.
Τα υδρογονωμένα λίπη, επίσης γνωστά σαν trans λιπαρά, είναι ένα προϊόν τεχνητό που έγινε από τον άνθρωπο. Αυτά τα λίπη έχουν μια χημική δομή που έχει μεταβληθεί για να εμποδίσει το προϊόν από το να ‘ταγκίσει’, προκειμένου να αυξηθεί η διάρκεια της ζωής του. Το Harvard School of Public Health, διαπιστώνει ότι τα τρανς λιπαρά κάνουν το ανοσοποιητικό σύστημα να έχει υπερ-δραστηριότητα και φλεγμονή και συνδέονται με καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο και διαβήτη, μεταξύ άλλων χρόνιων παθήσεων. Εκτός του ότι είναι χημικά, οι χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται επίσης για να καλύψουν την οσμή και να αλλάξουν τη γεύση του λίπους.
Ποπ κορν στον φούρνο μικροκυμάτων.
Οι σακούλες έχουν υπερφθοροαλκύκλια, υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ (PFOA) και υπερφθοροοκτάνιο (PFOS) για να μην ποτίζεται η συσκευασία από το λάδι. Όταν θερμαίνονται, αυτές οι χημικές ουσίες πηγαίνουν στο ποπ κορν. Όταν αυτό το ποπ κορν τρώγεται, εμφανίζονται αυτές οι χημικές ουσίες σαν προσμείξεις στο αίμα. Το PFOA έχει συσχετισθεί με όγκους σε ζωικά όργανα (ήπαρ, πάγκρεας, όρχεις και μαστικούς αδένες σε αρουραίους), και αύξηση του καρκίνου του προστάτη σε εργαζόμενους στο εργοστάσιο που παράγει PFOA.
Τα μη βιολογικά φρούτα και λαχανικά συμβατικής καλλιέργειας, καλλιέργειας με φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα και σπόρους ΓΤΟ, που είναι επικίνδυνα για την υγεία σας.
Επεξεργασμένες τροφές.
Τα αλλαντικά τείνουν να είναι υψηλά σε νιτρώδη και νιτρικά, συντηρητικά που μπορούν,σε μεγάλες ποσότητες, ενδεχομένως να αυξήσουν τον κίνδυνο του καρκίνου του στομάχου και άλλων καρκίνων. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι συνήθως γεμάτα από άσπρο αλεύρι,σάκχαρα, έλαια,χρώματα, αρώματα και άλλα ανθυγιεινά συστατικά.
Επεξεργασμένα σάκχαρα.
Οι ερευνητές έχουν βρει σχέσεις μεταξύ ζάχαρης και πολλών προβλημάτων όπως ανθυγιεινά επίπεδα των λιπιδίων του αίματος, χαμηλά επίπεδα HDL, αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή νόσο, υψηλότερα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα,παχυσαρκία,ανοσοκαταστολή, αρθρίτιδα και μια σειρά από άλλα δεινά. Τα καρκινικά κύτταρα ευδοκιμούν στην ζάχαρη.
Ανθρακούχα και ενεργειακά ποτά.
Δεν υπάρχει καμία θρεπτική αξία στα ανθρακούχα ή τα ενεργειακά ποτά. Αυτά τα ποτά περιέχουν σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, ζάχαρη, χρωστικές, βρωμιωμένο φυτικό έλαιο (ένα επιβραδυντικό φλόγας), ασπαρτάμη και άλλες χημικές ουσίες. Ληστεύουν το σώμα σας από τις απολύτως αναγκαίες βιταμίνες και μέταλλα.
Πρωτεΐνη Σόγιας.
Το 90-95 τοις εκατό της σόγιας που καλλιεργείται στην Αμερική και χρησιμοποιείται για να γίνει η πρωτεΐνη σόγιας, είναι ‘Roundup ready’, που σημαίνει ότι είναι γενετικώς τροποποιημένη ώστε να αντέχει τα ζιζανιοκτόνα. Σύμφωνα με την American Dietetic Association, οι ‘Roundup ready’ πρωτεΐνες σόγιας είναι γνωστό ότι περιέχουν αντι-θρεπτικά συστατικά που μπορούν να αναπτύξουν ή να καθυστερήσουν την ικανότητα του σώματος να αφομοιώσει τα τρόφιμα και να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά στη ροή του αίματος. Η σόγια περνά μέσα από μια άκρως βιομηχανική διαδικασία με οξέα σε δεξαμενές από αλουμίνιο. Το αλουμίνιο είναι εξαιρετικά τοξικό για το νευρικό σύστημα και τα νεφρά.
Ζάχαρη.
Τα καρκινικά κύτταρα ευδοκιμούν σε ζάχαρη και οποιαδήποτε τρόφιμα που μετατρέπονται σε ζάχαρη, όπως τα δημητριακά, ζυμαρικά, υδατάνθρακες, το ψωμί και τα περισσότερα φρούτα. Έτσι, για όσους ασχολούνται με τον καρκίνο, η εξάλειψη της ζάχαρης είναι το κλειδί. Για εκείνους που ψάχνουν για τη διατήρηση της υγείας και έχουν μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει φρούτα, δεν είναι τόσο μεγάλο θέμα.
Άσπρο αλεύρι.
Οι εμπορικά καλλιεργούμενοι σπόροι υποβάλλονται σε μυκητοκτόνα. Τα φυτά στη συνέχεια ψεκάζονται με φυτοφάρμακα. Αυτά συλλέγονται και αποθηκεύονται σε κάδους επικαλυμμένους με εντομοκτόνα.΄Όλα αυτά αυξάνουν το τοξικό φορτίο σας. Τα σιτάρια στη συνέχεια υποβάλλονται σε επεξεργασία με υψηλή θερμοκρασία, κυλίνδρους υψηλής ταχύτητας και οξείδιο του χλωρίου υπό μορφή ενός λουτρού αερίου χλωρίου που χρησιμοποιείται ως λευκαντικό, καθώς και για να μην χαλάει. Αυτό που καταλήγετε να αγοράζετε είναι ένα άμυλο που στερείται θρεπτικών ουσιών και είναι γεμάτο από τοξίνες.
Έλαιο καρύδας: O έχθρός των καρκινικών κυττάρων σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες!
Σύμφωνα με την Αμερικανική Κοινότητα για τον Καρκίνο, θα υπάρξουν 95.270 νέες περιπτώσεις διάγνωσης καρκίνου στο παχύ έντερο, φέτος στις ΗΠΑ. Οι περισσότεροι ασθενείς θα θεραπευτούν με εγχείρηση, θεραπεία με ακτίνες ή χημειοθεραπεία και όλοι αυτοί οι τρόποι αντιμετώπισης θα φέρουν μαζί τους παρενέργειες.
Αν όμως υπήρχε μια πιο ασφαλής και φυσική θεραπεία; Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, αυτό ακριβώς πιστεύουν οι ερευνητές ότι έχουν βρει.
Δεν είναι μυστικό ότι το λάδι καρύδας έχει απίθανα οφέλη για την υγεία.
Κάποιοι θεωρούν το βιολογικό, παρθένο λάδι καρύδας υπερτροφή. Το λαυρινικό οξύ – το συστατικό το λαδιού καρύδας το οποίο πιστεύεται ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες – υπάρχει και στο μητρικό γάλα. Είναι ένα λιπαρό οξύ μέσης αλυσίδας το οποίο υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, προσφέροντας πολλές αντιμικροβιακές ιδιότητες.
Το λάδι καρύδας στην ουσία είναι πολύ καλό για την υγεία. Είναι πρώτο στην λίστα αντιφλεγμονωδών τροφών, άρα είναι αντιβακτηριακό, αντικαρκινικό, αντιμυκητιακό, αντιμικροβιακό, αντιικό και έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Το λάδι καρύδας βοηθά στην εξισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα, μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακές νόσους, σκοτώνει τους μύκητες και βοηθά στην διατήρηση ενός υγιούς βάρους.
Λάδι καρύδας και καρκίνος στο παχύ έντερο
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cancer Research, το λαυρινικό οξύ στο λάδι καρύδας έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Το λαυρινικό οξύ αποτελείται από 50% λάδι καρύδας και οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας ανακάλυψαν ότι εξαφάνισε εντελώς το 90% των καρκινικών κυττάρων στο κόλον μέσα σε 2 μόλις μέρες θεραπείας in vitro.
Οι ερευνητές επικαλέστηκαν και άλλες έρευνες που στηρίζουν τα ευρήματα τους. Κατά τη διάρκεια της in vitro μελέτης, οι ερευνητές κάνουν πειράματα σε τρυβλίο Petri ή σε ελεγχόμενο περιβάλλον, έξω από ζωντανούς οργανισμούς. Στις μελέτες in vivo οι ερευνητές διεξάγουν τα πειράματα τους στους ίδιους τους ζωντανούς οργανισμούς.
Η μελέτη για το λάδι καρύδας και τον καρκίνο στο κόλον είναι in vitro, γι’αυτό και κάποιοι μπορεί να αμφισβητήσουν τα ευρήματα. Η περαιτέρω έρευνα κοστίζει πολλά χρήματα, γι’αυτό και οι ερευνητές δεν μπορούν να βρουν μια φαρμακευτική εταιρία που να τους στηρίζει.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Κοινότητα για τη Διατροφή, οι κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα λιπαρά που υπάρχουν στο λάδι καρύδας μπορεί να αποβούν χρήσιμα για την θεραπεία και πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση, ασθένειες που προκαλούνται από ιούς, η νόσος της χοληδόχου κύστης, η νόσος του Chrohn και ο καρκίνος.
Το λάδι καρύδας, όπως αναφέρει το fanpage, έχει αποδειχτεί στο παρελθόν ότι συμβάλλει στη μείωση των βλαβερών παρενεργειών της χημειοθεραπείας και βελτιώνει την ποιότητα ζωής για τους ασθενείς με καρκίνο.
Περαιτέρω έρευνες στο λάδι καρύδας
Τα λιπαρά οξέα μέσης αλυσίδας θεωρείται ότι θεραπεύουν το Αλτσχάιμερ, τη νόσο Πάρκινσον, τη νόσο Huntington, την πολλαπλή σκλήρυνση, την επιληψία που δεν θεραπεύεται με φάρμακα και τον διαβήτη. Όταν η Dr. Mary Newport άρχισε να δίνει στον άντρα της μια δόση λαδιού καρύδας καθημερινά, τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ βελτιώθηκαν σημαντικά μετά από 60 μέρες.
Εξηγεί: “Τα σώματα κετόνης μπορούν να βοηθήσουν τον εγκέφαλο των νεογέννητων να επανέλθει μετά από απώλεια οξυγόνου, την καρδιά να επανέλθει μετά από οξύ επεισόδιο και μπορούν να συρρικνώσουν τους καρκινικούς όγκους”.
Το λάδι καρύδας είναι γεμάτο βιταμίνες, μέταλλα, αντιμυκητιακά, αντιοξειδωτικά και αντιβακτηριδιακά στοιχεία, ό, τι καλύτερο δηλαδή για την περιποίηση του δέρματος και των μαλλιών σου. Δεν είναι τυχαίο που το ινδικό όνομα του κοκκοφοίνικα σημαίνει «το Δέντρο της Ζωής».
Το οργανικό, έξτρα παρθένο λάδι καρύδας είναι φτηνό, πολύ υγιεινό και το άρωμα του μας ταξιδεύει σε μέρη εξωτικά. Τα αντιοξειδωτικά στοιχεία του διεισδύουν στις βαθύτερες στιβάδες της επιδερμίδας, χαρίζοντάς της βαθιά ενυδάτωση, απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα και αφήνοντας το δέρμα λείο, απαλό και φωτεινό. Στην κοσμετολογία, το λάδι καρύδας είναι πασίγνωστο για την αντιγηραντική και αντιοξειδωτική του δράση, καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη E.
Δεν έχει κερδίσει άδικα λοιπόν τη φήμη σαν το πιο υγιεινό έλαιο που υπάρχει στον κόσμο. Αυτά είναι μερικά DIY beauty tips με βάση το λάδι καρύδας:
Για λαμπερά υγιή μαλλιά:
Χρησιμοποίησέ το σαν μάσκα μαλλιών απλώνοντας ποσότητα σε όλο το μήκος τους. Ζέστανε 3-5 κουταλιές του γλυκού λάδι καρύδας σε ένα μικρό κατσαρολάκι για μερικά λεπτά. Όταν αρχίσει να κρυώνει άπλωσε μια γενναία ποσότητα στα μαλλιά σου. Τύλιξε τα για 1 ώρα με μεμβράνη για καλύτερη απορρόφηση και στη συνέχεια λούσου κανονικά. Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, αντί να το ξεβγάλεις, πήγαινε για ύπνο και άσε την μεμβράνη στα μαλλιά σου για όλη τη νύχτα. Μπορεί να είναι λίγο άβολο αλλά τα μαλλιά σου θα σε ανταμείψουν με τον πιο λαμπερό εαυτό τους!
Πες αντίο στο φριζάρισμα: Σε στεγνά ή νωπά μαλλιά ρίξε μερικές σταγόνες στα χέρια σου, τρίψε τα μεταξύ τους για να ζεσταθεί το λάδι και στη συνέχεια περιποιήσου τις άκρες των μαλλιών σου.
Πιτυρίδα και ξηροδερμία: Πριν το λούσιμο στάξε μερικές σταγόνες στο δέρμα του κεφαλιού σου και κάνε απαλό μασάζ.
Για υπέροχο δέρμα:
Το πιο φυσικό ντεμακιγιάζ: Ανέμειξε λάδι καρύδας με ελαιόλαδο και άπλωσέ το κατευθείαν στο πρόσωπό σου σαν καθαριστικό. Άφησέ το για λίγη ώρα και ξέβγαλε. Ακόμη και η πιο ισχυρή αδιάβροχη μάσκαρα δεν μπορεί να αντισταθεί στην δύναμη της καρύδας.
Extra tip: Άφησε κάποια ποσότητα στην βάση των ματόκλαδών σου και δες τις βλεφαρίδες σου να κερδίζουν extra πόντους, αφού θα τις βοηθήσει να αναπτυχτούν γρηγορότερα.
Μάσκα ομορφιάς: Ανακάτεψε λάδι καρύδας με μέλι και άπλωσε το στο πρόσωπό σου για περίπου 20 λεπτά. Ξέπλυνε με χλιαρό νερό. Η μάσκα αυτή είναι εκτός από ενυδατική και αντιβακτηριδιακή!
Scrub: Για απολέπιση, δεν έχεις παρά να αναμίξεις λάδι καρύδας με μαγειρική σόδα. Η επιδερμίδα σου θα το εκτιμήσει
Ενυδάτωση σώματος: Αν παρουσιάζεις ξηροδερμία δεν έχεις παρά να κάνεις μασάζ στα προβληματικά σημεία μόνο με λάδι καρύδας. Θα γίνουν μαλακά στη στιγμή!
Σε ταλαιπωρεί κάποιος κάλος στα πόδια ή έχεις ξηρές πατούσες; Πριν πέσεις για ύπνο, ξύσε με μία ελαφρόπετρα τις περιοχές, άπλωσε αρκετό λάδι καρύδας και φόρεσε ένα ζευγάρι βαμβακερές κάλτσες για να διατηρηθεί η ενυδάτωση όλη τη νύχτα. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και ενάντια στην ξηρότητα των αγκώνων.
Extra tip: Μπορείς να χρησιμοποιήσεις σκέτο λάδι καρύδας για να ξυρίσεις τα πόδια σου και ταυτόχρονα να τα διατηρήσεις ενυδατωμένα.
Ηλιοκαμένο δέρμα χωρίς κινδύνους: Το καλύτερο tip για το καλοκαίρι. Αντικατέστησε το συνηθισμένο χημικό λάδι μαυρίσματος που χρησιμοποιείς, με λάδι καρύδας. Εκτός του ότι θα κάνεις απίστευτο μαύρισμα κρατώντας την επιδερμίδα σου ενυδατωμένη, το παρθένο λάδι καρύδας προστατεύει από τη βλαβερή UV ακτινοβολία, αφού περιέχει δείκτη προστασίας 10.
Χείλη για φίλημα: Βάλε λίγο λάδι καρύδας στην κατάψυξη για να στερεοποιηθεί και κάθε φορά που νιώθεις τα χείλη σου σκασμένα, χρησιμοποίησέ το για έξτρα ενυδάτωση.
Βραδινή περιποίηση: Δοκίμασε να αντικαταστήσεις την κρέμα νυκτός σου με λάδι καρύδας, και δεν θα απογοητευτείς. Τα αντιοξειδωτικά του λαδιού είναι τέλεια για να απαλύνουν τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες από το πρόσωπό σου όσο κοιμάσαι.
Καταπολεμώντας την κυτταρίτιδα: Τώρα που έρχεται και καλοκαίρι ξεκίνα να περιποιέσαι λίγο πιο εντατικά τις περιοχές που εντοπίζεις ό, τι το χρειάζονται. Σε 10 γρ. από λάδι καρύδας, πρόσθεσε 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο αρκεύθου (juniper) και 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο γκρέιπ φρουτ και κάνε μασάζ.
Δροσερή αναπνοή και λευκότερα δόντια: Λίγοι το ξέρουν, αλλά αν κάνεις γαργάρες για 20 λεπτά με μία κουταλιά του γλυκού λάδι καρύδας, αυτό θα καθαρίσει το στόμα σου από τα μικρόβια και θα οδηγήσει σε πιο φρέσκια αναπνοή και λευκότερα δόντια.
Extra tip: Ξέμεινες από οδοντόκρεμα; Ανάμειξε σε ένα μπολ λάδι καρύδας και μαγειρική σόδα και πλύνε τα δόντια σου με αυτό. Όλοι θα αναρωτιούνται πώς απέκτησες τόσο λευκό χαμόγελο!
Φυσικό αποσμητικό… από σπίτι, για το σπίτι: Ανάμειξε λάδι καρύδας, σκόνη αραρούτι, άμυλο καλαμποκιού, μαγειρική σόδα κιι ένα αρωματικό λάδι και το σπιτικό αποσμητικό σου είναι έτοιμο.
Σύμμαχος ΚΑΙ στην κουζίνα: Σε αντίθεση με τα ζωικά λίπη, το λάδι καρύδας είναι από τα πιο υγιεινά λάδια που μπορείς να χρησιμοποιήσεις στη μαγειρική σου. Η διατροφολόγος Shira Lenchewski εξηγεί πως χάρη στη σύστασή του, το λάδι καρύδας μεταβολίζεται πολύ γρηγορότερα από τον οργανισμό, αυξάνοντας την καύση του λίπους. Εκτός αυτού, χάρη στην υπέροχη μυρωδιά του θα χαρίσει ένα άρωμα Καραϊβικής στις σαλάτες σου!
Διαβάστε περισσότερα θέματα υγείας στο Athensmagazine.gr.