«Αλαλαγμός» με αυτή την τυρόπιτα: Η «χρυσή» συνταγή της γιαγιάς για αφράτο και λαχταριστό αποτέλεσμα που θα γίνει «εμμονή»

Μούρλια!
Αυτή η τραγανή τυρόπιτα της γιαγιάς θα σας γυρίσει πίσω στα παιδικά σας χρόνια. Αναμνήσεις, γεύσεις και η τέλεια τυρόπιτα για κολατσιό και για εορταστικά τραπέζια. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για λαχταριστή τυρόπιτα Φολεγάνδρου
Υλικά
- Αλευρι 600 γραμμάρια λευκό
- Αλατι 1 κουταλάκι του γλυκού
- Ελαιολαδο 2 κουταλιές της σούπας
- Ξύδι 1 κουταλιά της σούπας
Για την γέμιση
- Φέτα 600 γραμμάρια
- Γιαούρτι Στραγγιστό 2 κουταλιές της σούπας
- Αυγα 4
- Πιπέρι 1 πρέζα
- Για το άλειμμα
- Αυγα 1
- Γάλα Φρέσκο 1 κουταλιά της σούπας
Εκτέλεση
Θέλετε να συνοδεύσετε τα κρεατικά σας; Θέλετε ένα χορταστικό σχολικό κολατσιό ή κάτι για να παίρνετε μαζί στην δουλειά; Σας έχει λείψει μία χωριάτικη τυρόπιτα όπως αυτή που σας έφτιαχνε η γιαγιά σας και σας τράταρε με χαμόγελο και αγάπη; Τότε πρέπει να δοκιμάσετε αυτήν την τυρόπιτα..
Πρόκειται για μία από τις πιο αγαπημένες μας τυρόπιτες τόσο για την εύκολη τεχνική της και την υπέροχη γεύση της όσο και για τις αναμνήσεις που μας ξύπνησε κάθε δαγκωματιά της. Είναι απλά υπέροχη και θα την αγαπήσουν πολύ και τα παιδιά σας.
Σε μία λεκάνη προσθέτουμε το λευκό αλεύρι, το αλάτι, το ελαιόλαδο, το ξύδι και προσθέτουμε χλιαρό νερό όσο ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μία λεία ζύμη που να πλάθεται. Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε σκεπασμένη στην άκρη για 30 λεπτά.
Θρυμματίζουμε την φέτα και προσθέτουμε στην φέτα στο στραγγιστό γιαούρτι, τα αυγά και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά. Χωρίζουμε την ζύμη μας σε 6 μπάλες και ανοίγουμε τη κάθε μπάλα σε φύλλο. Στρώνουμε ένα φύλλο σε ένα ταψί του φούρνου και το λαδώνουμε. Στρώνουμε από πάνω άλλα 2 φύλλα τα οποία τα λαδώνουμε εξίσου ανάμεσά τους.
Από πάνω βάζουμε την γέμιση και την στρώνουμε να πάει παντού. Κλείνουμε την πίτα με άλλα 3 φύλλα, λαδωμένα και αυτά μεταξύ τους. Στο τέλος χτυπάμε το αυγό με το γάλα και αλείφουμε την πίτα χαρακωμένη. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 50-60 λεπτά.