6+1 διευθύνσεις με τα καλύτερα panettone της Αθήνας: Ποια η ιστορία του γιορτινού γλυκίσματος;

Ποιο μαγαζί ξεχωρίζει το Athensmagazine.gr;
Σίγουρα έχεις ακούσει για τo panettone! Είναι ένα παραδοσιακό γλυκό ψωμί που προέρχεται από το Μιλάνο και φτιάχνεται τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αγαπημένη επιλογή και των Ελλήνων για τις γιορτινές μέρες και επειδή το AthensΜagazine, ψάχνει πάντα για τα καλύτερα, σας βρήκαμε που θα πάρετα τα καλύτερα της Αθήνας.
Η ιστορία του panettone
Η προέλευση της λέξης και η ιστορία του πανετόνε έχουν πολλές εκδοχές, καθεμιά με τη δική της γοητεία. Σύμφωνα με μία θεωρία, η λέξη προέρχεται από το ιταλικό «panetto», που σημαίνει «μικρό ψωμί», και με την προσθήκη της αυξητικής κατάληξης «-one» μετατρέπεται σε «μεγάλο ψωμί».
Μια άλλη εκδοχή συνδέει το πανετόνε με την μιλανέζικη φράση «pan del ton», που μεταφράζεται ως «ψωμί πολυτέλειας». Υπάρχει όμως και ένας θρύλος που δίνει στη λέξη μια πιο προσωπική ιστορία. Σύμφωνα με αυτόν, το όνομα προέρχεται από τη φράση «Pan di Toni», δηλαδή «το ψωμί του Τόνι».
Ο μύθος θέλει τον Τόνι να είναι ο φούρναρης που ανέλαβε να ετοιμάσει τα αρτοσκευάσματα για το βασιλικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι του Λουδοβίκο Ντι Μόρο, το 1476 στο Μιλάνο. Όμως, ενώ περίμενε τις φοκάτσιες να ψηθούν, αποκοιμήθηκε και τα ψωμιά κάηκαν. Σε μια πράξη απόγνωσης, ο Τόνι χρησιμοποίησε το ζυμάρι που του είχε απομείνει, προσθέτοντας αυγά, μέλι, σταφίδες και ζαχαρωμένα φρούτα. Το αποτέλεσμα ήταν ένα γλυκό ψωμί με πλούσια γεύση, το οποίο παρουσίασε στον Λουδοβίκο ως ένα μοναδικό δώρο. Και έτσι, γεννήθηκε το πανετόνε.
Ποιο μαγαζί ξεχωρίζει το Athensmagazine.gr;
Ο λόγος για το Tiny Athens, που βρίσκεται στην οδό Ασκληπίου στον αριθμό 14, στο Κέντρο της Αθήνας.
Το Tiny Athens, είναι ένα όμορφο μικρό μαγαζί στην Αθήνα, το οποίο άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό τον Μάρτιο του 2021, προσφέροντας νόστιμο καφέ και κρύα σάντουιτς.
Λίγο αργότερα, όμως, το Tiny, εξελίχθηκε περισσότερο και προστέθηκαν στον χώρο του, λαχταριστά και ιδιαίτερα panettone, νόστιμα σοκολατάκια και προσεκτικά επιλεγμένα delicatessen προϊόντα.
[TikTok]https://www.tiktok.com/@athensmagazine.gr/video/7177634952601750790?referer_url=www.athensmagazine.gr%2Farticle%2Ftaste%2Fzaxaroplasteia%2F663449-me-geysh-italias-se-ayto-to-magazi-ths-athhnas-tha-breis-ta-pio-nostima-kai-idiaitera-panettone&refer=embed&embed_source=121374463%2C121468991%2C121439635%2C121433650%2C121404358%2C121477481%2C121351166%2C121487028%2C121331973%2C120811592%2C120810756%2C121488148%3Bnull%3Bembed_share&referer_video_id=7177634952601750790[/TikTok]
Τα πιο λαχταριστά και νόστιμα panetonne
Για τα ημέρες των Χριστουγέννων, ξεχωριστή θέση στο Tiny, έχουν τα panettone. Σε όμορφες συσκευασίες και με μυρωδιές που σε ταξιδεύουν, τα υπέροχα panettone, είναι προσεκτικά τοποθετημένα στα ράφια του μαγαζιού και περιμένουν να τα θαυμάσεις και να τα επιλέξεις.
Στο Tiny, θα βρεις περισσότερες από δέκα διαφορετικές γεύσεις σε panettone και ιταλικά brands, που είναι δυσεύρετα στην Ελλάδα.
Όλα τα Panettone είναι προσεκτικά επιλεγμένα, καθώς στο Tiny, έχουν ως στόχο να σου προσφέρουν κάτι ξεχωριστό.
Διαβάστε επίσης: «Μύρισε» Χριστούγεννα: Σε αυτά τα 14 αθηναϊκά ζαχαροπλαστεία θα φας τους πιο τραγανούς κουραμπιέδες και τα πιο γευστικά μελομακάρονα
Τα panettone της Vogue
Παράλληλα, στο Tiny, εκτός από τα πιο νόστιμα θα βρεις και τα πιο στυλάτα panettone, αυτά της Vogue.
Και έτσι για την ιστορία.. την οποία θα αγαπήσουν οι λάτρεις της μόδας… το panettone της Vogue, φτιάχτηκε στο ζαχαροπλαστείο San Carlo, το οποίο βρίσκεται κοντά στην υπέροχη Santa Maria delle Grazie και είναι για πάνω από εβδομήντα χρόνια το κατ’ εξοχήν σαλόνι της κομψής Μιλανέζικης πελατείας.
Παράλληλα, τα γραφικά είναι δημιούργημα του Γάλλου καλλιτέχνη Octave Marsal, ένας από τους πιο εξέχοντες διεθνείς σχεδιαστές, ενώ τα αλουμινένια κουτιά έχουν σχεδιαστεί για να γίνονται ανθεκτικά αντικείμενα συλλογής.
Μην ξεχάσουμε φυσικά να αναφέρουμε την χειροποίητη επένδυση ζακάρ, η οποία κατασκευάζεται από μια ιστορική ιταλική εταιρεία κλωστοϋφαντουργίας.
«Ζεστό» περιβάλλον και φιλόξενο κλίμα
Το Tiny, δεν είναι όμως μόνο οι γεύσεις του και οι μυρωδιές του, αλλά και οι άνθρωποι του.
Από την πρώτη στιγμή που θα βρεθείς στο Tiny, θα νιώσεις ένα κλίμα «ζεστασιάς», που πηγάζει από τους φιλόξενους ανθρώπούς του, το χαμόγελο και την θετική ενέργεια τους.
Στο Tiny, δεν τους αρέσει το απρόσωπο, σέβονται τους ανθρώπους τους και θέλουν να τους προσφέρουν πάντα το καλύτερο και το πιο ξεχωριστό… άλλωστε ο καθένας από εμάς είναι ξεχωριστός.
6 ακόμα μαγαζιά με κορυφαία panettone
- La Mole
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ο Ιταλός pastry chef Marco Muré, γνωστός για τα εκλεπτυσμένα γλυκά της πατρίδας του, όπως τα κανόλι και το τιραμισού, δημιουργεί αυθεντικό πανετόνε με μεράκι και απαράμιλλη μαεστρία. Η κλασική του εκδοχή συνδυάζει σταφίδες, πορτοκάλι και κίτρο, ενώ διαθέσιμες είναι και πιο μοντέρνες παραλλαγές: με σταγόνες μαύρης σοκολάτας, με ολόκληρα κάστανα στη γέμιση ή με σταγόνες λευκής σοκολάτας και μανταρίνι. Επιπλέον, μπορείς να απολαύσεις ένα εξαιρετικά βουτυράτο Pandoro με άρωμα βανίλιας, που σίγουρα θα κλέψει τις εντυπώσεις δίπλα στο πανετόνε.
Λ. Δημοκρατίας 3, Πεύκη
- Madame Fraise
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η κορυφαία ομάδα του Noble Pastry ανέλαβε δράση και δημιούργησε τα εξαιρετικά πανετόνε του Madame Fraise. Ο pastry chef Ευγένιος Βαρδακαστάνης έδωσε ζωή στο εργαστήριο-ζαχαροπλαστείο με το γλυκό και ξεχωριστό όνομα, που μοσχοβολά προζύμι καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Αφράτα και αρωματικά, κρεμασμένα ανάποδα για να διατηρήσουν την τέλεια υφή τους, τα πανετόνε φουσκώνουν, κρυώνουν και γίνονται έτοιμα να τα απολαύσουμε. Διατίθενται σε δύο μοναδικές εκδοχές: η κλασική, με αρώματα πορτοκαλιού και λεμονιού confit, ξανθιά σταφίδα και βανίλια Μαδαγασκάρης, και μία πιο ιδιαίτερη πρόταση με κάστανο confit και σοκολάτα γάλακτος.
Λ. Υμηττού 225 & Φρύνωνος, Παγκράτι
- Mito’21
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το MiTo’21, δημιούργημα του Κρητικού Μιχάλη Τυράκη, αντλεί το όνομά του από τη σύνδεση μύθου (mito στα ιταλικά) και των δύο πόλεων, Μιλάνο και Τορίνο, όπου έζησε ο ίδιος για 30 χρόνια. Εμπνευσμένος από την ιταλική παράδοση, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα αυθεντικό μιλανέζικο πανετόνε, χρησιμοποιώντας φρέσκες πρώτες ύλες, υψηλή τεχνογνωσία και, πάνω απ’ όλα, αγάπη. Το MiTo’21 εμπλουτίζει τη συλλογή του με μια νέα δημιουργική πρόταση: το Panettone Viennese, εμπνευσμένο από το διάσημο βιεννέζικο γλυκό Sacher Torte. Τα αυθεντικά panettone artigianale διατίθενται σε δύο εκδοχές: το Milano Basso των 500 γρ. και το Milano Alto του ενός κιλού. Οι συσκευασίες του ξεχωρίζουν, αντλώντας έμπνευση από τα μοτίβα της Stile Liberty, την ιταλική εκδοχή της Art Nouveau, και τις χαρακτηριστικές προσόψεις μιλανέζικων κτιρίων του 20ού αιώνα. Τα MiTo’21 μπορείτε να τα βρείτε στις εξής τοποθεσίες: ΟΑΚ κάβες στο Παλαιό Ψυχικό, Barolo στη Γλυφάδα, Benito στο Κέντρο της Αθήνας, Ergon Αγορά στο Κουκάκι και Gargaretta.
- Noble Pastry Athens
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το Noble Pastry φέρει την υπογραφή των Ευγένιου Βαρδακαστάνη και Γιάννη Κίκιρα, προσφέροντας εκλεπτυσμένες γεύσεις που ξεχωρίζουν. Ανάμεσά τους, το πανετόνε στέκεται ως κορυφαία επιλογή, με αφράτη, κυψελωτή ζύμη και πλούσιο άρωμα. Διατίθεται σε δύο μοναδικές παραλλαγές: το κλασικό Classico, με νότες λεμονιού, πορτοκαλιού και σταφίδας, και το απολαυστικό Marronchini, που συνδυάζει σοκολάτα γάλακτος με κάστανο. Φέτος, το Noble Pastry συνεργάζεται με το Kora Bakery για τη δημιουργία ενός εκλεπτυσμένου, μοναδικού πανετόνε: το KORA x Noble Lemon Meringue Panettone, με δροσιστικό λεμόνι και φίνα μαρέγκα. Μια συνεργασία που απογειώνει την τέχνη της ζαχαροπλαστικής!
Kora Bakery (Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι)
- Antonis Selekos Conceptual Desserts
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ο pastry chef Αντώνης Σελέκος, πριν από δύο χρόνια, δημιούργησε στο Παγκράτι το δικό του κατάστημα-εργαστήριο, που μυρίζει πάντα φρέσκο, χειροποίητο πανετόνε. Μάλιστα, είναι το μοναδικό μαγαζί που ειδικεύεται αποκλειστικά σε αυτό και το διαθέτει καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου!
Φέτος, ο Αντώνης παρουσιάζει τέσσερις μοναδικές εκδοχές πανετόνε, για να ικανοποιήσει κάθε γούστο:
- Xmas Edition: Ένας γιορτινός συνδυασμός με πράσινα μήλα, κανέλα, μοσχοκάρυδο, καραμέλα και streusel από καστανή ζάχαρη.
- Signature: Κλασική επιλογή με σταφίδες, cranberries, χειροποίητο confit πορτοκαλιού και λεμονιού, μαζί με bitter σοκολάτα.
- Pistachio: Μια ιδιαίτερη πρόταση με φιστίκι Αιγίνης, cranberries, πάστα φιστικιού και λευκή σοκολάτα.
- Total Hazelnut: Ο απόλυτος παράδεισος για τους λάτρεις της σοκολάτας, με gianduja, καραμελωμένα φουντούκια, αλμυρή καραμέλα και ανθό αλατιού.
Το πανετόνε του Αντώνη Σελέκου υπόσχεται να προσφέρει μια ανεπανάληπτη γευστική εμπειρία, όλο τον χρόνο!
Εριφύλης 2, Παγκράτι
- Panettone by Paloglou
Ο ζαχαροπλάστης Χρήστος Παλόγλου έχει τελειοποιήσει την τέχνη του πανετόνε, δημιουργώντας εδώ και λίγα χρόνια μερικά από τα καλύτερα της Αθήνας. Με προζύμι φυσικής ωρίμανσης και εκλεκτά υλικά, όπως αλεύρι panettone από μύλους της Λομβαρδίας, βανίλια Μαδαγασκάρης, παραδοσιακό βούτυρο Corman, ζαχαρωμένους κύβους πορτοκαλιού από την Ιταλία, θυμαρίσιο μέλι από την Αστυπάλαια, σταφίδες Κορινθιακές Σουλτανίνες εμποτισμένες σε κονιάκ και σοκολάτα Βελγίου, το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό. Διατίθεται σε δύο εκδοχές, μέσα σε κομψή συσκευασία: το Panettone Classico με πορτοκάλι και σταφίδες και το Panettone Cioccolato με σοκολάτα και πορτοκάλι. Τα καλαίσθητα κουτιά σε κόκκινο και πράσινο χρώμα το καθιστούν ένα ιδανικό δώρο για κάθε περίσταση.
Παλόγλου ζαχαροπλαστεία:
- Παλαιό Φάληρο: Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 68, τηλ: 210 9419010
- Νέα Σμύρνη: Αγίας Σοφίας 111, τηλ: 210 9314731
- Πειραιάς 1: Γρηγορίου Λαμπράκη 98-100, τηλ: 210 4127288
- Πειραιάς 2: Λεωφ. Χατζηκυριάκου 6, τηλ: 210 4288066
Panettone by Paloglou, 210 4624405