Γίδι: Η χασαποταβέρνα στη Μεταμόρφωση με το χειροποίητο φαγητό που «ερωτεύονται» όσοι αγαπούν το καλό κρέας

Η αρωματική τσίκνα σε προσκαλεί να την ακολουθήσεις
Σε πόσες χασαποταβέρνες της Αθήνας μπορεί κανείς να απολαύσει το κρέας αντικριστό, γνωστό και ως “asado” στην Αργεντινή; Στο Γίδι, στη Μεταμόρφωση, η φωτιά ανάβει για να ψήσει το αρνάκι με μοναδική γεύση. Η αρωματική τσίκνα σε προσκαλεί να την ακολουθήσεις. Εδώ, όλα αποπνέουν την αίσθηση της παράδοσης.
«Το Γίδι υπηρετεί την ιδέα της παλαιάς κοπής χασαποταβέρνας και η κουζίνα προσφέρει φαγητό χειροποίητο» εξηγεί ο δημιουργός της ταβέρνας Βασίλης Ακρίβος. Ο Βασίλης έχει άποψη και με ό,τι καταπιάνεται ψάχνει την τελειότητα.
Επιλέγει τον δύσκολο δρόμο της αναζήτησης κρέατος εξαιρετικής ποιότητας από τη Βόρεια Ελλάδα. Επίσης, μας λέει ότι «όλα τα μέρη του ζώου μπαίνουν στην πυρά, δεν θέλω τυποποιημένο κρέας».
Με την πρώτη ματιά στο μενού, ανακαλύπτεις με χαρά ότι μπορείς να δοκιμάσεις όλες εκείνες τις νοστιμιές που απολάμβανες στις παραδοσιακές χασαποταβέρνες όταν ήσουν παιδί. Στο Γίδι αξίζει να πας με φίλους για να απολαύσεις πολλά πιάτα που θα δοκιμάσεις.
Για να συνοδεύσει τη μπίρα και να διεγείρει την όρεξη μέχρι να γίνει η τελική παραγγελία, στο τραπέζι παρουσιάζεται το γαρδουμπάκι.
Ακολουθεί μια παραδοσιακή συνταγή, σύμφωνα με την οποία τα εντεράκια τυλίγονται επιδέξια γύρω από τα γλυκάδια και ψήνονται μέχρι να αποκτήσουν την ιδανική τους υφή – τραγανή στο εξωτερικό και ζουμερή στο εσωτερικό. Σερβίρονται κομμένα σε φέτες και πασπαλισμένα με ρίγανη, πάνω σε μια πίτα, συνοδευόμενα από καρέδα ντομάτα και ξερό κρεμμύδι. Η τιμή τους είναι €7,50.
Πόσο καιρό έχεις να απολαύσεις ένα φρυγαδέλι; Κομμάτια από μοσχαρίσιο συκώτι τυλίγονται σε μπόλια που απογειώνουν τη γεύση (€9). Σίγουρα δοκίμασε την ιδιαίτερη πρόταση του Βασίλη, το τυροπιτάρι, όπου η φρέσκια ζύμη σφραγίζει την “καρδιά” της φέτας και την πικάντικη ‘nduja, προσφέροντας μια φλογερή γεύση σε κάθε μπουκιά (€9). Το τζατζίκι και η τυροκαυτερή σάλτσα είναι φτιαγμένα στο χέρι και οι μακαρούνες βράζονται σε ζωμό κρέατος για τέλεια υφή και γεύση.
Για μια δροσερή αίσθηση, η γιαννιώτικη σαλάτα είναι η ιδανική επιλογή. Φρέσκη και τραγανή, με χυμώδες μαρούλι, δροσερό άνηθο, πλούσια φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμάτια από εξαιρετικής ποιότητας κατσικίσια φέτα και τραγανά κομματάκια λαλάγγια (€5,50).
Σε μια σύγχρονη ψησταριά με όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ, ο χασάπης και εξαιρετικός ψήστης Γιάννης Κουστένης κόβει το κρέας με επιδεξιότητα και το ψήνει σε απόλυτη συγκέντρωση πάνω στα κάρβουνα, προσφέροντας το καλύτερο αποτέλεσμα.
Το φιλέτο μοσχίδας είναι το θηλυκό μοσχάρι που έχει περάσει το ένα έτος της ηλικίας του. Αποτελεί ένα από τα πιο εκλεκτά κομμάτια κρέατος και μας παραδόθηκε ελάχιστα ψημένο, ακριβώς όπως το ζητήσαμε. Είναι ζουμερό, αρωματικό και διαθέτει μια εξαιρετικά πλούσια γεύση, παρά την απουσία του λίπους. Η τιμή του είναι 58 ευρώ ανά κιλό.
Ακολουθήστε το μικρό αρνάκι που μόλις βγήκε από τον φούρνο και ήταν τέλεια ψημένο. Οι λάτρεις του χοιρινού μπορούν να επιλέξουν από Ελληνικό Ιberico, μπριζόλα λαιμού ή ακόμη και Magalitsa, το διάσημο χοιρινό με πλούσιο ενδομυϊκό λίπος.
Όσο ο καιρός είναι ευνοϊκός, η αυλή γίνεται μια όαση κάτω από τις μουριές και τις συκιές. Εάν τυχαίνει να έρθεις κατά τη διάρκεια μιας ημέρας με νησιώτικη μουσική, με βιολιά και λαούτο, το κέφι φτάνει στο αποκορύφωμά του. Η χασαποταβέρνα “Γίδι” καταφέρνει να προσφέρει φρεσκάδα και την καλή διάθεση των ανθρώπων που την διοικούν.
Θα απολαύσεις το γεύμα σου επιλέγοντας μπίρα από την ενδιαφέρουσα λίστα, καθώς και εξαιρετικές ετικέτες κρασιού από τον ελληνικό αμπελώνα.
Οι υπάλληλοι της εξυπηρέτησης είναι εξαιρετικά ευγενικοί, αποτελεσματικοί και είναι πάντα διαθέσιμοι να λύσουν οποιαδήποτε απορία προκύψει. Αναμφίβολα, θα ξαναπήγαινα στο Γίδι!
Γίδι, λεωφ. Τατοΐου 17, Μεταμόρφωση, 210 2828848