Ούτε 14 ευρώ το ταψί: Το γαλακτομπούρεκο-θρύλος της παλιάς Αθήνας επιστρέφει μετά το 1970 και προκαλεί φρενίτιδα!

Με αφράτη κρέμα και φουλ σιρόπι
Παρότι η αγορά της Νέας Σμύρνης θεωρείται μία από τις πιο ζωντανές σε ολόκληρη την Αθήνα, πριν από μερικούς μήνες υπέστη μία σημαντική απώλεια: το ιστορικό ζαχαροπλαστείο “Κούτρας“, που για δεκαετίες αποτέλεσε αναπόσπαστο κομμάτι της Ελευθερίου Βενιζέλου.
Το θρυλικό κατάστημα των Νεοσμυρνιωτών είχε κλείσει για πολλούς μήνες, απογοητεύοντας τους αφοσιωμένους πελάτες του που πηγαίνανε κάθε πρωί για το παραδοσιακό ελληνικό καφεδάκι τους και τα εξαιρετικά γλυκά.
Ευτυχώς, η μεγάλη επιστροφή έφθασε ταχύτατα και οι ευχές των εκατοντάδων πελατών μετατράπηκαν σε πραγματικότητα.
Αντίθετα με τις πολλές υποθέσεις, το κατάστημα δεν άλλαξε ιδιοκτησία ούτε αποφάσισε να υιοθετήσει “εκσυγχρονιστικές” τακτικές παραγωγής μαζικής παραγωγής. Αντίθετα, παραμένει αυτό που ήταν πάντα.
Η οικογένεια παραμένει πιστή στην κοινότητά της, ανανεώνοντας τον χώρο της χωρίς να αποστερεί το ζαχαροπλαστείο-ορόσημο της Νέας Σμύρνης από αυτό που οι πελάτες αγάπησαν τόσα χρόνια. Και αυτό δεν είναι άλλο από τον παραδοσιακό του χαρακτήρα και τις ακόμα πιο παραδοσιακές γεύσεις του.
Ο «Κούτρας» διατηρεί την υψηλή ποιότητα που τον καθιέρωσε ως το «καλύτερο γαλακτομπούρεκο της Αθήνας», παρά τις αυξήσεις, διατηρώντας τα ίδια επίπεδα τιμών που είχε παλαιότερα. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύει την επί χρόνια σχέση εμπιστοσύνης με τους πελάτες του. Και μάλιστα, το επιτυγχάνει.
Το θρυλικό μαγαζί, μετά τη μεγάλη επιστροφή του, κατάφερε να λειτουργεί σαν να μην πέρασε μια μέρα. Κάτι που δικαιολογείται αν σκεφτούμε τι προσφέρει. Το γαλακτομπούρεκο με την πλούσια κρέμα πορτοκαλιού και το τραγανό, σιροπιαστό φύλλο του, δικαιούται την καθημερινή αναγνώριση του, καθώς η τιμή του δεν ξεπερνά τα 14€ το ταψάκι.
Προς μεγάλη μας έκπληξη, αντιληφθήκαμε πόσο ακριβά μας στοίχισε το «ισχυρό χαρτί» του Κούτρα, το οποίο είχαμε επισπεύσει να απολαύσουμε από την αρχή.
Μην απορείς αν τα βρεις ακόμα ζεστά και φρέσκα, αφού τα σιροπιαστά βγαίνουν συνεχώς από τον φούρνο και πωλούνται ολοφρέσκα. Θα βρεις εσένα να τα απολαμβάνεις κατευθείαν από το ταψί, αφού είναι αδύνατο να τα κόψεις χωρίς να τα διαλύσεις με τη σπάτουλα.
Πράγματι, αυτό το ζαχαροπλαστείο είναι γνωστό για το εξαιρετικό γαλακτομπούρεκο που προσφέρει, αλλά υπάρχουν και άλλοι λόγοι για να επισκεφτεί κανείς αυτή την επιχείρηση. Εδώ θα βρείτε νόστιμα ταψάκια, τα οποία μπορείτε να αγοράσετε και σε μεμονωμένες μερίδες, με μπακλαβά, ραβανί, σαραγλί και κανταΐφι, τα οποία είναι έτοιμα να σας εντυπωσιάσουν. Επιπλέον, μπορείτε να απολαύσετε το παραδοσιακό παγωτό Κούτρα, με γεύσεις που θυμίζουν την παλιά Αθήνα.
Μην περιμένεις παγωτό εμπορίου. Αντ’ αυτού, απόλαυσε παχύρευστη κρέμα με έντονη γεύση, σε επιλογές βανίλια, σοκολάτα και καϊμάκι.
Αυτή η συγκεκριμένη εμπειρία θα σε ταξιδέψει πίσω στο παρελθόν, πολλές δεκαετίες πριν. Μόνο όσοι είχαν την τύχη να δοκιμάσουν τα παγωτά της δεκαετίας του ’80 μπορούν να κατανοήσουν περί τίνος πρόκειται.
Στην περίπτωση αυτής της οικογενειακής επιχείρησης, οι λέξεις είναι περιττές. Εκεί, μόνο η γεύση, η ποιότητα και η ευγένεια των ιδιοκτητών μιλούν, και σίγουρα δεν θα σας αφήσουν απογοητευμένους.
Αν λοιπόν βρεθείς στην Ελευθερίου Βενιζέλου στη Νέα Σμύρνη, κάνε μία στάση στον αριθμό 165 και γνώρισε το θρυλικό γαλακτομπούρεκο της παλιάς Αθήνας που θα σε μαγέψει. Αξίζει να το απολαύσεις και να το θυμάσαι για πάντα.
- Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου 165, Νέα Σμύρνη