ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Σαμαράς δεν λέει να φύγει με τίποτα! Χαμός στη Νέα Δημοκρατία αλλά ο αρχηγός…!

Σε φάση ανασυγκρότησης εισέρχεται πλέον και επισήμως η ΝΔ, μετά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος, όπου συζητήθηκαν όλα τα ζητήματα που αφορούν το κόμμα, πάντα σε ήπιους τόνους. Πάντως, η αβεβαιότητα που επικρατεί ως προς το τι μέλλει γενέσθαι με τη χώρα, σπρώχνει τα εσωκομματικά προς τα πίσω, αν και όλο και περισσότερα στελέχη ζητούν δημοσίως και ιδιωτικώς το τιμόνι του κόμματος να στρίψει προς το κέντρο και πάλι.

AD: mytest

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Η τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά είχε μόλις ολοκληρωθεί και οι κάμερες έκλειναν. Ο κύριος Σαμαράς είχε μιλήσει για πρώτη φορά για τους λόγους που έχασε η ΝΔ (αστοχία στην επικοινωνιακή στρατηγική, πλημμελής ανάδειξη του κυβερνητικού έργου κ.λπ.), ενώ σε μια αποστροφή του λόγου του ζήτησε με σαφήνεια να μην επικρατήσει εσωστρέφεια στην παράταξη.

Ο κύριος Σαμαράς απομάκρυνε επί της ουσίας κάθε ψίθυρο για απομάκρυνση του Ανδρέα Παπαμιμίκου, συγχαίροντας τον για τη συμβολή του στην προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ, απέφυγε όμως επιμελώς να θέσει το θέμα του συνεδρίου, το οποίο στελέχη έχουν μετ’ επιτάσεως ζητήσει. Ένα από αυτά τα στελέχη είναι και ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος θα οριστεί τέταρτος αντιπρόεδρος της Βουλής, ενώ θα συμμετέχει και στις συνεδριάσεις του νεοσύστατου Πολιτικού Συμβουλίου, μαζί με άλλα κορυφαία στελέχη του κόμματος.

Ποιοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ποιοι του ζητούν να στρίψει το τιμόνι

Η συζήτηση που έγινε στην Εκτελεστική Γραμματεία μόλις έκλεισαν οι κάμερες ήταν εφ’ όλης της ύλης και σε γενικές γραμμές δεν υπήρξαν έντονες προστριβές.

Μόνο ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Σάκης Ιωαννίδης, καταφέρθηκε χωρίς να τον κατονομάσει εναντίον του Άδωνι Γεωργιάδη λέγοντας τη φράση «τι άλλο από αστοχία είναι να ακούν οι πολίτες υπουργό της κυβέρνησης να δηλώνει υπερήφανος για τις πολιτικές περικοπών και να διεκδικεί την πατρότητα αυτών. Πόσο καλό μας έκαναν οι δηλώσεις στα ΜΜΕ σε ύφος δεν θέλω να μου κλέψει τη δόξα ο Τόμσεν;». Μάλιστα, ο κύριος Ιωαννίδης προανήγγειλε σύγκληση των οργάνων της ΟΝΝΕΔ, όπου θα γίνει σαφής συζήτηση και για το ιδεολογικό στίγμα, πράγμα που προέτρεψε και τα όργανα της ΝΔ να κάνουν.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος μίλησαν και άλλα στελέχη της παράταξης, ζητώντας ιδεολογικό επαναπροσδιορισμό, ώστε να σταματήσει η συζήτηση περί κλίσης προς τα δεξιά. Επί παραδείγματι ο Γιώργος Κουμουτσάκος ζήτησε να επαναβεβαιωθεί η ιδρυτική διακήρυξη της ΝΔ και να κλείσει οιαδήποτε συζήτηση για το ιδεολογικό στίγμα του κόμματος. Αυτό πρακτικά σημαίνει-όπως επισημαίνουν και πολλά στελέχη δημοσίως ή ιδιωτικώς-ότι είναι ανάγκη το τιμόνι της ΝΔ να στρίψει πάλι προς το κέντρο και να σταματήσει το δεξιό «μπατάρισμα».

Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση δεν ξέφυγε και κανένα στέλεχος δεν έθεσε ευθέως είτε θέμα συνεδρίου, είτε θέμα ηγεσίας. Μάλιστα, στέλεχος που συμμετείχε στη συνεδρίαση έλεγε στη συνέχεια με νόημα πως οι περισσότεροι εντός της ΝΔ είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, ως προς τις δημόσιες τοποθετήσεις τους, μιας και «παίζεται» το μέλλον της χώρας και η κυβέρνηση Τσίπρα υφίσταται με το καλημέρα σοβαρές πιέσεις από την Ευρώπη.

Αυτή η ρευστότητα που επικρατεί στη χώρα γενικά προβληματίζει και την ηγετική ομάδα της ΝΔ, η οποία πρωτίστως επιθυμεί να παρακολουθήσει την πορεία που θα πάρουν τα πράγματα στη χώρα και μετά να δρομολογήσει οποιεσδήποτε κινήσεις. Παρόμοια είναι και η συμπεριφορά του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος συνομιλεί με στελέχη της παράταξης στο γραφείο του, αποφεύγει όμως να δώσει το στίγμα του, επιθυμώντας σε πρώτη φάση να δει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στη χώρα.

Τα μηνύματα για τις νέες θέσεις-κλειδιά

Οι ανακοινώσεις του κυρίου Σαμαρά είχαν αρκετές εκπλήξεις ως προς τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις κεντρικές θέσεις του κόμματος. Στόχος της ΝΔ είναι να ξεκινήσει να παράγει ξανά πολιτικό λόγο και όχι να επιμείνει στείρα στη λογική του φόβου, η οποία στην προεκλογική περίοδο «την έκαψε», κατά παραδοχή κεντρικών στελεχών της.

Βασικός παίχτης θα είναι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος θα συμμετέχει στο Πολιτικό Συμβούλιο, χωρίς να έχει κάποιο θεσμικό ρόλο προς το παρόν. Επίσης, πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ορίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ένα στέλεχος μετριοπαθές, με μη διχαστικό λόγο και υπό αυτόν βρίσκονται ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος αν και έμπειρος κοινοβουλευτικά έχει προκαλέσει πολλές φορές έριδες και μέσα στη ΝΔ και ο Γιάννης Βρούτσης. Εκτός νυμφώνος έμεινε ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος προκάλεσε θυμηδία στη ΝΔ με την αλήστου μνήμης ομιλία του περί μη παράδοσης της χώρας στους κομμουνιστές.

Όπως προαναφέρθηκε, ο Νικήτας Κακλαμάνης, ένα στέλεχος με απευθείας αναφορές στον Κώστα Καραμανλή θα πάρει τη θέση του χαλκέντερου Γιάννη Τραγάκη στο προεδρείο της Βουλής, ενώ η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου συνεχίζει την πορεία της στις θέσεις-κλειδιά. Στον στρατηγικό σχεδιασμό θα παραμείνει κατά τα φαινόμενα ο Μενέλαος Δασκαλάκης, ενώ θα ενεργοποιηθεί και πάλι η γραμματεία πολιτικού σχεδιασμού, η οποία είχε σιγήσει.

Οι ζυμώσεις συνεχίζονται- Η Ντόρα συναντά τον Καραμανλή

Πάντως, το κλίμα αναμονής που επικρατεί μέχρι να ξεκαθαριστούν τα δεδομένα σε εθνικό επίπεδο, δεν σημαίνει πως οι ζυμώσεις δεν συνεχίζονται.

Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη πηγαίνει σήμερα, Παρασκευή, στο γραφείο του Κώστα Καραμανλή για να συζητήσουν εφ’ όλης της ύλης, με πρώτο και βασικότερο θέμα αυτό του κακού εκλογικού αποτελέσματος για τη ΝΔ.

Υπάρχει όμως και το ζήτημα της ιδεολογικής κατεύθυνσης. Και μπορεί αυτή την ώρα να μην διαμορφώνονται συνθήκες πίεσης για αλλαγή ηγεσίας, όλο και περισσότερα στελέχη όμως ζητούν το τιμόνι να στρίψει προς το κέντρο. Αυτό το έχουν ακούσει τόσο ο κύριος Καραμανλής όσο και η κυρία Μπακογιάννη, μιας και από τα γραφεία τους έχουν περάσει ουκ ολίγα στελέχη της προηγούμενες μέρες, με τη συνάντηση να αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Πηγή: Koolnews.gr