ΑΡΧΙΚΗ LIFE ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σοκολατένιο κέικ με αβοκάντο νηστίσιμο!

Είναι φανταστικό!

Μια συνταγή για ένα νηστίσιμο κέικ σοκολάτας με γλάσο, με ένα συστατικό έκπληξη. Το αβοκάντο.Στο κέικ η γεύση του αβοκάντο είναι εντελώς ανύπαρκτη.

AD: mytest

Η υφή του όμως κάνει το κέικ ζουμερό και υπέροχο, χωρίς να είναι βαρύ και η χαρακτηριστική γεύση του αβοκάντο στο γλάσο δίνει μια υπέροχη απίστευση γεύση.

Υλικά συνταγής

Για το κέικ:

3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
6 κ.σ. κακάο σε σκόνη
1/2 κ.γ. αλάτι
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
2 κ.γ. μαγειρική σόδα
1/4 της κούπας (4 κ.σ.) ελαιόλαδο
1/2 κούπα καλά πολτοποιημένο αβοκάντο, πολύ ώριμο και μαλακό (περίπου 1 μέτριο αβοκάντο)
2 κούπες νερό
2 κ.σ. λευκό ξύδι
2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
2 κούπες ζάχαρη

Για το γλάσο:

180 γρ. αβοκάντο καθαρισμένο, πολύ ώριμο και μαλακό (περίπου 1 μεγαλούτσικο)
2 κ.γ. χυμό λεμονιού
1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
2 κούπες ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση συνταγής

Για το κέικ: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς ή 170 με αέρα και λαδώνουμε 2 ταψάκια των 18 εκ. [*] και τα στρώνουμε με λαδόκολλα.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με σύρμα τα στεγνά υλικά εκτός της ζάχαρης. Χρησιμοποιούμε σύρμα για να φύγουν οι σβόλοι. Αν το κακάο έχει πολλούς σβόλους κοσκινίζουμε πριν το προσθέσουμε.

Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ πολτοποιούμε καλά το αβοκάντο με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε τα υγρά υλικά και τέλος τη ζάχαρη και χτυπάμε με σύρμα να γίνει ομοιόμορφο μείγμα [θα είναι πολύ και νερουλό]. Ρίχνουμε τα στεγνά στα υγρά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Μοιράζουμε το μείγμα στα ταψάκια και ψήνουμε για 45-50 λ [*]. Δοκιμάζουμε με ξυλάκι για σουβλάκι το οποίο πρέπει να βγει στεγνό ή με λίγα ελαφρώς υγρά ψίχουλα. Αφήνουμε για 5 λ, ξεφορμάρουμε και τα ακουμπάμε σε σχάρα να κρυώσουν τελείως.

Για το γλάσο: Χτυπάμε το αβοκάντο σε μπολ με το μίξερ μέχρι να γίνει τελείως λείο. Ξαναχτυπάμε για λίγα λεπτά με το λεμόνι και μετά προσθέτουμε τη βανίλια. Τέλος, ρίχνουμε σταδιακά την άχνη ζάχαρη χτυπώντας συνεχώς, μέχρι να γίνει πηχτό, λείο και κολλώδες μείγμα.

Η υφή του θα είναι σαν τζελ. Δοκιμάστε το και ελέγξτε ότι έχει λιώσει καλά η ζάχαρη. Το φυλάμε στο ψυγείο.

Όταν τα κέικ έχουν κρυώσει τελείως, κόβουμε οριζόντια το πάνω-πάνω μέρος τους ώστε να τα ισιώσουμε από το φούσκωμα. Θα σταθεί έτσι καλύτερα το γλάσο. Γυρνάμε το ένα κέικ ανάποδα, το ακουμπάμε σε πιατέλα και το αλείφουμε με γλάσο.

Ακουμπάμε πάνω του το άλλο κέικ κανονικά και το αλείφουμε κι αυτό με το υπόλοιπο γλάσο.

Μετά τη πρώτη μέρα συνιστώ να το φυλάμε στο ψυγείο και όταν θέλουμε να φάμε ένα κομμάτι να το αφήνουμε λίγο έξω να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Υπέροχο νηστίσιμο σουφλέ!

Είναι περίοδος νηστείας αλλά το Athensmagazine.gr ψάχνει και βρίσκει για εσάς τις καλύτερες συνταγές! Μην χάνετε χρόνο για να φτιάξετε το υπέροχο νηστίσιμο σουφλέ! Και αν θέλετε κάποιο γλυκό σας προτείνουμε: σκαλτσούνια με λουκούμι νηστίσιμα!

Υλικά:

4 μεγάλες πατάτες
3 μεγάλα κολοκύθια
3-4 κλαράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
αλάτι-πιπέρι

Για τη νηστίσιμη μπεσαμέλ

600 ml νερό
1/3 ποτηριού ελαιόλαδο
1 κύβος νοστιμιάς λαχανικών για ζωμό (εναλλακτικά χρησιμοποιήστε 600 ml σπιτικό ζωμό λαχανικών)
6 κουτ.σ.αλεύρι γ.ο.χ.
1 κουτ.σ. κοφτή φυτική μαργαρίνη
1/2 κουτ.γλ. τριμμένο μοσχοκάρυδο

νηστίσιμο τυρί τριμμένο (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βράζουμε τα λαχανικά κατά 2/3. Αφαιρούμε από την κατσαρόλα και στραγγίζουμε καλά. Σ’ αυτό το σημείο μπορούμε να κρατήσουμε 600 ml από το νερό τους για να το χρησιμοποιήσουμε στην μπεσαμέλ.

Στα 600 ml νερό ή το ζουμί που κρατήσαμε από το βράσιμο των λαχανικών, διαλύουμε τον κύβο νοστιμιάς.
Χωριστά, σε μια μικρότερη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το αλεύρι και τα βάζουμε στη φωτιά ανακατεύοντας έως ότου αρχίζουν βγαίνουν φουσκάλες. Αμέσως ρίχνουμε όλο μαζί το ζωμό που ετοιμάσαμε και ανακατεύουμε με αυγοδάρτη ώστε να πήξει η μπεσαμέλ (γίνεται σχεδόν αμέσως οπότε χρειάζεται προσοχή να μην μας κολλήσει). Μόλις πήξει ρίχνουμε και τη μαργαρίνη ανακατεύοντας για να λιώσει και να ενσωματωθεί.

Κόβουμε τη μισή ποσότητα από τα λαχανικά μας κατά μήκος σε χοντρά κομμάτια και τα στρώνουμε σε ένα πυρέξ ή ταψάκι.

Σκορπάμε το μισό μαϊντανό το μισό σκόρδο και λίγο αλατοπίπερο. Περιχύνουμε με τη μισή ποσότητα μπεσαμέλ και λίγο από το τριμμένο νηστίσιμο τυρί (εάν θέλουμε).

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία στρώνοντας από πάνω τα υπόλοιπα κομμένα λαχανικά και μυρωδικά και την υπόλοιπη μπεσαμέλ…Εάν θέλουμε πασπαλίζουμε και από πάνω λίγο από το τριμμένο νηστίσιμο τυρί (σε περιόδους χωρίς νηστεία μπορούμε να πασπαλίσουμε κανονικό τυρί τριμμένο της αρεσκείας μας π.χ. κεφαλοτύρι, γκούντα, ρεγκάτο κλπ)

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180′ βαθμούς των αντιστάσεων για 30-45 λεπτά ή έως ότου πάρει χρώμα η επιφάνεια του φαγητού (μην περιμένετε να γίνει και πολύ…ροδαλό καθώς η σύσταση των υλικών είναι τέτοια που δεν το επιτρέπει. Αφήστε το 10′ λεπτά να σταθεί εκτός φούρνου και πριν το σερβίρισμα!