Μελιτζάνες στο φούρνο!

Λαχταριστές!
Μελιτζάνες στο φούρνο. Μια εύκολη απλή και γρήγορη συνταγή για ένα εύκολο και πάντα ευπρόσδεκτο πιάτο. Αν δεν νηστεύετε, απολαύστε τες με τυρί φέτα και ζεστό ψωμί.
Υλικά συνταγής
2 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
4 μεγάλες ντομάτες
1 κοφτή κ.σ. ντοματοπελτέ
1 μεγάλο κρεμμύδι σε κυβάκια 1 εκ.
2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 κ.σ. ψιλοκομμένο βασιλικό ή μαϊντανό
2 κ.γ. ψιλοκομμένο θυμάρι
ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι
Νηστεύετε και δεν ξέρετε τι να φτιάξετε; Δείτε εδώ συνταγές νηστίσιμες που θα λατρέψετε!
Εκτέλεση συνταγής
Ζεσταίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς στον αέρα. Πλένετε τις μελιτζάνες και τις ψήνετε ολόκληρες στο μεσαίο ράφι του προθερμασμένου φούρνου για 30-40 λ περίπου μέχρι να μαλακώσουν.
Εν τω μεταξύ, κόβετε τις ντομάτες στα τέσσερα, αφαιρείτε τα σπόρια τους και τις κόβετε σε μικρά κυβάκια. Ψιλοκόβετε το θυμάρι και το βασιλικό ή μαϊντανό και τα αφήνετε στην άκρη.
Σας έχουμε και μια συνταγή για εσάς που αγαπάτε τις μελιτζάνες αλλά και το γιαούρτι. Μελιτζάνες στον φούρνο με γιαούρτι και τυριά!
Επίσης σε κυβάκια κόβετε και τα κρεμμύδια τα οποία σοτάρετε σε ζεστό ελαιόλαδο μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτετε το πελτέ, ανακατεύετε, τις ντομάτες, το σκόρδο, το θυμάρι, το μισό βασιλικό ή μαϊντανό, αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσουν.
Βγάζετε τις μελιτζάνες από το φούρνο και τις αφήνετε να κρυώσουν για 5 λ περίπου και τις κόβετε οριζόντια στη μέση. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180 βαθμούς. Αφαιρείτε προσεκτικά τη ψίχα από τις μελιτζάνες εσωτερικά, αφήνοντας περιθώριο 1/2 εκ. περίπου περιμετρικά μέσα από τη φλούδα. Αλατοπιπερώνετε ελαφρώς εσωτερικά τις μελιτζάνες.
Κόβετε τη ψίχα που βγάλατε από τις μελιτζάνες σε μικρά κυβάκια, τα προσθέτετε στη σάλτσα ντομάτας και ανακατεύετε να ενσωματωθούν. Γεμίζετε τις μελιτζάνες ισομερώς με το μείγμα, πασπαλίζετε με τον υπόλοιπο βασιλικό ή μαϊντανό και τις ψήνετε για άλλα 20 λ περίπου.
Επίσης, αν δεν νηστεύετε, 5 λ πριν βγάλετε το φαγητό από το φούρνο προσθέστε λίγη θρυμματισμένη φέτα.
3 υπέροχες και νηστίσιμες συνταγές για γλυκά με ελάχιστα υλικά
Η Σαρακοστή είναι ακόμα στην αρχή της και για αυτό μπορούμε να κάνουμε τις νηστίσιμες συνταγές οι οποίες είναι και απίστευτα νόστιμες! Άλλη μια νηστίσιμη συνταγή για την νηστεία είναι και το σταφιδόψωμο
Μπορούμε να φτιάξουμε πεντανόστιμα γλυκά και με λίγα μόλις υλικά. Τέλος, εφόσον μιλάμε για νηστίσιμες συνταγές, εννοείται πως είναι γλυκά κατάλληλα και για τους χορτοφάγους της παρέας…
Τρουφάκια
Τα υλικά που θα χρειαστείς: 100γρ. άγλυκο κακάο, 200γρ. ζάχαρη, 200γρ. τριμμένη φρυγανιά, 200γρ. καρύδι χοντροκομμένο, 2-3 ποτήρια νερό, λίγο κονιάκ και τρούφα κουβερτούρας ή ινδοκάρυδο για το τέλος.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάλε όλα τα στερεά υλικά μαζί και ανακάτεψε τα. Έπειτα, ρίξε νερό και κονιάκ. Ανακάτεψε καλά τη ζύμη σου και αφού ομογενοποιηθεί το μείγμα πλάσε τρουφάκια σε μπαλάκια. Στρώστα σε ένα ταψί με λαδόκολλα και βάλτα στο ψυγείο να κρυώσουν. Αφού κρυώσουν πασπάλισε τα με τρούφα ή ινδοκάρυδο.
Παστέλια
Τα υλικά που θα χρειαστείς: 2 κούπες ζάχαρη, 2 κούπες μέλι, 2/3 κούπας ψιλοκομμένα καρύδα, 1/2 κούπα σουσάμι και 1/2κ.γ τζίντζερ.
Σε ένα κατσαρολάκι ρίξε το μέλι, τη ζάχαρη και το τζίντζερ. Ανακάτεψε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πάρει βράση. Αφού πάρει βράση άσε το μείγμα στη φωτιά για 8 λεπτάκια. Απόσυρε το μείγμα από τη φωτιά και πρόσθεσε το σουσάμι και τα καρύδια. Ανακάτεψε το μείγμα και έπειτα άπλωσε το σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Για να απλωθεί πιο εύκολα βάλε στα χέρια σου λίγο λάδι ή λίγο Βιτάμ. Λίγο πριν κρυώσει εντελώς το μείγμα κόψε τα παστέλια σου σε κομμάτια. Άφησε τα να κρυώσουν εντελώς και μπορείς να τα απολαύσεις.
Κουλουράκια με μαρμελάδα
Τα υλικά που θα χρειαστείς: 4 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 1 κούπα μαργαρίνη,1 1/2 κούπα μαρμελάδα της αρεσκείας σου.
Είναι η αγαπημένη μου νηστίσιμη συνταγή, μιας και είναι τόσο εύκολη και μπορείς να την κάνεις με 2 διαφορετικές παραλλαγές. Επίσης είναι το τέλειο συνοδευτικό για τον καφέ και φυσικά μεγάλοι και παιδιά γλύφουν τα δάχτυλα τους.
Δείτε όλες τις συνταγές στο Athensmagazine.gr!