Αφράτα μελομακάρονα της γιαγιάς!

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν!
Αφράτα μελομακάρονα της γιαγιάς!
Το απόλυτο γλυκό των Χριστουγέννων… Μια υπέροχη παραδοσιακή συνταγή για τα παραδοσιακά μελομακάρονα με αλεύρι. Η Βέφα αποκαλύπτει τα 8 μυστικά για τα πιο νόστιμα μελομακάρονα!
Μια ακόμα συνταγή της γιαγιας, για κλασικά μελομακάρονα που δεν την άλλαξε ποτέ…
Υλικά συνταγής
1½ φλ. τσαγιού λάδι
1½ φλ. βούτυρο γάλακτος [*]
1 φλ. ζάχαρη
1½ φλ. τσαγιού μπύρα
1/2 φλ. χυμό πορτοκαλιού
2 κ.γ. κοφτά σόδα
2 κ.σ. κονιάκ
ξύσμα πορτοκαλιού
1 κ.γ. κοφτό αλάτι
12 φλ. αλεύρι μαλακό (όσο πάρει)
Για το σιρόπι:
1½ φλ. τσαγιού μέλι
1½ φλ. τσαγιού νερό
1½ φλ. τσαγιού ζάχαρη
καρύδια ψιλοκομμένα – κανέλα για γαρνίρισμα
Εκτέλεση συνταγής
Δουλεύετε καλά στο μίξερ μαζί το λάδι, το βούτυρο, τη ζάχαρη, τη μπύρα (χωρίς τον αφρό της) και το χυμό πορτοκαλιού. Προσθέτετε τη σόδα διαλυμένη στο κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού και το αλάτι συνεχίζοντας το χτύπημα για μερικά λεπτά, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Βάζετε σε μεγάλο μπολ το μισό αλεύρι, ανοίγετε μια λακουβίτσα στο κέντρο του το χτυπημένο μείγμα λαδιού. Το ανακατεύετε με κουτάλα προσθέτοντας, σταδιακά, σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι όσο χρειάζεται για να γίνει η ζύμη εύπλαστη, ούτε πολύ μαλακή αλλά ούτε και πολύ σκληρή. Μπορεί να μην χρειαστεί όλο το αλεύρι.
Πλάθετε τα μελομακάρονα σε σχέδιο επιλογής σας. Τα “πατάτε” στον τρίφτη του τυριού, ή τα “καρφώνετε” απαλά με ένα πιρούνι και τα βάζετε σε λαδωμένο ταψί. Ψήνετε σε μέτριο φούρνο (170-180 βαθμούς) για 30 λ περίπου.
Για το σιρόπι: Βράζετε για 5 λ όλα τα υλικά για το σιρόπι, αφαιρώντας τον αφρό. Βγάζετε τα έτοιμα μελομακάρονα από το φούρνο και πριν κρυώσουν τελείως, όπως είναι μέσα στο ταψί, τα περιχύνετε με το ζεστό σιρόπι. Όταν το απορροφήσουν και κρυώσουν, τα βάζετε σε πιατέλες και τα πασπαλίζετε με καρύδια θρυμματισμένα που τα έχετε ανακατέψει με κανέλα. Καλά Χριστούγεννα.
Αφράτα κουλουράκια… Η τέλεια συνταγή της γιαγιάς!
Τα κουλουράκια πορτοκαλιού είναι η συνταγή της γιαγιάς. Μία φορά το μήνα φτιάχνει τρεις δόσεις και μας τα μοιράζει σε ταπεράκια. Δεν υπάρχουν γευστικότερα και πιο μαλακά κουλουράκια!!!
Αλμυρά κουλουράκια, σκέτη μούρλια!
Εμείς δεν τα πλάθουμε κουλουράκια, αλλά τους δίνουμε το σχήμα που κάνουμε στα μελομακάρονα. Τα κάνουμε κυλινδρικά και όχι πλακουτσά, αλλά κατά το ψήσιμο απλώνουν και παίρνουν το σχήμα που βλέπετε στη φωτογραφία. Εσείς μπορείτε να τους δώσετε το σχήμα που θέλετε. Είναι ιδανικά για τα παιδιά, ή για τις ώρες του γραφείου.
Τα υλικά μας:
1 δόση βγαίνουν περίπου 55 κομμάτια 1 ποτήρι νερού λάδι 1 ποτήρι νερού ζάχαρη και 3-4 κουταλιές σ. ακόμα 1 ποτήρι νερού χυμό από φρέσκα πορτοκάλια 1 κουταλάκι σόδα 1/2 κουταλάκι αμμωνία 1 κουταλάκι κανέλα 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ 1 κιλό αλεύρι περίπου
Πως τα φτιάχνουμε:
Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ για 5-6 λεπτά. Κατόπιν διαλύουμε τη σόδα και την αμμωνία στο χυμό πορτοκαλιού και το ρίχνουμε στον κάδο. Προσθέτουμε και την κανέλα. Αλλάζουμε τα χτυπητήρια στο μίξερ και βάζουμε αυτά που είναι για ζύμες. Το αλεύρι το έχουμε κοσκινίσει και έχουμε μέσα ανακατώσει το μπέικιν πάουντερ.
Ενώ συνεχίζει να κτυπά το μίξερ, ρίχνουμε το αλεύρι σταδιακά έως ότου πήξει λίγο. Σταματάμε να χτυπάμε με το μίξερ και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, ενώ συνεχίζουμε να ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι.
Όταν αρχίσει και γίνεται ζύμη, ανακατεύουμε πλέον με τα χέρια, φέρνοντας τη ζύμη προς τα μέσα, χωρίς να ζυμώνουμε. Σταματάμε όταν η ζύμη γίνει εύπλαστη και μαλακή τόσο, όσο που να μην κολλά στα χέρια. Αφήνουμε να σταθεί πάνω από μία ώρα και τη σκεπάζουμε με πετσέτα κουζίνας.
Απλώνουμε στα ταψιά λαδόκολλα και την αλείφουμε ελαφρά με λάδι. Πλάθουμε κυλινδρικά σε μέγεθος μελομακάρονου, ή σε κουλουράκια και τα τοποθετούμε στο ταψί. Όχι πολύ κοντά το ένα με το άλλο, γιατί φουσκώνουν και απλώνουν. Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο αερόθερμο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10 περίπου λεπτά.
Πρέπει να ροδίσουν καλά. Κανονικά, όταν έχουν ροδίσει επάνω, έχουν αντίστοιχα ροδίσει και από κάτω. Για να σιγουρευτούμε, ανασηκώνουμε ένα κουλουράκι με ένα πιρούνι και ελέγχουμε. Αν είναι άψητο αποκάτω, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε για λίγο το ψήσιμο.
Τα πιο νόστιμα κριτσίνια με τυρί!
Ένα τέλειο σνάκ για κάθε ώρα της μέρας με απλά υλικά. Η εύκολη και γρήγορη συνταγή για Κριτσίνια με τυρί.
Υλικά για περίπου 20-25 κριτσίνια
2 φύλλα σφολιάτας
1 αβγό
1 φλ. τσ. φέτα τριμμένη με το χέρι
1 φλ. τσ. τριμμένη γραβιέρα
1 φακελάκι σουσάμι
Εκτέλεση
Απλώνετε αρχικά το ένα φύλλο σφολιάτας πάνω σε χαρτί ψησίματος.
Χτυπάτε το αβγό και αλείφετε όλο το φύλλο σφολιάτας.
Στη μισή μεριά της σφολιάτας ρίχνετε τα μισά τυριά ανακατεμένα.
Διπλώνετε από πάνω την υπόλοιπη σφολιάτα και πιέζετε λίγο με τα χέρια.
Κόβετε σε λωρίδες, τις στριφογυρίζετε ελαφρά, τα αλείφετε πάλι με λίγο αβγό και πασπαλίζετε με σουσάμι.
Κάνετε το ίδιο και με το άλλο φύλλο σφολιάτας.
Ψήνετε σε αντικολλητικό χαρτί στον αέρα στους 180-200οC για 15-20′ να ροδίσουν και να είναι τραγανά.
Η πιο εύκολη τυρόπιτα χωρίς φύλλο!
Για να μην τσακώνεστε σε ποιον θα πέσει η γωνία του γαλακτομπούρεκου, το τυλίγετε σε ρολάκια που είναι εξίσου απολαυστικά. Η πιο εύκολη τυρόπιτα χωρίς φύλλο και η τέλεια συνταγή!
Υλικά
1 πακέτο φύλλο κρούστας για γλυκά (12 φύλλα)
1 φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο
Για την κρέμα
1 λίτρο γάλα πλήρες
¼ φλιτζανιού σιμιγδάλι ψιλό
½ φλιτζάνι ζάχαρη
½ φλιτζάνι αλεύρι
2 κουτ. σούπας βούτυρο γάλακτος
ξύσμα από 1 λεμόνι
2 βανίλιες
4 αβγά
Για το σιρόπι
2 φλιτζάνια ζάχαρη
2 φλιτζάνια νερό
1 βανίλια
1 φλούδα λεμονιού
2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
Διαδικασία
Βάζετε σε κατσαρολάκι το μισό γάλα και ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά να κάψει. Διαλύετε το αλεύρι στο υπόλοιπο κρύο γάλα (βάζετε σε μπολ το αλεύρι και ανακατεύετε προσθέτοντας το γάλα).
Προσθέτετε το σιμιγδάλι, ρίχνετε το μίγμα στο ζεστό γάλα και έπειτα τη ζάχαρη, τις βανίλιες και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύετε ζωηρά με σύρμα μέχρι η κρέμα να πάρει βράση και να πήξει.
Τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτετε το βούτυρο και μετά τα αβγά ένα ένα, ανακατεύοντας ζωηρά με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί η κρέμα. Αφήνετε να κρυώσει.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175οC. Διπλώνετε τα φύλλα κρούστας κατά πλάτος στη μέση και τα στοιβάζετε το ένα πάνω στο άλλο. Παίρνετε τα φύλλα ένα ένα και τα αλείφετε με βούτυρο. Τοποθετείτε στο κάτω μέρος από μια γενναία δόση κρέμας, φέρνετε από αριστερά και δεξιά τις άκρες πάνω από τη γέμιση και τυλίγετε σε πακέτο.
Αραδιάζετε τα γαλακτομπούρεκα κολλητά το ένα δίπλα στο άλλο σε βουτυρωμένο ταψί. Ψήνετε στο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Ξεφουρνίζετε και αφήνετε να μισοκρυώσουν.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί για 10 λεπτά και περιχύνετε τα χλιαρά γαλακτομπούρεκα.