Απολαυστικό γιουβέτσι με τρυφερά κομμάτια μοσχάρι!

Θα γλείφετε τα χέρια σας!
Σκέφτεστε καλύτερη συνταγή για ένα μεγάλο αυριανό τραπέζι το μεσημέρι της Κυριακής; Απολαυστικό γιουβέτσι, με τρυφερά κομμάτια μοσχάρι και πλούσια σάλτσα τομάτας. Η ιδανική συνταγή για ένα μεγάλο τραπέζι με φίλους ή και την οικογένεια. Μοσχάρι με χόρτα και αυγολέμονο με σκόρδο από τον Γιώργο Πορφύρη! (Video)
Υλικά:
½ κιλό κριθαράκι μέτριο ή χοντρό
- 1 κιλό μοσχαρίσια σπάλα κομμένη σε μερίδες
- 2 μέτρια κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
- 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 2 μέτρια καρότα τριμμένα
- 400γρ τομάτα κονκασέ, ή τριμμένη τομάτα
- 2 κουταλιές του γλυκού πελτέ τομάτας
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- ½ κουταλάκι φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
- ½ κουταλάκι κύμινο
- 2 κλωναράκια φρέσκο δενδρολίβανο
- 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
- 1 λίτρο ζωμό κρέατος (αντίστοιχη ποσότητα νερού με κύβο)
- Αλάτι και πιπέρι
- Τριμμένο κεφαλοτύρι για το σερβίρισμα
- Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Βάζουμε ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρέας να πάρει όμορφο χρώμα. Αφαιρούμε σε πιατέλα
- Προσθέτουμε ελαιόλαδο στο σκεύος και σοτάρουμε το κρεμμύδι, με το σκόρδο και τα καρότα να μαλακώσουν για περίπου πέντε λεπτά. Βάζουμε στην κατσαρόλα και το κρέας, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο, το κύμινο και τον πελτέ τομάτας και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για δυο λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί
- Στη συνέχεια προσθέτουμε την τομάτα, ανακινούμε την κατσαρόλα, συμπληρώνουμε 1 ποτήρι από το ζωμό, σκεπάζουμε και αφήνουμε το κρέας να σιγοβράσει για μία ώρα.
- Στο μεταξύ προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Βάζουμε το κριθαράκι σε πυρέξ μαζί με τον υπόλοιπο ζωμό, το δενδρολίβανο και ελαιόλαδο και βάζουμε στο φούρνο για 20’ λεπτά περίπου.
- Προσθέτουμε το κρέας με τη σάλτσα, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20’ λεπτά. Ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε για άλλα 10’ λεπτά να ροδίσει.
Μοσχαράκι κοκκινιστό με ταλιατέλλες!
Ένα παραδοσιακό πιάτο στην Ελληνική κουζίνα που συνήθως το συνόδευται με χοντρά μακαρόνια και υπέροχη μυρωδιά και γεύση.
Μια συνταγή για πεντανόστιμο σιγοβρασμένο κοκκινιστό μοσχαράκι με ταλιατέλλες που σίγουρα θα σας αποζημιώσει με την υπέροχη γεύση του!
Υλικά συνταγής
1.300 γρ. μοσχαρίσια σπάλα κομμένη σε κύβους 4 εκ.
80 ml ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για τις ταλιατέλλες
1 μεγάλο, ξερό κρεμμύδι κομμένα σε μικρά κυβάκια
2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
150 ml κόκκινο ξηρό κρασί
2 κοφτές κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κ.γ. ζάχαρη
1 ½ κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
1 στικ κανέλας
5-6 κόκκους μπαχάρι
1 δαφνόφυλλο
300 ml ζεστό νερό ή ζεστός ζωμός λαχανικών
αλάτι, πιπέρι
500 γρ. ταλιαττέλες
κεφαλοτύρι πικάντικο ή ξερή μυζήθρα τριμμένα, για πασπάλισμα
Εκτέλεση συνταγής
Αφήνετε το κρέας εκτός ψυγείου 1 ώρα πριν το μαγειρέψετε για να έλθει σε θερμοκρασία δωματίου. Το κόβετε σε κομμάτια τα οποία στεγνώνετε πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί και τα αλατίζετε ελαφρώς. Είναι σημαντικό να ροδίσει καλά το κρέας για να “θωρακίσει” τους ζωμούς του και να νοστιμίσει.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε καλά το μισό ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και τσιγαρίζετε τα κομμάτια του κρέατος από όλες τις πλευρές για 8 λ περίπου. Τα βγάζετε από τη κατσαρόλα και με τρυπητή κουτάλα τα μεταφέρετε σε πιατέλα.
Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μόλις κάψει, χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια και σοτάρετε το κρεμμύδι ανακατεύοντας για 3-4 λ περίπου ή μέχρι να μαραθεί. Προσθέτετε το σκόρδο, ξαναβάζετε το κρέας στη κατσαρόλα και ανακατεύετε για 1 λ ή μέχρι να ζεσταθεί.
Σβήνετε με το κρασί και το αφήνετε να εξατμισθεί το αλκοόλ.
Ρίχνετε το πελτέ ντομάτας τον ανακατεύετε τριβοντάς τον στη βάση της κατσαρόλας, προσθέτετε τα ντοματάκια κονκασέ, το μπαχάρι, τη κανέλα, το δαφνόφυλλο και το ζεστό νερό ή το ζωμό λαχανικών ανακατεύετε και τα αφήνετε να πάρουν βράση. Μόλις πάρουν βράση, μειώνετε τη φωτιά στο ελάχιστο, στο τελείως χαμηλό, σκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγομαγειρεύετε το φαγητό σας για 1 ώρα.
Στη 1 ώρα μαγειρέματος αλατοπιπερώνετε το φαγητό σας και ανακατεύετε. Ξανασκεπάζετε τη κατσαρόλα και συνεχίζετε το σιγομαγείρεμα στη χαμηλώτερη θερμοκρασία για άλλα 55-60 λ μέχρι να μαλακώσει τελείως το κρέας. Αν στο τέλος έχουν μείνει αρκετά υγρά ξεσκεπάζετε τη κατσαρόλα και σιγοβράζετε για επιπλέον 10 λ περίπου για να χυλώσει η σάλτσα.
Εν τω μεταξύ, λίγο πριν ετοιμαστεί το κρέας βράζετε τις ταλιατέλλες σας σε μπόλικο κοχλαστό, αλατισμένο με χοντρό αλάτι νερό. Τις σουρώνετε τις λαδώνετε με λίγο ελαιόλαδο και τις σερβίρετε σε μεγάλη πιατέλα σερβιρίσματος. Ρίχνετε στις ταλιατέλλες 5-6 κ.σ. από τη σάλτσα του κρέατος και ανακατεύετε ελαφρώς να καλυφθούν οι ταλιατέλλες από τη σάλτσα. Τις πασπαλίζετε με τριμμένο τυρί και από πάνω στρώνετε τα κομμάτια κρέατος με την υπόλοιπη σάλτσα.