ΑΡΧΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΦΑΓΗΤΟ

Τρία πιάτα που οφείλεις να δοκιμάσεις αν βρεθείς σε κάποιο ιταλικό εστιατόριο στην πρωτεύουσα

Γευστικό ταξίδι στη γειτονική χώρα μέσα από τρεις μοναδικές γεύσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Την αγαπάμε ένα κλικ παρακάτω από τη μητρική μας, την τρώμε μετά μανίας στα ristorante της Αθήνας, πολλοί από εμάς ξέρουμε να τη μαγειρεύουμε, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που ταξιδεύουν μέχρι την Ιταλία για να τη γευτούν επιτόπου, με αυθεντικότητα.

AD: mytest

Η ιταλική κουζίνα, η πιο αγαπημένη μας «διεθνής», με την υψηλή αισθητική, τη φινέτσα και την αγάπη ως προς την πρώτη ύλη, μετρά χρόνια επιτυχημένης παρουσίας στα εστιατόρια της χώρας μας και συνεχίζει. Αν είσαι κι εσύ λάτρης του ιταλικού, το AthensMagazine σου προτείνει τρία συγκλονιστικά ιταλικά πιάτα που θα σε χορτάσουν και θα σε ενθουσιάσουν.

Σπαγγέτι Μπολονέζ

Πρόκειται για ένα από τα signature και ευρέως διαδεδομένα πιάτα της ιταλικής κουζίνας. Λέγεται ότι «γεννήθηκε» στην Ιμολα της Ιταλίας, μια πόλη που βρίσκεται δυτικά της Μπολόνια, στην περιφέρεια της Εμίλια Ρομάνια. Από το ίδιο μέρος φαίνεται πως προέρχεται και η περίφημη σάλτσα ραγού, με ιστορία που ξεκινά τον 18ο αιώνα. Πιο συγκεκριμένα, όταν ο Ναπολέων εισέβαλλε στην Ιταλία το 1796,  Αμερικανοί και Βρετανοί στρατιώτες πέρασαν μέσα από την Μπολόνια και δοκίμασαν «ταλιατέλες al Ragu», ένα κρέας στιφάδο που αποτέλεσε τη βάση για τη σάλτσα ζυμαρικών που ξέρουμε σήμερα. Επειδή δεν ήξεραν το όνομα του πιάτου ονόμασαν τη σάλτσα μπολονέζ και αντικατέστησαν τις ταλιατέλες με σπαγγέτι. Για τη σάλτσα οι Ιταλοί χρησιμοποιούν το χοιρινό κρέας με λίγο βόειο, λίγο σκόρδο, σάλτσα ντομάτας, κρεμμύδια, σέλινο, καρότα και κρασί. Όσο για το μαγείρεμα αγγίζει τις 3 ώρες, που μόνο και μόνο γι’ αυτό αξίζει να το δοκιμάσεις!

Καρμπονάρα

Όταν σκέφτεσαι μακαρονάδα και Ιταλία, σίγουρα το πρώτο πιάτο που σου έρχεται στο μυαλό είναι η τόσο δημοφιλής καρμπονάρα. Για την ιστορία, το εν λόγω πιάτο αποτελούσε το βασικό γεύμα των εργατών, οι οποίοι εργάζονταν στα δάση γύρω από την πόλη της Ρώμης κόβοντας ξύλα για κάρβουνο (carbone). Από εκεί προέρχεται και το όνομα του πιάτου. Η κλασσική καρμπονάρα φτιάχνεται κατά κύριο λόγο από ζυμαρικά σπαγγέτι (ή μπουκατίνι), μπέικον (ή πιο σπάνια παντσέτα κομμένη σε κύβους), αβγά, πικάντικη παρμεζάνα (ή πεκορίνο), σκόρδο (όχι πάντα) και μπόλικο πιπέρι. Η κρεμώδης σάλτσα της, δε, της δίνει μια μοναδική γεύση που δεν ξεχνιέται εύκολα. Πλέον, υπάρχουν όμως και πολλές παραλλαγές της ξακουστής μακαρονάδας, με ό,τι μπορείς να φανταστείς.

Πουτανέσκα

Η σάλτσα puttanesca συνιστά εκείνο το παράδειγμα για το πώς η ιταλική κουζίνα συνδυάζει απλά συστατικά και καταφέρνει να δημιουργήσει μια εκρηκτική γεύση. Οι εκδοχές για την προέλευση του πιάτου είναι πολλές και αρκετά ενδιαφέρουσες. Η επικρατέστερη θεωρία είναι πως δημιουργήθηκε στη Νάπολη, κατά τη δεκαετία του 1950. Το όνομά της, προέρχεται από την ιταλική λέξη puttana, που σημαίνει πόρνη, καθώς το συγκεκριμένο πιάτo φαίνεται να το έφτιαχναν οι πόρνες του ιταλικού Νότου για να δελεάσουν τους πελάτες τους. Σύμφωνα με άλλη θεωρία, η σπαγγέτι alla puttanesca δημιουργήθηκε από τον Sandro Petti, συνιδιοκτήτη του εστιατορίου «Rancio Fellone» στο νησί της Ισκίας στην Ιταλία, όταν μια ομάδα πεινασμένων πελατών του ζήτησε να φτιάξει «una puttanata qualsiasi», δηλαδή να ρίξει μαζί ό,τι υλικά είχε και δεν είχε, για να φτιάξει κάτι απλό. Ο ιδιοκτήτης είχε μόνο μερικές ντομάτες, ελιές και κάπαρη, τη βάση για τη σάλτσα, και έτσι έφτιαξε τη σάλτσα puttanesca. Και πράγματι, τα υλικά που χρησιμοποιούνται και σήμερα για την συγκεκριμένη σάλτσα είναι κυρίως μαύρες ελιές, κάπαρη, σκόρδο, πιπεριά τσίλι, ρίγανη, ντομάτες , ελαιόλαδο και στο τέλος φρέσκος ​​μαϊντανός.

View this post on Instagram

A post shared by Abbiee_.d (@food.as_therapy)